Mutluluk kelime manası olarak nedir.!?
İsteklerimizin gerçekleşmesi, hoşumuza giden şeyler, durumlar, haller ve bizi yeisten kurtaran içimizde neşenin yansımasını seyrettiğimiz duruşlar mı?
Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan doğan haller...mi?
Mutluluk öyle bir haldir ki; ihtiyaçtan da doğabilir, kesif hissiyattan da.
Fakat insan oğlu mutluluğu bir amaç, bir hedef haline getirdiği zaman zıt kavram olan mutsuzluğu da kendisine çekecektir, haliyle..
Bu iki uç arasında sürekli gidip gelen insan psikolojisi, yaşam platformunda bu iki plan arasında olduğunu bi durup düşününce fark da edecektir , sonunda.!
Bu konuda söylenmiş bazı veciz ifadeler şunlardır:
Kişinin yaşadıkça memnun ve mutlu olması için gereken şey, kendisi için değil, kendinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
(...)Bir insan böyle hareket ederken benden sonra gelecekler acaba böyle bir ruhla çalıştığını bilecekler mi diye düşünmemelidir. Hatta en mutlu olanlar hizmetlerinin bütün nesillerce bilinmemesini tercih edecek karakterde bulunanlardır..(M.K. Atatürk)
Bütün mutsuz olanlar , yalnız kendi mutlulukları peşinde koşanlardır. Bütün mutlu olanlar ise başkalarının mutlu olması için çalışanlardır. (Budizm)
Engelleri aşmak varoluşun en büyük hazzıdır. Bunlar ticaret ve iş yaşamındaki maddi şeylerde de olabilir, Öğrenme ve bilimsel araştırmadaki düşünsel şeylerde de olabilir.Bu engellerle savaşmak ve onları yenmek mutluluk verir.(Schopenhauer)
İnsanın gerçek varlığını bilmesi mutluluk, unutması ise elemdir. (Sri Maharaj)
Mutluluğun bilgi ile bağlantılı olarak, insanın buradaki amacı nedir diye sorarsak;
Amaç şuur genişlemesi, idrak yükselmesi, bilgi ve kainat kanunlarına uygun faaliyette bulunmaktır, açıkcası Tekamüldür.
Kainatta var olan ahengin hissedilmesi, bu ahenge uygun ritimde bulunmak, olayların derin mana ve bilgeliğini gözlemlemek, varlıkta meydana gelen mistik nitelikte ki duygu çoşkunluğunu yani mutluluğu doğurur.
Bu durum insanın ulaşacağı merhaledir ve onun için mutluluğu ve sevinc hassasiyetini sürekli olarak her yerde arar.
Fani şeylere bağlı, onlarla geçerli hiçbir mutluluk devamlı olamaz.
Devam eden ölümsüz mutluluk,ebedi değerlere bağlı ve onlarla geçerli bir mutluluktur.Hakiki mutluluğun kaynaklarından birini de, ebedi olan canlı varlıklara duyulan sevgi oluşturur
İnsanın hakiki mutluluğunun ilk kapıları sevgi, merhamet, şefkat , vefa ,sadakat, şevkat ve yardım duygularıyla beslenir.
Karnı tok,sırtı pek tümcesi sanki mutluluk kavramıyla zıtlaşır mahiyettedir.
Zira ekonomik düzen insanın refahını arttıracak iken ters köşe hırpalarken, üstelik refah seviyesi yüksek insan ve toplulukları dahil mutsuzluğun pençesinden kendilerini kurtaramamaktadırlar.
Hayatı boyunca insanın ihtiyaçları bitmeyecektir..., insan istediği şeyleri ne için istediğinin farkına varmalı ve bunun bir araç olduğunu mümkünse biran önce, anlamalıdır.
Sözün özü; Komşun mutsuzken sen mutlu olamazsın, dileğimiz o ki; bir arayış, varoluş ve biliş zemininde yol alırken birlik ve beraberliğin ve bütünlük hissinin tüm kavramlarıyla beraber insanın vasfına hakim olmasıdır.
Sözden öte ışık ehli olmamız için...
Saygılarımla.
|