Kütüphane haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Her ne kadar elimizin altında bilgisayarlarımız, her an müracaat ettiğimiz Gogol olsa da; kütüphane kültürü bambaşka bir yaşam kaynağıdır.
‘’Bir kitap okudum, hayatım değişti. ‘’ Cümlesini çok duymuşuzdur. Kitaplar, kütüphaneler, öğrenimlerini sürdürenler ve yaşamı değerli kılmaya uğraşanların, her yaşta, olmazsa olmaz; doğru bilgi kaynaklarıdır.
Günümüzde internet üzerinden ulaştığımız bilgilerin, çıkış noktası, doğru kaynağı kitaplardır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ’’2014 Kütüphane İstatistikleri’’ Türkiye genelinde 2014 yılında 1 milli kütüphane, 1.121 halk kütüphanesi, 559 üniversite kütüphanesi ve 27 bin 948 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere toplam 29 629 kütüphaneye sahip olduğumuz bilgisini veriyor.
Türk Kütüphaneler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal, 52. Kütüphaneler Haftası açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmasının bir bölümünde ‘’Kütüphaneler vatandaşlarla bilgiyi üretenler arasında bir köprüdür. Bilgi düzeyinin arttırılması, düşünce özgürlüğü ve demokrasinin gelişime katkı sağlar. Kütüphaneler bu konumda tek aktarım kaynağı değildirler ama kütüphaneler, tarafsız yükümlükleri gereği, doğru bilgiyi sunma görevini, hükümetlere bağlı kalmadan ve ekonomik baskı altında ki medya kuruluşlarından, çok daha doğru yerine getirirler.’’ Diyerek, önemli bir konuya dikkat çekiyor.
Kütüphanelere ödünç kitap almak ve araştırmak dışında sadece derslerini rahat sessiz bir ortamda çalışmak için gelen öğrenciler; büyük çoğunluğu oluşturuyorlar.
İstanbul Gümüşsuyu’nda ki Atatürk Kütüphanesi önünde, her gün uzayıp giden, giriş kuyruğu bunun en büyük göstergesidir. Ders çalışmak isteyen öğrenciler, saatlerce kapıda sıra bekliyor, ortamın dingin ve ferah oluşunun kendilerini mutive ettiğini bildiklerinden burayı tercih ediyorlar.
İstanbul Üniversitesi yakınında ki Beyazıt Devlet kütüphanesi, bizim de başımız sıkıştığında koştuğumuz bilgi kaynağımızdı. Ders sonrası konularla ilgili bilgi kirliliğini netleştirmek için, her türlü kitaba ve dolayısıyla bilgiye ulaşacağımız en doğru yerdi..
’’2014 Kütüphane İstatistikleri’’ Halk kütüphanelerine kayıtlı üye sayısının son beş yılda yüzde 79,1 olduğunu; 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 17,9 artarak,1 milyon 209 bin 766 kişi olduğunu gösteriyor. Halk kütüphanelerinden yararlananların sayısı son beş yılda yüzde 7,8 artarken; bu kütüphanelerden yararlanan okuyucu sayısının 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 2,7 artarak 20. 787. 765 kişiye ulaştığı görülüyor.
Hayatımıza internet girdi ama bilgi kirliliği konusunda pek değişen birşey olmadı. Görülüyor ki, yine tek doğru kitaplar ve onların hepsine ulaşabilmenin yolu kütüphanelerimizden geçiyor.
Ülkemizde Kütüphane olmayan il kalmaması ve kapalı kütüphanelerin bir an önce düzenlenerek; personel sorunlarının giderilmesi, okuyucunun hizmetine açılması çok çok önemli.
52. Kütüphaneler Haftası’nda ‘’ 4. Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri’’ Ankara Üniversitesi Eczacılık fakültesi 50. Yıl Salonu’nda; Hatay Narlıca Anadolu Lisesi İpekli Mendil Okul Kütüphanesi adına Mehmet Tutar ve M.E.B. Eğ.Araçları ve Yayımlar Daire Başkanlığı adına Daire başkanı Ercan Şen’e verildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde , Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı Doğan Hızlan Kütüphanesi; haftayı bir dizi etkinlikle kutladı. En çok kitap okuyanlar ödüllendirilirken, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlendi. Tiyatro gösterimleriyle, okuma zevkinin daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıylandı.
Kitaplar, yaşayamayacağımız, görmediğimiz, bilmediğimiz zaman ve insanların, olayların; kısacası dünyanın geçmişi, şimdisi ve geleceğiyle bağlantı noktamızdır. Okumanın yeri, yaşı, zamanı yoktur.
Yaşamı biçimlendiren kitaplar, bilgiye ulaştıran kitaplar, Edebiyat, Tarih, sanat, kişisel gelişim, seyahat, popüler kültür, özel ilgi alanları hakkında ki kitaplar; dergi ve mecmualar daima elimizin altında olmalı... Hayat can sıkıcı ve dayanılmaz bir döneme girdiğinde, kitaplar yeni ufuklar açar. Yaşama renk ve ahenk katar.
Kitap yazanlar kendilerini ölümsüz kılarak, sonsuzluğun sahibi oldular. İyi ki yazdılar. Bize de okumak düşmez mi? Gönlünüzce kitap okuyabileceğiniz, keyifli bol zamanlarınızın olması dileğimle.
|