Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, ‘’Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması İçin Yenileme Modeli’’ oluşturuyor. Avrupa Birliği Çerçeve Programı olan Horizon 2020 projesine hazırlık yapıyor.
2014’den günümüze 26 ülkenin 9 Akıllı Şehir Projesi, toplam 150 milyon Euro fon almaya hak kazanıyor. Bunlardan 27 si uygulayıcı şehir. Tepebaşı ise ilk uygulayıcı şehirdir.
Akıllı Şehir Projesi’nin koordinatörleriyle 57 şehirden 10 temsilcinin davet edildiği toplantıyla teknik gezide Tepebaşı Belediyesi de yer aldı. Tepebaşı, ‘’Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması İçin Yenileme Modeli’’projesinde edindiği bilgi ve deneyimlerini İşbirliği Manifestosunda paylaştı.
Horizon 2020, dünyanın en büyük sivil araştırma programı. Geleceğin teknolojilerine yön verme amacıyla oluşturuldu. Tepebaşı Belediyesi, ‘’Akıllı Şehirler ve Toplumlara Çözüm Üretmek’’proje çağrısına 2014 yılında katıldı. İngiltere-Nottingham Kent Konseyi ve İspanya-Valladolid Belediyesiyle ortak konsorsiyum olarak başvuru yaptı. 20 başvuru arasından ikinci seçilerek 5 milyon hibe alma hakkı kazandı. 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle hayata geçirilmeye başlayan, 60 aylık uygulama süresi olan projenin Aralık 2019’da tamamlanması planlandı.
Tepebaşı Belediyesi, Aşağısöğütönü bölgesinde 30 dönüm alanda oluşturduğu Yaşam Köyü’nde 57 adet villa tipi konut ve kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarıyla hizmet üretiyor. REMOURBAN yani Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması İçin Yenileme Modeli Projesi 4 ana alt başlıktan oluşuyor.
Enerji Verimliliği; Mevcut binaların iyileştirilmesiyle, enerjinin tasarrufu, verimliliğin artırılması.
Ulaşımda Sürdürülebirlik; Ulaşımın akıcılığını, düzenlemesini sağlamak amacıyla, belediye iç hizmetleri, kamusal alan taşıt artırımları, bisiklet yolu düzenlemeleri kısaca ulaşım sistemine sağlanacak entegrasyonlar.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri; akıllı Şehir İzleme Portalı oluşturulması.
Yaygınlaştırma; Projelerin kent sakinleriyle paylaşılarak, farkındalıkların arttırılması, katılımların çoğaltılması.
Öyle görünüyor ki, bu proje yenilikçi sistemlerin, yeni teknolojilerin kullanılmasını mümkün kılarak, akıllı şehir projeleri için model örnek olacak. Tepebaşı Belediyesi, stratejiler geliştirerek, gerçekleştirilen yeniliklerin, diğer şehirlerde yaygınlaştırılmasında, öncülük edecektir.
Eskişehir Uluslar arası Pişmiş Toprak Sempozyumu bir kent mirası olarak Tepebaşı’nda hayat buluyor. Toprağın binlerce yıllık hikayesini sanat, bilim, endüstri alanında, geleceğe taşıma öncülüğünü yapmaya devam ediyor. Sanatçıların el emeği 130’dan fazla heykel kent sokaklarında halkla buluşuyor.
Ulusal Sanat Çalıştayı her yıl düzenleniyor.8. yılını bitiren çalıştay’da 350’nin üstünde eser kent mirasına olarak yerini alıyor.
Gökkuşağı Kafe, 2011 yılında hayata geçirildi. Zihinsel yetersizliği olan bireylerin, bağımsız, üretken oarak, kendilerine yeterek yaşamlarını sürdürmelerini amaçlıyor. Gökkuşağı Kafe’de, Tepebaşı Belediyesi ve Türkiye İş Kurumu İl müdürlüğü ile Anadolu Üniversitesi Eğitim fakültesi Zihin Engelliler Bölümü arasında imzalanan proje protokolu gereğince mesleki eğitim programları veriliyor. Kafe 17 zihinsel yetersiz bireyle hizmetine devam ediyor.
Eskişehir’de güzel şeyler oluyor. Bilinsin istedim.
|