İlk etap'ta eş anlamlı iki ayrı soru cümlesi gibi görünse de,irdelendiğinde birbirini tamamlayan ve farklı nüanslarla ayrıcalıklı iki cümle olarak görülüp,öylece ele alınması gerektiğini düşünenlerdenim.
Şöyle ki,yaşamımız içerisinde acaba!iyi bir insan olmak mı?ya da;iyi bir vatandaş olmak mı?önceliklidir.Önce bu ikilemi birbirinden ayırt ederek sorgulamak gerekir.Yani,iyi insan olan bir kişi iyi bir vatandaş mıdır?Bu soruların ayrı ayrı yanıtlarını aramalı ve birleştirerek ortak payda da bir sonuç çıkartılmalıdır.
Bana göre iyi bir insan olmanın hangi özelliklere sahip olmakla mümkün olabileceğini kısaca belirtmek gerekirse,Erdemli olmak en önemli unsurlardan bir tanesidir.Bu özelliğe sahip insan,her türlü ön yargıdan uzak,her insan ve her düşünceyi saygıyla karşılayan,hoş görülü bir insandır.
İyi bir insan olma özelliklerinden bir başkası da,her tür hırs'tan uzak duran,çalışkan,dürüst,iyi ahlaklı,önce kendi ailesi içinde,daha sonra da yaşadığı topluma karşı sorumluluğunu bilen bir kişi olarak yaşamayı kendine hedef edinmiş biridir.Söz konusu bir insanın sadece ailesine karşı sorumluluk sahibi olması da yetmeyip,aynı düşüncelerle toplumuna karşı da aynı güzel duyguları paylaşması gerekmektedir.
İyi bir insan olmak,sadece başkalarına karşı iyilik yapmak ve düşünmek de değildir.Dahası,ben şuna,şuraya,şu iyiliği yaptım demekle de olmaz.Zira iyilik asla deşifre edilemeyecek kadar özel bir kavramdır ve gizeminin her şartlarda korunması halinde makbuldür.
İyi bir insan,yaşadığı olumsuzluklar karşısında,karşıda suçlu aramak yerine,kendisini sorgulamayı bilen kişidir.Kısacası iyi bir insan olmanın daha pekçok sayamadığımız vasıfları olsa da bunlarla yetinecek olursak,peki!iyi bir vatandaş nasıl olunur'a gelince:
Bir insanın iyi bir vatandaş olup olmadığının ilk adımı,öncelikle kendisinde iyi bir insan olmanın özelliklerini bünyesinde bulundurması gereklidir.Çünkü kendisinde bu tür özelliklerin olmaması halinde,iyi bir vatandaş olma şansıda zayıftır.Bu özelliğe sahip biri olarak var sayar isek,o insan önce kendi hak ve görevlerinin neler olduğunu bilmesi ve bu bilinçle davranması gerekmektedir.
Yaşadığı topluma karşı sorumluluk duygusuyla,yasalara riayet eden ve böyle yaşamayı kendine ilke sayan biri olmalıdır.
Toplum içerisindeki diğer insanlara karşı daima saygılı olan ve asla şiddetten yana değil,barıştan yana olan biri olarak,insanlar arasında ayrımcılıktan ziyade,bütünleştirici olmalıdır.
Vatandaşlık görevlerinden olan,vergisini zamanında ödeyen,kamu mallarını kendi malı gibi gören,kollayan ve zarar görmemesi için gereken her türlü tedbirleri alan biri olmalıdır.
Demokrasiye inanan ve bu uğurda da örnek bir vatandaşlık mücadelesi veren bir kişi olmalıdır.
İyi bir vatandaş,sadece kendi çıkarını değil,toplum çıkarlarını da her koşul ve zamanda düşünen biri olmalıdır.Ve,bunun gibi daha nice örnekleri sıralamak mümkündür.
Sözün özü bana göre,iyi bir vatandaş olmanın yolu,iyi bir insan olmaktan geçmektedir.O vesile iyi bir insan olalım ki,vatanımız adına da iyi bir vatandaş olmuş olalım.Her zaman gönlümden geçen o ki;Ay-Yıldızlı Bayrağımın gölgesinde yaşayan her Türk vatandaşının,hem iyi bir insan ve hem de iyi bir vatandaş olmasıdır.Ancak bu sayede Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Muasır medeniyetler seviyesine(her türlü teknolojik,bilimsel,ekonomik ve sanatsal gelişmelere) "erişmiş bir topluluk olacağımız unutulmamalıdır.
|