Medeniyet mozaiyi Anadolu, yapılan her kazı sırasında bize geçmişini armağan etmeye devam ediyor. Son olarak Hatay St.Pierre mevkiinde, bir otel inşaatı sırasında 2000 senelik mozaikler ve 30 bin arkeolojik obje gün yüzüne çıkarıldı. Hatay Arkeolojik müzesi yeterli gelmeyince yenisi açılmıştı. Görülüyor ki yeni bir müzeye daha ihtiyaç olacaktır.
MS 2. yüzyıla ait 3 boyutlu yeni mozaiklere, bölge 3.derece sit alanı olduğundan, otel inşaatı sırasında, öncelikle arkeolojik araştırmalar yapılması kararının ardından ulaşıldı. Kültür Bakanlığı’nın gözetiminde yapılan arkeolojik sondajlar sırasında yaklaşık 30 bin arkeolojik obje bulundu. Ardından kazının 17 bin metrekarelik alanın tamamına yayılmasına karar verildi.
Hilton Oteli inşaatı zemini ve yanındaki arazide bulunan mozaikler, Helenistik dönemde, General Antiochos’un adıyla anılan bölgenin zemininin mozaikli evlerle dolu olduğuna işaret ediyor.
Ortadoğunun bereketli bir bölge kenti olan Antakya’da; Sanayi Çarşısından, Saint Paul Kilisesi’ne uzanan yol, arkeolojik buluntularla çıkarılan eserlerle, Mozaik Yolu olmaya aday gözüküyor.
Arkeologlar, ‘’Mozaikler ortalama iki bin senelik. Elimizde ki en erken mozaik MS ikinci yüzyılken; 17 bin metrekarelik alanda mimari olarak sergilenecek eserler bakımından beş farklı dönem görüyoruz. MÖ 2. yüzyıldan başlayarak, İslami devre kadar devam eden çeşitli izler var. Çıkan bütün buluntular, 30 bin parça ele alındığında, 13 farklı medeniyete ait ve günümüze kadar geliyor. En erken döneme ait yapının, MÖ 2. yüzyıl Hellenistik döneme ait bir liman yapısı olduğu düşünülüyor. Asi Nehri ve iç kısımlar arasında taşımacılığın sağlandığı bir dere üzerinde liman olduğu düşünülüyor. Alanın ortasından geçen dere yatağı eski yerine dönmüş. O yatak olmasa bu inşaatı yapamazdık. 8-10 adet arasında, farklı dönemlere ait, yaklaşık 2000 metrekare mozaik var.’’ Açıklamasını yaptılar.
Arkeoloji ekip başkanı Can Okkalı, dünyanın ilgiyle izlediği projenin, çıktığı yerde teşhir edileceğini; 850 metrekareden oluşan 8 farklı geometrik motifli, (MS 4-6. Yy) ve 200 metrekare olan tek parça büyük G2 mozaiğininde buna dahil olduğunu belirterek; çok kapsamlı kazılardan birinin gerçekleştirildiği haberini veriyor.
Dünyada ki mozaikler arasında eşi benzeri olmayan parçalara ulaşılıyor. Epik şiirin, destanların mitolojinin ilham perisi ve Mitolojileri günümüze ulaştıran eserlerin yazarı, antik dönem yazarı figürü, gün yüzüne çıkıyor. Hesiodos’un Kalliope’den esin aldığı, dünyada bu şekilde anlatılan ilk sahne; hikayeye göre Hesiodos dağda çobanlık yapan bir kişi, keçilerini otlatırken dağda esin perisi Kalliope ile karşılaşıyor ve o anda şiir yazma yeteneğini alıyor. Dünya tarihinde çığır açacak mozaikler, Tutsak Eros Heykeli ve diğer eserler; Kültür Bakanlığı’na bağlı arkeologların gözetiminde, elle yapılan kazılarla bulunuyor,
Anadolu’un bize armağanı eserlerin ortaya çıkmasını sağlayan otel inşaatı bitmek üzere… Kazıların finansmanını üstlenen, bittikten sonra da bedelsiz olarak Müzeler Genel Müdürlüğü’ne hibe edeceğini dile getiren Necmi Asfuroğlu ; eserlerin ortaya çıkmasının Allah’ın bir lütfu olduğunu, otel projesine başlarken çift bodrum talepleri nedeniyle, 5.5 metre derine kadar inildiğinde mozaiklerin bulunduğunu; kazılarda çıkan yaklaşık 30 bin objenin uygun olanlarının müzede; mozaiklerinse bulunduğu yerde restore edilip, sergileneceğinin haberini veriyor.
Hatay’da iç cephedeki odalarından, aşağıdaki mozaiklerin görülebileceği bir otel yükseliyor. Eserlerin restorasyonunu ise otel inşaatını yürüten Asfuroğlu Grup’un bünyesindeki bir gurup arkeoloji başkanları Can Okkalı’yla birlikte heyecanla yürütüyor.
Hilton Antakya Müzesi açma niyetiyle, Kültür Bakanlığı, bilim heyeti, ve arkeleoglarla ortak çalışma yürüterek; aynı zamanda kazı finansmanı olan, Necmi Asfuroğlu’nu kutlamak gerekiyor.
Bu arada, bereketli Antakya topraklarında , geçtiğimiz günlerde, Hatay’daki teleferik çalışmaları sırasında açığa çıkan “İskelet Mozaiği” sanal ortamda, “Neşeli Mozaik” adıyla yayılarak üzerinde çok konuşuldu. Sonrasında mozaiğin üzerinde ki yazının yanlış okunduğu iddia edildi. İnceleniyor.
Öyle ya da böyle Hatay kentinin gömülü zengin tarihi ortaya çıktıkca neşelenmemek elde mi?
|