Ruhun zaferi olan sanat ‘’Düşünebilen, gerçeği görebilen, toplumu anlayabilen kişilerin işidir ‘’ der, Tolstoy. Mart ayında hareketlenen sanat gündemine, yerimiz el verdiğince bir göz atalım.
Artam’da Rekor Erol Akyavaş “Kartaca” tablosunda
Artam Antik A.Ş. nin Maçka’da ana binasında 17 Mart Cumartesi günü düzenlediği müzayedede Çağdaş Türk Sanatçılarının eserleri satışa sunuldu. Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi’nde Erol Akyavaş’ın “Kartaca” tablosu 1.260.000 TL’ye satılarak rekora ulaştı.
Yüksek satış oranıyla sanat piyasasına haraket getiren müzayede de 20. Yy Çağdaş Türk resminin usta isimlerinin, Türkiye’nin en değerli sanateserleri satışa sunuldu. 300ü aşkın koleksiyoncu ve sanatseverin katıldığı müzayedeyi Olgaç Artam yönetti. Fahrel Nissa Zeid “Halil Efendi” eseri 630.000 TL’ye Erol Akyavaş “Karahisari” eseri 200.000 TL’ye; Burhan Doğançay “Çifte Gerçeklik”eseri 185.000 TL’ye, Neşe Erdokeseri 165.000 TL’ye alıcı buldular.
Müzayedede ayrıca ‘’Zeytin Dalı Şehitleri Yararına’’ satışa sunulan 42.000 TL fiyata satılan ‘’Ahmet Oran’’ eseri 42.000 TL’ye satıldı. Eserden elde edilen gelir Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfına bağışlanıyor.
Erol Murat Yıldız baskılarıyla Mavist Galeri’de
Özgün baskı resimleriyle, yalnızlığa itilmiş, terk edilmiş tekne ve kayıkların görsel izlenimlerini sergiledi. Hayat ‘’umarsız, acımasız ve trajik’’ diyen sanatçı ‘’Denize Sığmayanlar’’ adını verdiği uzun soluklu atölye çalışmalarında; sanki onca hizmet ve paylaşımlarına karşı terk edilmiş teknelerin ağıtını yakıyor.
Baskı Resim Sanatı’nın kökeni M.Ö. 7500 yıllarında Arjantin Las Manos Mağara duvarında el baskısı ile yapılan desenlere dayanır. Kalsit duvarlar zamana direnerek günümüze ulaşır. Farklı tekniklerle zenginleşir. Yüksek, çukur, düz baskı ya da serigrafi olarak yerini bulur.
Goya, Dürer, Rembrant, Picasso, Lautrec ve nihayet Pop-Art ile Andy Warhol desenlerinde hayat bulmaya devam eder.
ARTANKARA Rüzgarı
Ankara’da Mart 2018’ de ARTANKARA Uluslar arası Fuarı, ATO Congresium'da dördüncü kez sanatseverlerle buluştu. ARTANKARA, şehirde özgün sanat eserlerinin bir arada görülebildiği, uluslararası düzeyde sanatçıların katılımlarıyla evrensel sanatın buluşmasına zemin hazırlayan çok önemli bir platform haline geldi.
Resim, heykel, seramik, özgün baskı, fotoğraf, enstalasyon ve kavramsal sanat eserlerinin görülebileceği ARTANKARA'da 100'ü aşkın galeri ile sanatla ilgili kurum, kuruluş ve sanat inisiyatifleri yer aldı. ARTANKARA yabancı katılımcı yelpazesini genişletti. Bu yıl Türk katılımcıların yanı sıra Güney Kore, İtalya, İngiltere, Avusturya, Fransa, İran, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Ukrayna, Kırgızistan, Bulgaristan, Macaristan, Rusya, Makedonya, Kazakistan, Irak, İran, İzlanda, Meksika, Norveç, Çin, Ermenistan, Yugoslavya, Estonya, Özbekistan, Kanada, Almanya ve Gürcistan'dan galeriler, sanatçı ve koleksiyonerlerin bir araya gelmesiyle, Uluslararası arenada yerini sağlamlaştırdı.
369 Sanat Galerisi’nde Memik Kibarkaya eserleri
369 Sanat Galerisi, Ankara'nın Çankaya ilçesinde Sinpaş Altınoran’da Mart ayında açıldı. Memik Kibarkaya’nın ‘’Parmak Dokunuşum’ isimli ’ sergisiyle sanatseverlerle buluştu..
Doç. Dr. Birol Erten 369’un hayata geçirilme nedenini ‘’Ankara'yı sanat ve kültür başkenti yapmak amacıyla yola çıktık. Başkentimizin sanat ve kültür alanında geri kalmış olması bizi etkiledi.
Ülkemizin sanat gelişimine destek amacıyla Ankara'da bir sanat ve kültür seferberliği başlatmayı hedefledik. ‘’diyerek açıklıyor.
Atatürk’ün ‘’Yüksek uygarlığın merdiveni sanattır’’ cümlesi tartışılamaz dahi.
Sanat ve kültür konularına önem veren, halkı sanatın çeşitli dallarıyla ilgilenen ve bu alanda çok fazla sanatçı çıkaran ülkelerin; kültürlerini geliştirdikleri ve yaşam içindeki gelişmelere kolayca ayak uydurdukları, gözden kaçmayacak kadar belirgindir.
Barış, huzur dolu günlerde sanatla nefes almaya devam, diyorum.
|