Büyük Türk Tarihinin parlak bir çağını meydana getiren Türkiye Tarihi, bugünkü ulusal sınırlarımız içinde devlet kuran Türklerin tarihidir. Oğuz Türklerinin Selçuk Oğulları komutasında Anadolu’yu ele geçirmesiyle başlar.
Anadolu Selçuklu Sultanlığı, Anadolu Türk Beylikleri, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti; Anadolu’yu ele geçirerek bu devletleri kuranlar aynı soydan gelen Oğuz Türkleridir. Oğuzların Anadolu’yu ele geçirmek için yaptıkları düzenli akınlar, Tuğrul Bey’in Büyük Selçuklu Devleti’ni kurmasında önemli rol oynar. Selçuk Prenslerinden İbrahim Yinal ve Kutsamış Beyler, Bizanslıları Pasin Ovası’nda bozguna uğratırlar. Sonrasında Tuğrul Bey’in komutasındaki ordu Bargiri(Muradiye)yi ele geçirir. Doğudan gelen Oğuz Boyları kollar halinde Anadolu’ya girmektedirler.
1063’de Alp Arslan Büyük Selçuklu Devleti’nin başına geçer. Ordu kumandanı Afşin bey 1067’de Malatya ve Kayseri’yi alır. Bizans Ordusu’nun yenilgisi büyük olay olur. Bizans tehlikenin büyüklüğünü anlar. Bizans komutanı Romanus Diogenes İmparatoriçe ile evlendirilerek İmparator ilan edilir.
Diogenes Balkanlardan topladığı orduyla 13 Mart 1071’de Bizans’tan yola çıkar. Ya Türkleri ezecek, sürecek ya da Bizans Anadolu’dan silinecektir. Geçtiği yerlerden topladığı 200 000 kişilik ordusu, 3.000 arabayla taşınan, on binlerce hayvanı, elinde bulunan çağın en büyük silahı mancınık ile şehirleri ele geçirir. Malazgirt’i yakıp yıkar.
Bu sırada Azerbaycan’da bulunan Alp Arslan 15 000 kişilik atlı ordusuyla Anadolu’ya girer. Malazgirt Ovası’na gelir. Çevresindeki Türk Beylerinden aldığı destekle ordusu 50 000 kişi kadar olur.
26 Ağustos 1071 Cuma günü Malazgirt Ovası’nda karşılaşırlar. Alp Arslan ordusuna hücum emri verir. Türk atlıları dört nala Bizans siperlerine saldırırlar. Başarılı olamazlar. Bunun üzerine Türk ordusu eski bir savaş taktiği uygular. Geri çekilir. Bunu yenilgi sayan Bizanslılar siperlerden fırlayarak hücuma geçerler. İki ordu iç içe savaşa başlar. Bizans ordusunun sağ ve sol kanatlarında yer alan Peçenekler ve Uz Türkleri Alp Arslan’ın yanına geçerler. Etrafı sarılan Bizans ordusu yenilir.
İmparator Diogenes tutsak olur. Alp Arslan kendisini bir konuk olarak karşılayarak, ikramda bulunur. Doğu Anadolu’nun ve Urfa’nın Türklerde kalması, Bizans’ın her yıl vergi vermesi şartlarını içeren bir antlaşma imzalanır.
Malazgirt Zaferi bizim ve Dünya Tarihi’nin en önemli olaylarındandır. Malazgirt Zaferi’yle yeni bir çağ başlamıştır. Bu zafer Türk Tarihi’nin dönüm noktasıdır. Alp Arslan, Kutalmış oğlu Süleyman Bey’i Anadolu’nun ele geçirilmesiyle görevlendirir. Yeni bir Türk Devleti olan Anadolu Selçuklu Devleti’nin (1077-1308) kurucusu Süleyman Bey’dir.
Orta Asya’dan Moğol İmparatoru Cengiz Han boyunduruğundan kaçanları, Oğuz boylarını Anadolu’nun birçok bölgesine yerleştirirler. Güney doğu Anadolu yoluyla gelen Osmanlı Türkleri de (1244) Ankara yakınında Karacadağ bölgesine yerleştirilirler.
Osmanlı Türklerinin Başbuğu Ertuğrul Bey kabilesiyle yeni yurduna yerleşince, savaşarak; Bizanslılardan Sultanözü ve Söğüt kasabalarını alır. Ertuğrul Bey Selçuklu Sultanı’na dürüstçe hizmet eder. 1281’de ölümünden sonra beyliğin başına Kara Osman Bey geçer. (Osman gazi)
Anadolu Selçukluları, Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli, başarılı bir rol oynarlar. Anadolu’da birçok kasaba, köy kurarlar. İlk toplayıcı ve bir araya getirici ortam Selçuklu Egemenliği altındaki topraklarda gerçekleşir. Türk dil ve din birliği kurulmaya başlanır.
Nedendir bilinmez; Türk Tarihi’nin en önemli olayları hep Ağustos ayında gerçekleşir.
Yıl 1516 günlerden 24 Ağustos. Yavuz Sultan Selim Halep’in kuzeyinde Memluk ordusuyla yaptığı savaştan galip çıkar.
Yıl 1526 günlerden 29 Ağustos . Kanuni Sultan Süleyman Macar sorununu halletmek ve esir alınan Fransa Kralı Fransuva’yı kurtarmak için Mohaç Ovası’nda tarihçilerin, tarihin en kısa savaşı dedikleri Mohaç Muharebesini zaferle sonuçlandırır. Macar Ordusu’nu imha eder.
Ve yıl 1922 günlerden 30 Ağustos. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Anadolu’da Büyük Taarruzdan zaferle çıkar. I. Dünya Savaşı Başkomutanlık Meydan Muharebesi böylecesona erer.
Acaba, Ağustos ayının ismini savaşçı Roma İmparatoru Augustus’tan almış olmasıyla bu olayların bir ilgisi var mıdır? Bilirsiniz ‘’İsmiyle müsemma’’ yani ‘’Adı üstünde’’ derler ya!
|