Son yıllarda müzik ve beyin araştırmalarında elde edilen verilere göre müziğin, kan basıncı, solunum ritmi, solunum kalitesi, nabız sayısı gibi fizyolojik olaylara olumlu etki yaptığını biliyor muydunuz?
Neyse ki Türk musikimiz Osmanlı'nın ince ruhunu taşıyan enstrümanlar ile dolu.
Ney'in, kanunun, udun sesini ilk duyduğu anda içi titremeyeniniz yoktur sanırım. Farâbi, İbn-i Sina gibi Türk âlimlerimiz müzikle tedaviyi, alternatif tedavi yöntemi değil, geleneksel tıbba uygun ve kuralları kendine has bilimsel bir tedavi yöntemi olarak kabul etmişlerdi. Birçok keşfin ve yaratıcılığın öncülüğünü yapmış bir millet olarak, çoğu varlığımıza, kültürümüze sahip çıkıp geliştiremediğimiz gibi bu konuda da ihmalkâr davranıp, göz ardı etmiş, müzikle tedaviyi uygulama alanlarımızdan çıkartmışız.
Biliriz ki kâinatımızda her şey titreşir. Ses dalgalarının ritmik desenleri, musikiyi ortaya çıkarır. Bu açıdan varlıkların aktiviteleri sırasında çıkardığı ses titreşimleri, birer musikidir. Kuş, su ve rüzgâr, uyku esnasındaki insanın beyin dalgalarına yakın dalgalar ürettiğinden insanı dinlendirici tesirlere sahiptir. Meditasyon esnasında dingin müzik dinlenişi de bundandır.
Duyguları incelten ve gönlü yumuşatan müzik türleri, asırlardan beri tedavide kullanılmaktadır. Günümüzde araştırmacılar, beden ve zihin hastalıklarının tedavisinde müziğin kullanılması konusunda hemfikirdir. Bu konuda yapılan birçok araştırma, doktor ve müzisyenlerin, depresyondan kansere, yüksek tansiyondan kronik ağrılara, akıl hastalıklarına, migrenden uyuşturucu madde bağımlılığına kadar geniş bir sahada tedavi gayesiyle müziği kullandıklarını göstermektedir.
Ritmin, varlığın tepkisine göre hızlı, yavaş, yumuşak veya sert melodi ikna edici sözlerle şarkı ile müziğe refakat, müzikle tedavinin temelini teşkil etmiştir.
Çiçeklerin, renklerin anlamları olduğu gibi müzik makamlarının da bir anlamı olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Bir bakalım isterseniz, hangi makam ne anlamı ifade ediyormuş;
Buselik makamı: İnsana kuvvet verir. (kuşluk vakti etkili)
Uşşak makamı: İnsana gülme hissi verir. (öğle vakti etkili)
Saba makamı: İnsana cesaret, kuvvet verir. (akşam vakti etkili)
Rast makamı: İnsana neşe, huzur verir. (gün içi etkili)
Hüseyni makamı: İnsana sükûnet, rahatlık verir. (Sabahları etkilidir) Hicaz makamı: İnsana alçak gönüllülük verir. (ikindi vakti etkili) Kuçek makamı: İnsana hüzün ve elem verir. (gün batarken etkili) Büzürk makamı: İnsana korku verir. (yatsıdan sonra etkili) Isfahan makamı: İnsana güven verir. (uyku zamanı etkili) Neva makamı: İnsana ferahlık verir. (akşam vakti etkili) Zirgüle makamı: İnsana uyku verir. (öğleye doğru etkili)
.
Boşa dememişler müzik ruhun gıdasıdır diye. Bende sizlere tatlı niyetine bir porsiyon, müzik eşliğinde mutlu hafta sonları diliyorum.
.
Sevgiyle kalınız,
|