Geleceğe giden yol yeniliğe giden yoldur. Yarının dünyası bugünden daha üstün olmaya odaklı. Bilim, insanoğlunun hayallerini yakalıyor. 20. Yy yeni enerji kaynakları, uzay teknolojisi nimetleri, gelişimi sürekli kılarken hızını arttırıyor. Kendimizi yeni yapıya uydurmaya hazır olmalıyız.
İnternette önüme Alman yazar Udo Gollub’un gelecek ile ilgili öngörülerini içeren röportajı düştü. Kendisi Mercedes Benz’in müdürü. Gollub, eskiden işlerin daha kolay olduğunu, rakip olarak sadece diğer araba firmalarıyla yarıştıklarını; bugün ise rakiplerinin Tesla, Amazon, Google, Apple benzeri teknoloji şirketlerinin olduğuna değiniyor. İlginç değil mi?
Yapay zeka yani insan icadı bilgisayar teknolojileri hızla ilerliyorlar.Yazımı hazırlarken Drone taksiler yani Otonom kendi kendini süren arabaların, Dubai’de 1 ay önce tanıtıldığı açıklandı bile. 2018 itibariyle yollarda (hava ve kara) yerlerini alacaklar. Bir merkezden komuta edilecek; saatte 100 km hız yapacak hava taksilerinin Türkiye’de ilk olarak İstanbul’da kullanılacağını belirteyim. Bir tuşla taksi çağıracak, park sorunu düşünmeyecek, ücreti kartla ya da akıllı telefondan ödeyip ineceğiz. Ehliyet sahibi olmak gerekmeyecek. Yerde ve havada akıllı arabalar hizmetimizde olacak. Trafik kazaları azalacak. Trafik Canavarı kavramı tarihe karışacak gibi görünüyor.
Araba firmaları batar mı? Ya sigorta şirketleri? Audi ve Volkswagen’deki mühendislerin en büyük çekincelerinin Tesla olduğunu biliyor musunuz? Elektrikli arabalar da yolda. 2020’de diyorlar, ucuz elektrikle çalışan arabaya merhaba, benzin ve mazota veda. Teknoloji Güneş enerjisi kullanma alanlarını günden güne yaygınlaştırıyor. Ucuz elektriğin, ucuz suyu getireceği söyleniyor.
Ya emlak piyasası? Türkiye’de kentsel dönüşümle şehirlerde şişkin bir emlak stoğu oluştuğunu biliyoruz. Oysaki büyükşehir karmaşasından kaçış başladı. Ulaşım zorluğu, hayat pahalığı, rekreasyon alanlarının azlığı banliyölere akına yol açıyor. Hızlı trenle mesafelerin kısalıyor. Akıllı arabalarla ulaşımın kolaylaşıyor. Şehre uzak ama doğaya yakın oturmak artık mümkün.
Sağlıkta da büyük gelişmeler var. Tricorder X adında, telefonla çalışan bir medikal cihaz üretiliyor. Retina taraması, kan örnekleri hatta nefes örneği sisteme yüklenip, doktorla hızlıca buluşturulacak. 54 biyogöstergeyi analiz yeteneği olan cihaz, neredeyse tüm hastalıkları teşhis edebilecek. Watson 4 kat daha başarılı kanser teşhisinde bulunuyor. Parkinson ve kanser hastalarının yaşamını kolaylaştırmak amacıyla üretilen bilim harikası ilaçlar geliyor. İçinde vücutta eriyen, zararsız minik çip taşıyan tabletler piyasaya verilmek üzere. Bu medikal sistem, tıbbi kurumları yok edecek.
ABD’de genç avukatlar iş bulamıyor. Ben demiyorum. Udo Gollub söylüyor. Çünkü IBM Watson uygulamasıyla saniyeler içinde yasal danışmanlık almak mümkün.
3D yazıcıların fiyatları düşerken, hızları artıyor. 2018 akıllı telefonların 3D tarama özellikleriyle ayağımızı tarayıp, evde ayakkabı yapımına başlar mıyız? Ayakkabı firmaları 3D yazıcılarla üretime çoktan başladılar. Uçak yedek parçaları da aynı teknikle üretilmeye başlandı. Bu yazıyı yazdığım şu an belki bambaşka şeylerde… Çin’de 6 katlı bir ofis binası 3D yazıcıyla üretilmiş bile. 2017 yılında üretilen her şeyin %10 unun 3D yazıcılardan çıkacağı öngörülüyor.
Akıllı telefonlarla eğitime kolayca erişecek her çocuk Khan Academy’yi kullanarak, dünya ülkeleri çocuklarının eğitim seviyesini yakalayacak. (Önce her çocuğa bir telefon gerek- bilhassa geri kalmış ülkelerde-bunun halli için ne düşünülüyor?)
Bu şu demek, önümüzdeki 20 yıl mesleklerin dönüşüm yılı olacak. Yeni teknoloji çağı işlerle tanışacağız. Topraksız tarım, az su ile ve robot çiftçilerle yapılacak. Toprak sahibi robotunun yöneticisi olacak. Robotlar ‘’Sigortasız çalışmam’’ diye tuttururlar mı? Yaşayıp, göreceğiz.
A birde Petri kabında yetiştirilen ilk et hazırda.. Ucuz yapay et. Kulağa hoş geliyor mu? Tüketme fikrine sıcak bakmak bile şu an çok uzak görünüyor olsa da böcek proteini piyasaya sürülmek üzere.
Yazılımlar geleneksel endüstrileri zorluyor. 2030 akıllı bilgisayarlar yılı. Gizlenemeyeceğiz. Moodies 2020’de yüz ifadelerimizi okuyup ruh halimizi tespit edecek. Facebook yüz tanıma uygulaması son derece başarılı. Günümüzde 80 yıl olan ortalama ömür, 100 yılı devirecek.
Gelecek dünyanın para birimi için Bitcoin adı geçiyor.
Dr. Batu Aysal ‘ın çevirdiği röportaj bana çok ilginç geldi. Geleceğe 360 derece bakmamız gereken bir zaman dilimindeyiz. Doğru meslek seçimi, bilimsel, çağdaş eğitim, öğrenim çok önemli. Görünen o ki mesleklerin birçoğu bilgisayar üzerinden yapılacak. Vee yazılımlar.
Ayağımızı denk alalım diyerek, bir derleme sundum. Sonra ‘’Demedi’’ demeyin.
|