Bir babalar günü daha…
Baba çocuk için; sevgiyle sarılacak, yolundan yürünecek, sevgisine muhtaç oluna, kucağı ihtiyaç , şevkatine tutunulacak, yolu gözlenen kocaman bir kavramdır.
Baba , kızgınlığında titreten, okşadığında gevşeten, sorgusuzca ardına düşülen, tecrübelerinden yararlanılacak, hayat hikayeleri göz kırpmadan dinlenecek bir güçdür.
Baba olmak kolay mıdır?
Biyolojik baba olmak kolay mıdır?
Bazen çok kolay, bazen de istenildiği halde ulaşılamayan bir olgudur.
‘’Babamm’’ diyen bir ufaklığın verdiği yaşam sevincini, ne verebilir ki bir erkeğe?
Erkek çocuğum olsun diye dua eden baba adaylarının; kız çocuklarından gördükleri o karşılıksız sevgi ve hayranlığın tadını, bilen babalara bir soralım. Neler neler anlatırlar bizlere...
.
Kocaman, soran gözlerle babasına yönelen, elini sıkıca yakalayıp, sıcak avucuna sığınan, hayatı babasının yanı sıra güven içinde adımlama şansına sahip bir çocuk başka ne ister ki?
Ve eğer babasız kalmışsa çocuk, mutlaka aile içinde ya da en yakınında ki başka bir erkeğin ardına gölge olur, sessizce. Yolunu kollar. Kocaman baba özlemini, onu her gördüğünde biraz soğutma imkanı bulur..
Şanslıyız... İnsanların babalarını çeşitli sebeplerle tanımadan büyüdükleri yaşamda, bir baba kucağı gördüysek; şanslıyız. Bir babanın sevgili kızı yada oğulu olmanın, tadına vararak yaşadıysak, şanslıyız. Hayat görüşleri ve hedeflerinden pay edineceğimiz; ellerinde, sevgiyle yoğurulduğumuz, bir babaya sahip olmanın gururunu özümseyebildiysek; çok şanslıyız.
Şanslıyız, kızımıza, oğlumuza mükemmel bir baba sunabildiysek... Ebeveyn olarak sahip olduğumuz, soyumuzu devam ettirecek en değerli varlıklarımızı dünyaya getirebildiğimiz için, şanslıyız..
Duygusal anlamda gerçek baba olmak kolay mı? Zor... Hem de çok zor.
Jehan Barbur, ‘’Baba Öyküler’’ isimli, şaşırtıcı, derin sohbetler içeren bir kitap yazmış. Kimi babasına sevdalı, kimi küskün, kimi yaralı; kimi unutmak istiyor, kimi özlüyor. Onlar babalarını anlattıkça, yalnızlıklar azalıyor. Jean Barbur soruyor; 20 ünlü, içimizden kadın ve erkek babalarını anlatıyor. ‘’Baba Öyküler’’ anlamak, algılamak, sorgulamak, farkına varmak adına okunası bir kitap olmuş.
Bir Babalar Günü daha...
Sevgili babalar, sevgi dolu, ilgili bir baba olmayı ilke edinin lütfen. Çocuklarınızın size daima ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Şevkatinizi, sevginizi açık edin, gösterin. Çocuklarınızı dinleyin, konuşun ve zaman ayırın, lütfen.
Anlayışlı olmayı deneyin. Sakın ola ki darılmayan. Yol gösterici olun. Gerçek baba olmanın gereklerini yerine getirirken, keyfini çıkarmayı da unutmayın. Hayat sanıldığı kadar uzun değil. Çocuklarınızla geçireceğiniz kaliteli zamanların onların hayatını nasıl etkileyeceğini bir bilseniz… Ki bunu aslında çok iyi bilirsiniz.
Çocuksuz babalar, sizler de üzülmeyin lütfen. Hayat yolunda, başını okşayıp elinden tuttuğunuz her çocuk sizindir. Babasız gönüllere merhem olmayı deneyin. O merhem size de şifa olabilir.
Ve kadınlar, yaşam arkadaşınızı seçerken; çocuklarınıza baba olacak adamların, adam gibi olanlarını seçmeye gayret edin.
Babalar gününü gönülden kutluyorum. Kaybettiğimiz babalarımızı rahmetle anıyorum.
Haydi, babalarımızın elini öpmeye; onları dualarla anmaya…
.
|