2005 yılının bir Kurban Bayramının 2.gününde dönemin Kilis Milletvekillerinden Veli Kaya, Kilis'e
Doğalgaz getirtileceği müjdesini vermişti. Ha!bu yıl,ha!önümüzdeki yıl derken, gecikmeli de olsa
Kilis Doğalgaz'la nihayet geçtiğimiz yıl, Zorlu Petro Gaz.A.Ş.tarafından bir kısım cadde ve sokakla ra gaz vermesiyle tanıştı.
.
Bunu ilimiz adına olumlu bir gelişme olarak görüp,20 Mart 2013 tarihli bir yazımda;”Kilis nihayet
Doğalgaza kavuştu”demiştim.Dahası o yazımda,abone sayısının her geçen gün artacağını,hem eko nomik ve hem de çevreci olan bu yakıt türünün yaygınlaşacağını tahmin ediyordum.
Ne var ki,geldiğimiz noktada,hiç'te öyle olmadığını,yakın zamandaki Kilis ziyaretimde hayal kırıklı
ğı ile tanık oldum desem yeridir.Nedeni de,Kilis'te karşılaştığım pek çok hemşehrilerimin anlattıklarına göre,isteyip te,Doğalgaz kullanamamakta ki mağduriyetleri olmuş diyebilirim.
Cadde ve sokaklarda karşılaştığım bu insanlar,ev ve iş yerlerine Doğalgaz çektirmek istediklerini an cak,2013 yılı sonuna kadar ruhsatı bile olmayan binaların gaz kullanımına izin verilirken,Ocak 2014 yılından sonra aynı yapılara gaz kullanım izni verilmediğini,nice abone olmak isteyen vatandaşların abonelik ücretini peşin yatırmış olmalarına rağmen,ne alt yapı ve ne de kutularının getirilmediğini,dolayısiyle bu hizmeti alamadıklarını dile getiriyorlar.
.
Konuya muhatap ilgili merci olmamakla beraber,sadece Kilis'imizin her türlü sosyal sorunlarına
duyarlı olmayı kendine görev sayan bir kalem olarak,ilk etap'ta konuyu paylaşmak adına Gazdaş
Kilis İşletme Müdürü Sinan Furat'ı arayıp,ziyaret etmek istediysem de,bir mazeretleri nedeniyle bunu gerçekleştiremedim.Lakin,telefonla da olsa,halkın bu sıkıntılarını kendilerine ilettim.
Sağolsun,kısa bir süre sonrada duyarlılığını gösterip, e-mail ile konuyla ilgili bir cevabi yazısını aldım.Ancak,aldığım yazıdaki bilgilerden de tatmin olmadığımı da itiraf etmeliyim.Mesela yazısında “İnşaat bitim tarihi 2004 yılı öncesi Yapı Ruhsatı bulunmayan binaların abonelik işlemlerinin emlak beyanı ile yapıldığını,2004 yılı sonrası binalarda ise,anılan abonelik işlemlerinin Yapı Ruhsatı ile gerçekleştirdiklerini,bu prosedüründe 2008 yılında çıkan kanunun getirdiği mevzuata dayandığını dile getirerek,yasal muhatabın da Kilis Belediyesi olduğunu vurgulamıştır.
Bu açıkla ma da şunu anlıyamadım!2008 yılına ait uygulanan mevzuat,nasıl oluyorda 2013 yılı sonuna kadar bir başka,2014 yılı Ocak ayından itibarende bir başka uygulanıyor,buna bir açıklık getirilmemiş.Yok sa mevzuatta bir değişiklik mi oldu?bilemiyoruz.
Yazıda belirtilen bir başka husus da;resmi işlemlerin en kısa sürede tamamlanması ve servis kutuları nın dağıtımına devam edileceği bilgisidir.Alt yapı çalışmalarının%99 oranında tamamlandığı belirtilirken,daha birçok ana caddelerin dışındaki sokaklara alt yapı çalışması ve kutularının konulmadığı söylenmektedir.Resmi işlemlerin tamamlanmasındaki kasıt,yapılacak bu çalışmalar için midir?
İhale sürecimiz tamamlanmış olup,Kilis Belediyesi ile protokol imzalama sürecinin devam edildiği, atılacak imza sonunda da,alt yapı çalışmalarına hız verileceği belirtilmektedir. Kafamdaki çelişkilere yanıt bulamadığımdandır,bu kez de konuyla yakından ilgili kimi mühendislik firmalarıyla da görüşmeyi ihmal etmedim.
Onlardan edindiğim bilgilere göre de,henüz daha ortada bir ihale sürecinin olmadığı ve kutu çekmek için yapılacak çalışmalarla ilgili olarak,Belediyenin harfiyat ve asfalt hizmetleri karşılığı öngördükleri ücreti, Gazdaş'ın kendilerinin belirlediği fiyat üzerinden ödemek istemediklerinden kaynaklanan nedenlerle anlaşmanın sağlanamamış olduğunu da öğreniyorum.Ve;iki arada kalmış hemşehrilerim bu kışı da mı doğalgaz'sız geçirecek demekten kendimi alamıyorum.
Sonuç olarak,iki aşamalı bir karar verme noktasında kendimle hemfikir oldum.Birincisi,ya!Kilis'liler doğalgaz kullanmak kullanmak istemiyor,ya da kullanmak isteseler de şu veya bu nedenleden kullanamıyorlar,ikincisi de,Gazdaş adlı ilgili firma,ya! vatandaşlara Doğalgaz satmak istemiyor, ya da Kilis Belediyesi konuya gereken hassasiyeti,kendince haklı nedenlerden dolayı gösteremiyor!
Bu nedenlerdendir ki,eğer Gazdaş ve yetkililerimiz Kilis'e bu gazı getirip,bir yatırım yapmışlar ve
bu yatırımın bir hizmet karşılığını da almak istiyorlarsa,kısa zamanda tüm Kilis'in bu hizmetten yararlanmalarını sağlamalıdırlar.Yukarıda dile getirmeye çalıştığımız Belediye ile Gazdaş arasındaki bir ödeme krizi yüzünden Doğalgaz kullanmak isteyen vatandaşlar mağdur edilmemelidir.
Aksi taktirde,Kilis'e Doğalgazın getirilmesi için çaba sarf edenler bu uğraşı boşuna mı verdiler. Biz bu sayfalardan boşuna mı yazdık,çizdik!demeden de geçemiyoruz.Dileğimiz o dur ki,bahse konu bu iki kurum arasındaki anlaşmazlık biran önce giderilir ve Kilisimizde daha birçok aile bu kış'ı Doğalgaz'la geçirerek çevre kirliliğinin önüne geçilmesine katkıda bulunurlar.
Esen kalın.....
|