Sosyal Farkındalık Projeleri daima fark yaratıyor. Satışa yönelik olmayan bu sergi projelerinde, elimizi taşın altına sokuyoruz. Bunlardan biri olan ‘’Kadına Şiddet & Çocuk Gelinler Olmasın‘’ başlıklı sergimizi, İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi’nde 4. kez açtık.
Otuz altı ressam arkadaşımla, duygu ve düşüncelerimizi tuvallerimize bir kez daha yansıttık. Şiddet görüp, öldürülen, kesilen, yakılan; hakları gasp edilen kadınlarımız, bacılarımız için renk ve desenlerimizi bir kez daha kullandık. Rızası alınmadan küçük yaşta evlendirilen, başlık uğruna kendilerinden büyük erkeklerle yaşamaya mahkum edilen, beşik kertmesiyle başı bağlanan çocuk kızlarımız için. En yakınları tarafından öldürülen, taciz ve işkence gören, kızlarımız, analarımız için.
Sergimizi her gün onlarca insan ziyaret etti. Çoğu zaman özgün olmayan, kopya peysaj, natürmort tablolarla karşılaşan sanatseverler, özgün eserleri hayranlık ve şaşkınlıkla izlediler. Merak ettiler. Sordular. Anlattık. Dedik ki; bu iki konuyu gündemde tutmaya kararlıyız. Sanat üzerinden altını çizdiğimiz konularda, kadın bilincini arttırma amacındayız. ” KADINA ŞİDDETE HAYIR! & ÇOCUK GELİNLER OLMASIN!” sloganıyla; algı yaratmak, kanayan bu yarayı unutturmamak için konuyu gündemde tutmak adına kendimizi sorumlu kılıyoruz.’’
Hikayeler dinledik. Kendinde yoksa komşusunda, akrabasında; dayak, baskı, zorla evlilik. Türkiye’de, fiziksel, ekonomik, psikolojik tehdit, cinsel şiddet yüzünden kadınlarımızın büyük bir bölümü baskı altında yaşıyor. Kadın bedeninde ve ruhunda açılan yaralar, aile içinde çocuklara da etki ediyor. 2017 yılı ilk iki ayında her gün bir kadın ölümü tespit edildi. Umut Vakfı Mart ayı verileri bize 2016 yılında 397 kadın cinayetinin medyaya yansıdığını söylüyor.
Küratör, ressam Ülkü Cılızoğlu'nun ”KADINA ŞİDDETE HAYIR! ÇOCUK GELİNLER OLMASIN!” temasıyla yürüttüğü projenin basın ve sanat danışmanlığını yapıyorum. Sergi, her biri alanında etkili olan, duyarlı ressamlarla bir araya gelerek; konuyu gündemde tutmak adına, farkındalık yaratarak yoluna devam ediyor. Sergimizde, Akif Poroy, Alev Demirkesen, Ayten Akgürbüz, Asra Tanay, Aşupha Esen, Azniv Çoban, Başak Tiryaki Nakip, Bilge Akon, Bilge Akçan, Bülbül San, Dilek Nadas, Eylem Tapa, Feyza Uyanık, Fatoş Özbilgin, Frida Vinci Gülçin Erbil, Günseli Partanaz, Jale Giray, K.Muzaffer Gençer, Leyla Gürsözer, Maral Köse Hava, Mehmet Deveci, Nadire Sönmez, Nalan Yazar, Necla Sayacı, Nehir Yıldız, Nevin Okyay, Rahime Halide Soysal, Sevgi Aksoy, Şahika Öner, Tuba Ceylan, Ülkü Cılızoğlu, Yasemin Keltek, Yasemin Sağdıç ve benim üç özgün eserim yer aldı.
Ülkü Cılızoğlu bu projesini ”Kadın, hem annedir, hem yardır. Ülkemizde yükselen bir şekilde kadının ezilimi süregeliyor. Görüp duyduklarıma üzülüyorken, konuya dikkati gündemde tutmak için neler yapılabilirim diye düşündüm. Ressamın kalemi fırçası, duygusu renkleri, deseni isyanıdır. Sanatçı arkadaşlarımın desteğiyle eserlerimizi oluşturarak; isyanımızı fırçamızdan tuvalimize düşürdük, ”ARTIK YETER!” dedik. 2014 yılından beri kadının isyanına, proje sergimizle, dil olmaya çabaladık.” sözleriyle açıklıyor.
‘’Kadına Şiddet & Çocuk Gelinler Olmasın‘’ isimli sergimiz 15 Nisan 2017 Dünya Sanat Günü’nde toplumsal yaraya bir kez daha parmak bastı.
.
|