Sanat Metropolü İstanbul Eylül ayıyla birlikte, muhteşem sergilere ev sahipliği yapmaya başlıyor.
14. Istanbul Bienali, Art Internatıonal İstanbul ve İstanbul’da sezonun açılışıyla birlikte başlayan; müze ve galeri sergileriyle, yazın rehavetinden sıyrılıyor.
Çağdaş Sanat, sanat dünyasında kendine açtığı yeri sağlamlaştırırken, klasik sanat yerleştiği koltuktan kalkmaya hiç niyetli görünmüyor.
Emirgan Sakıp Sabancı Müzesi, ‘’ZERO, Geleceğe Geri Sayım’’ adlı sergisini açtı. SSM ve Akbank Sanat işbirliği ile gerçekleştirilen ZERO adını; bir roketin kalkmasından önceki geri sayımdan alıyor. Küratör Mattijs Visser İstanbul sergisinde, akımın kurucu isimleri, Heinz Mack, Otto Piene ve Günther Uecker ‘in yüzün üstünde eserine yer vermeyi amaçladıklarının altını çiziyor. Zero akımının sınırları aşan yapısının II. Dünya savaşı yılları yetişenlerinin umutsuzluğunun baş kaldırısı olduğu biliniyor. Umutsuzluğu sıfırlamak, temaları üzerinde yoğunlaşarak; ışık ve şeffaflığa yöneliyorlar ve dünya avangart sanatını şekillendiriyorlar.
30 yıllık geçmişi olan İstanbul Bienali İstanbul Modern Müzesi’nde açılışını gerçekleştirdi. 14. İstanbul Bienali, ‘’Tuzlu Su’’ temasıyla; 36 mekana serpiştirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul Boğazı boyunca, müze, gemi, otel, garaj, okul, dükkan ; hatta Türkiye sınrlarını taşarak, Meis Adası’na kadar uzanıyor. Rumeli Feneri, Büyükada, Sivriada’da bienale ev sahipliği yapıyor. Büyükada Halk Kütüphanesi, Splendid Palas, Rizzo Palas, Mizzi Köşkü, Troçki Evi, Çankaya 57 ve iskelede demirli Kaptan Paşa Deniz Otobüsü, bienale ev sahipliği yapıyorlar.
Bienal Küratörü Carolyn Christov-Bakargiev, sanat tarihcisi, yazar, araştırmacı , üniversite hocası, Torino Müzesi başküratörü, 2008 Sidney Bienali direktörü kimlikleriyle şaşırtıcı bir kimliğe sahip. Geçtiğimiz ay itibariyle , Torino Castello di Rivoli müzesinin müdürlüğünü yapmaya başlayan Bakargiev; doğu ile batıyı birleştiren İstanbul Boğazı, Karadeniz ve Marmara yani şehri kuşatan tuzlu suyu bienal teması olarak seçiyor.
14. İstanbul Bienali Uluslararası Dostları ve Hamileri, destek programının onursal başkanlığını, Orhan Pamuk üstleniyor. Bienalde İstanbul Modern, Özel İtalyan Lisesi, Galata Özel Rum İlköğretim okulu, ARTER'de karma sergilere ev sahipliği yapacak.
14. Istanbul Bienali, Art Internatıonal İstanbul ve İstanbul’da sezonun açılışıyla birlikte açılan özel sergileri; 1 Kasım'da bitecek bienalin ardından, 7-15 Kasım arasında; 25. sanat yılını kutlayacak TÜYAP İstanbul Sanat Fuarı ARTİST izleyecek.
Contemporary İstanbul 12-15 Kasım tarihleri arasında 10. yıl açılışını yapacak.
Sanatseverlere, bu sezon sanata bakışımızı sıfırlayarak, sanat anlayışımızın yeni yapılaşmayla değişeceği haberini de vermek gerekiyor. Sanatın şifreleri hakkında bilgisi olmayanların, yapılan işlere burun kıvırarak önünden geçmeleri olasılığı çok büyük olacağa benziyor. Sanatçıların devamlı olarak çıta yükselterek ortaya koyduğu gelişim karşısında kalakalmak mümkün. Tuvalleri terk ederek canlı kanlı önümüze diziliveren, çağdaş anlayışın içinde olabilmek için bir-iki sanat kitabına göz atmak; şaşkınlığımızı alıp eserlere odaklanmamızı sağlayabilir.
Yapı Kredi Yayınlarından ''Pardon Neye Bakmıştınız?'', Susie Hodge ''Açıklamalı Modern Sanat Rehberi'', ''Modern Resim Nasıl Okunur?'', ''Beş Yaşındaki Çocuk Bunu Neden Yapamaz'' isimli kitaplar; önümüzde ki sanat maratonunda yapılan işleri daha iyi anlamamıza yardımcı olabilirler.
Megakent İstanbul ikibuçuk ay boyunca kesintisiz sanat soluyacak. İstanbul'daki küçük-büyük galerilerde açılacak sergileri de gezelim, görelim dersek; sanat solurken, soluksuz kalmamaya dikkat etmemiz gerekecek gibi görünüyor.
|