Kökü Latince ‘’cultura’’ olan ‘’kültür’’ sözcüğü Türk Dili’ne Fransızca’dan gelmiştir. Latinler, çift süren el emeğiyle, insan zekasını verimli kılan kafa emeği arasında yakınlık kurarlar. Tarla için olduğu gibi insan kafası içinde ‘’kültür görmemiş yani işlenmemiş, ekilmemiş’’ ya da ‘’kültür görmüş, işlenmiş, ekilmiş’’ deyimini kullanmışlar.
Kültür, tarihsel oluşu etkileyen temel koşullardandır. Sürekli değişim halindedir.
Bilgin E. Sapir ‘’Kültür, insanoğlunun hayatında toplumsal yoldan mirasa konduğu maddi ve manevi etkilerin tümüdür. İnsan toplulukları daima kendine özgü kültüre sahip olmuşlardır. ‘Kültürlü İnsan’ deyimi ‘kişisel incelik’ anlamına da gelir. Genel davranış tarzı ve uygarlık belirtisidir.’’Der.
Bilgin E.B. Taylor’a göre kültür ‘’ Bilgiyi, inancı, sanatı, ahlakı, töreleri, toplumda kazanılan alışkanlık ve hünerleri tümünü kapsayan, çapraşık bir bütündür.’’
Thurwald kültür ile uygarlığı kıyaslar. ‘’ Kültür tarihsel bir ürün olarak kurulmuş, töreye bağlı toplumun etkileşimleri sonucu ortaya çıkmış, öğelerin ahenkle kaynaşarak bütünleşmesidir. Uygarlık birikmiş bilgiye ve tekniğe sahip olmaktır. Kültür takınılan tavır, uygarlık ise bilme, yapabilmedir.’’Der.
Antropoloji bilgini C. Wissler ‘’Kültür halkın yaşam tarzıdır’’ der. Kültür, yaşayış ve düşünüş tarzımızda, günlük ilişkilerimizde sanatta, edebiyat ve dinde, sevinçlerimiz ve hüzünlerimizde yani yaşamımızda kendini açığa vurur.
Bizde ‘’Kültür, insanlığın kuşaktan kuşağa geçen başarılarının tamamıdır’’ diyerek; ”İlk Adımdan Cumhuriyet’e” Karma Resim Sergimizi, 18 Aralık 2017 Pazartesi günü, açtık.
İlk Adımdan Cumhuriyet’e sergisinin Küratörü ressam Ülkü Cılızoğlu, koordine ve basın danışmanlığını ben yapıyorum. Sergimiz, Aşupka Esen, Aysel İnan, Azniv Çoban, Belma Akdağ, Cemil Yurtseven, Deniz Tokgöz, Dilek Nadas, Dilek Özmen, Frida Vinci, K. Muzaffer Gencer, Müzeyyen Karaçiftci, Nadire Sönmez, Nalan yazar, Nevin Oktay, Nur Ulubil, Nursen Yener, Rahime Halide Soysal, Rahime Dizdaroğlu, Sevgi Aksoy, Yeşim Kurt, Şenay Atagün eserlerinden oluşuyor. Sergide Ülkü Cılızoğlu ve benim de yağlıboya eserlerimiz bulunuyor.
Aralık ayı Cumhuriyet tarihimizin önemli aylarındandır. Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması 5 Aralık; Kıyafet Kanunu Kabulü 3 Aralık 1934; Mustafa Kemal ve arkadaşlarının 19 Aralık 1919’da Sivas’tan Ankara’ya hareketleri; Uluslar arası takvim ve saatin kabulü 26 Aralık 1925; Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un atıldığı gün, bu ay içinde tarihimizde yer alan önemli oluşumlardandır.
27 sanatçı arkadaşımızla 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ilk adım atışıyla başlayan, Cumhuriyet’in Kuruluşuna kadar olan dönemi hatırlatmak amacıyla hazırladığımız serginin içeriğini de Tarihsel belgeler ve yazılarla aralamaya çalıştık.
Fransız Le Monde Dergisi’nin Kasım 1933 tarihli kapağını hatırladık. ‘’ Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Yılında Türk Kadını Dünyanın Aynası’’ başlığı ile çıkmıştı. İnsanlık kadar eski olan sanat ile Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anmayı bir kez daha borç bildik. Sergimiz Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Atilla Özer Karikatürlü Ev’inde 24 Aralık Pazar akşamına kadar görülebilir.
|