Geleneksel Kocaeli Tarih Sempozyumu, 24-25-26 Mart 2017 tarihlerinde, Gebze, Darıca’da yapıldı. Amaç, milli-manevi değerlere dayalı tarih şuurunu canlı tutmak; yeni bilgi ve bulgulara ulaşmak dolayısıyla Kocaeli tarihini ve kültürünü genç nesillere tanıtmaktır.
Kocaeli’nin 5000 yıllık tarihi vardır. Marmara Bölgesinin ve ülkemizin endüstri-sanayi kalbi burada atar. Geçmişine bakarsak en eski yerleşme birimi Astakoz’dur. Megaralılar tarafından kurulmuş bir Yunan kolonisidir. Trakya’dan gelen Megaralılar, M.Ö 712’de Başiskele bölgesine yerleşirler. Astakoz kenti, İzmit’in çekirdeğini teşkil eder. Yerleşim, Bitinya krallığı döneminde M.Ö. 262’de İzmit’in bulunduğu alana geçer ve kurucusu Nicomedia’nın adıyla anılır. Diocletian 284’de şehri alınca Roma’nın başkenti olur.
İzmit, XI. yy sonlarında Türk egemenliğine geçer. Haçlı Seferleri sırasında Aleksios Komnenos tarafından işgal edilir. Orhan beyin uç beyi Akçakoca tarafından 1337’de tekrar Türk hakimiyetine girer. 19. yy da İstanbul-İzmit arasında işleyen demiryolu Ankara’ya ulaşır. Kocaeli, 1888’de ağımsız Sancak olur. Fatihi, Akçakoca’nın yurdu anlamını taşıyan adını alır.
Tarihi sempozyumlar, sözlü bilgi paylaşımlarıdır. Toplumda farkındalığı arttırırlar. Geçmişi gün ışığına çıkarırlar. Kocaeli Tarihi Sempozyumlarının ilki “Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli’’ 2014; “Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli ‘’2015; “Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’’ 2016 ismiyle gerçekleşir.
Bu yıl Çoban Mustafa Paşa’nın adına düzenlenen sempozyuma, 5‘i yabancı olmak üzere 289 bildiri başvurusu yapılmış. 159 akademisyenin 125 tebliği kabul edilmiş. Sempozyumda Çin, Macaristan, Mısır, Kırgızistan, İtalya ve Hollanda’dan 8 yabancı akademisyen bildirisi sunulmuş.
Uluslar arası Sempozyuma adını veren Çoban Mustafa Paşa, Kocaeli tarihinin değerli bir devlet adamıdır. Bosnalı’dır. Yeniçeri Ocağı’nda yetişmiştir. 1514’de Çaldıran Savaşı’na katılmıştır. Mustafa Paşa, Rumeli Beylerbeyliği görevindeyken, Sultan Selim tarafından III. Vezirliğe tayin edilmiş; 1521 Belgrad Seferinde bulunmuştur. 1522’de, Serdar olarak donanmanın başında Rodos Seferi’ne çıkar. Paşa, kuşatma sırasında ölen Mısır valisi yerine atanır. İsyanı çok çabuk bastırdığı için İstanbul’a geri çağırılır. II.Vezirlik görevini sürdürürken, Nisan 1529’da İstanbul’da vefat eder. Kendi adına inşa ettirdiği en büyük vakıf eseri olan Gebze’de külliyesindeki türbesinde yatmaktadır.
3 gün boyunca büyük ilgi gören sempozyum açılışında Prof. Dr. Haluk Selvi, "Çoban Mustafa Paşa aynı Akçakoca, Karamürsel Alp gibi, bilge bir insandır. Kocaeli'ni 4 yıl öncesine kadar sanayi şehri olarak biçimlendirildi. Şimdi, elimizde 10 bin sayfalık, 10 ciltlik tarihi döküman oluştu. Artık şehrimize ‘’Bilge Şehir Kocaeli’’ diyoruz. Şehir tarihini inşa etmek çok önemli ve ciddi bir iştir.’’ Dedi.
Sempozyumların en önemli amacı işbirliğiyle iletişim–paylaşım sonucu yapılan bilgi aktarımlarıdır. Bu yıl ki sempozyumda da çok yönlü, derin kültür-medeniyet okuması yapıldı. ‘’2. Abdülhamit Döneminde Redif Taburu/ 19. Yüzyılın 2. Yarısında Bir Amerikan Misyonerinin Gözüyle İzmit,/Gebze Çoban Mustafa Paşa Camii Müezzin Mahfilinin Osmanlı Sanatındaki yeri’’ konularıyla ilgili anlatımlarla tarihi bir şölen gerçekleştirildi.
‘’Geçmişini bilmeyen geleceğini hazırlayamaz’’ sözünü duymuşuzdur.
Her şehrin bir çağdaş müzesi olmalı. Her şehir tarihinin köklerine inen araştırmalarda bulunmalı. Dilerim Kocaeli Büyükşehir desteğiyle gerçekleşen bu sempozyum, diğer şehirlerimize de örnek olur.
|