Görsel Emek; görmenin sınırlarını zorlayan, belleğin izini süren, imgeler üzerinden yeni kimliklere uzanan ‘’Gönüllü bir Yolculuk’’tur.
Gönüllü yolcular yani sanatçılar, ışığı izlerler. Renkleri, kontrası, desenleri, mitoloji ve tarih sayfalarından bakan görkemiyle göz kamaştıran o büyük ustaları…
İz sürmek tabii ki çok güzeldir ama ‘’Her desen çizilmiş, her renk kullanılmış’’ diyerek, kısır bir döngüye düşenleri de anlamak mümkün değildir. Düşle gerçeğin kesiştiği noktayı yakalayamayanların bu söylemin ardına saklanmaları kabul edilemez.
Oysaki yaşanan anların, dolaşılan sokakların, gecelerin siyah tülünün sesine kulak vermek, hayallerin kapılarını aralamaktır sanatçının işi. Düşüncenin imgelerle dansı, hayallerin giyindiği renkler, iç dünyanın yeniden inşasıdır sanat. Lekelerden imgelere, formlardan figürlere özgün geçişlerdir.
Sanat bazen cennet, bazen cehennemdir sanatçıya. Eser yaratmak bir nevi doğumdur. Keyifli bir hayalle başlar. Heyecanın kara deliklerinde baş döndürür. Görselliğin iki tık öncesi sancılanır ve doğum anı geliverir.
Özgün bakış ve görüş sanatçının imzasıdır. Malzemenin duygularla devinimi yakalarsanız, doğanızdan kaynaklanan titreşimleri, zıtlıkların imajını, sunulan ideallerin arka yüzünü, disiplinler arasından arayıp bulduğunuz güncel sanatı, doğal malzemelerle harmanlama yolunu bulursanız… Estetik algınızı belirleyip, sınırsız bir yansıma yaratırsanız… Görsel Emek elinizde her an değişik sürprizlere gebe bir oyuncaktır artık.
Gönüllü yolcular, sanatçılar çeşitli üretimlerin anahtarlarını ellerinde tutarlar. Sanat, ister klasik, ister popüler, ister modern, ister çağdaş, ister geleneksel sanat olsun; eğitimsiz yol alamaz. Gönüllü yolcular hep gönüllü başlangıçlar, gönüllü eğitimler yapmışlar, işin maddi yönü hep arkadan gelmiştir.
İçsel şarkımızın renklerini oluşturan Görsel Emek=Sanat’tır. İç sesin gözle görülür, iki ya da üç boyutlu, şimdilerde dört boyutlu halidir. Ritim vücudun olmazsa olmazıdır. Kalp ritimle atar. Duygunun ritmi renklerdir . Zeka, duygu ritminin notalarını varlığın derin kuyusundan yukarı çekerek, renklendirir. Görsel emeğin en önemli malzemesi ‘’Duygunun Ritmi’’ ortaya çıkıverir.
Emek saygı ister. Kültürel, geleneksel devinimler, sosyal yaşam ve sanat akımlarının kolektif oluşumu, mitolojik formların süregelen değişimleri, ilişkiler arası analizlerle beslenen, matematiksel sonuçlarla ortaya çıkan emek; alt satırlarını okumadan geçiştiren ve laf olsun diye söylenen bir eleştiriyi asla hak etmez.
Türk resminin özgünlüğünü korumak öncelikle Görsel Emek sahiplerine düşüyor. Görsel Emeğin saygı görmesi gerekir. Sadece kabullenilmiş ve dayatılmış olması yeterli değildir. İşin ahlaki ve etik yönü de vardır.
Çizersiniz, boyarsınız. En güzelini yaparsınız da size özel değilse, sizi yansıtmıyorsa, farkındalık yaratamıyorsa ÇİZER ve BOYAR olarak kalırsınız.
|