Contemporary Istanbul 2017 sizce bitti mi? Bence bitmedi. Yarattığı etkinin rüzgarı epey eseceğe benziyor.
VIP açılışıyla sanatseverler ve koleksiyonerler ile buluşan Cİ, dört gün boyunca hıncahınç doluydu. Salustiano'nun tek renk üzerine çalıştığı eserlerinden SALINCAK tablosu 62bin Eoro'ya açılış gecesi satılıverdi.
Aslında bu yıl Contemporary Istanbul 2017, Maçka Sanatçılar Parkı’nda ‘’Beşinci Element Sergisi’yle başladı denilebilir. Bu olgu Ali Güreli, Murat Tabanlıoğlu ve Hasan kahraman’ın fikir fırtınasıyla başladı. Prof. Hasan Bülent Kahraman Türk koleksiyonerlerin heykellerinden oluşan yerleşimi hazırladı. Tabanlıoğlu’da buradan hareketle Maçka Parkı’nın çimle kaplı tabanını Cİ’nin kapalı alanlarına uzatıverdi. Böylece Cİ 2017 Jannis Kounnellis, Tony Cragg ve bu gibi ünlü heykeltıraşların eserlerinin yer aldığı parktan, Lütfü Kırdar’a taşındı. Bu anlamlı konseptin farkındalığına varamayanlar için çim taban, sadece topuklarına takılan, yürümelerini zorlaştıran halı zemin olarak hatırlanacak.
Cİ herkesi memnun edebildi mi? Tabi ki edemedi. 13 Eylül 2017 gecesi VIP davetiyle kapılarını açan Contemporary Istanbul 2017, 17 Eylül Pazar akşamı sona erdi. Öncelikle, Eylül ayı açılış için yanlış bir seçimdi. Ekim olmalıydı. Çok kalabalıktı ama çoğunluk davetliydi. Giriş, bilet fiyatı yine yüksekti. Sanatseverlerin büyük çoğunluğu gezemedi, göremedi. Hep söyleriz ya yine yazalım; dört günlük süre çok kısa. Altı gün olmalı.
Contemporary Istanbul içinde 10 yıldır yer alan CI Dialogues, bu yıl ‘MOVEMENT” / “HAREKET’ ana temasıyla yola çıktı. Doğru bir tanımlamaydı. Büyüklerimizin ‘’Hareket berekettir ‘’sözünden yola çıkarsak; dünya sanatını daha iyi tanımak, müze sayımızı arttırmak, koleksiyonerlerin depolarında sakladıkları eserlerini kültürel etkinliklerle birleştirmek gerek. Özgün eser üreten Türk sanatçılarının eserlerinin koleksiyonerler tarafından satın alınması; sanata maddi ve manevi destek verilerek, koleksiyoner-sanatçı dayanışması yaratılması gerek.
Bir de çok konuşulan mı diyeyim, dedikodusu yapılan mı? Benzer, esinlenme ve kopya eserlerin adı büyük galerilerin stantlarında yer alması oldu.
Sanatta esinlenme nedir? Sanat sözlüğü esinlenmeyi ‘’ Sanatçının sanat yapıtını yaratmadan önce, dış dünyadaki gerçekliklerden etkilenip çalışmaya yönelmesi durumu. İlham alma. Esinlenmeye neden olabilecek gerçeklik herhangi bir olay, olgu ya da varlık olabileceği gibi, bir başka sanat yapıtı ya da üslubu da olabilir. Sonuçta ortaya çıkan ürün ise esinin kökenini oluşturan gerçekliğin -yeniden üretilmesi- biçiminde belirir. Çağdaş anlamıyla esinlenme sanatçıyı çalışıp ürün vermeye yönelten somut bir itkiden başka bir şey değildir. Dolayısıyla, geçmişteki gibi metafizik nitelikte düşünülmez.’’ Diye tanımlıyor.
Bize öğretilen, esinlenen olgunun bir adım önüne geçerek, onu daha ileriye taşımaktı. Sanatçıların, daha önce üretilen eserlerden esinlenmeleri olağandır. Üretilmiş eserlerden ilham almak, eserine katkı sağlayarak zenginleştirmek ama bunu intihal (Kopya) boyutuna ulaştırmamak özenini göstermek gerekir. Sanatçıların kendi eserlerini oluştururken yararlandıkları eserlerlerden esinlendikleri mi , fikri çaldıkları mı, konusu birbirinden ince bir çizgiyle ayrılmaktadır. Emeğe saygısızlık edip etmedikleri konusu farklı değerlendirmelere tabi tutulmaktadır.
Sanat yaşam alanlarının içinde daha da çok yer almaya başlıyor. Demektir ki bunu daha çok konuşacağız. İrdeleyeceğiz. Farkındalıklar sanatçıları ister istemez özgün olmaya itecektir. Bir önemli konuda bilinçli galericiliktir. Galeri sahiplerinin de bu konuda özen göstermeleri gerekmektedir.
Bu yılki fuardan beklenen minimum yüz bin dolar satış getirisinin daha yüksek bir rakama ulaşmış olmasını umarken; ‘’Çağdaş Sanat’tan anlamıyorum?’’ diyenlere, Hasan Bülent Kahraman’ın önerisiyle seslenmem gerekiyor.
BAKIN, GÖRÜN ve BİLİN!
|