Bu yıl 26 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Kütüphane Haftası’nı kutladık. Yarım asırlık bir geleneğin yansıması olarak özel bir anlam taşıyan hafta; ülkemizde kesintisiz olarak kutlanan en uzun soluklu etkinliklerden biri olma özelliğiyle dikkat çekiyor.
Kütüphaneler ve kitaplar için 54. kez buluştuk. Halkı, kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmek amacıyla yapılan Kütüphane Haftası bu yıl “Kültürel Değişim ve Kütüphaneler” temasıyla kutlandı. Şehir halkının kentin kültürel mirası, kütüphane ve bilgi kurumlarına yönelik farkındalık gelişimi, okumanın yanı sıra, kütüphane kullanmaya alıştırma, kitap sevgisini artırma… Amaç çok güzel ama hangimizin ne kadar Kütüphane Haftası’ndan haberi oldu?
Kütüphane Haftası ‘nın 50. si Kütüphaneler Yürüyor temasıyla kutlanmış, İstiklal Caddesi’nde kütüphaneciler, yazarlar, edebiyat çevreleri, yayıncı meslek örgütleri, kitap ve kütüphane dostlarıyla İstanbullular, çoluk çocuk birlikte yürümüşlerdi. ‘’Geceleyin Kütüphane’’ kampanyaları düzenlenirdi. Bu yıl böyle ses getiren bir etkinlik yapıldı da ben mi fark etmedim. Kitap yaşamımızın olmazsa olmazıdır. Bu çok önemli haftada çoğulcu etkinlikler gerekir.
Her şey gibi Kütüphanecilik hizmetleri de gelişiyor. Kütüphanelerde dijital kitap devri başladı. Sanat ve sosyal bilimlerde elektronik medyayla çok sayıda interaktif tasarım sonucu bilgisayar üzerinden sayfaları çevrilerek kitap okunuyor. Geleceğin dijital okuru yetişiyor.
Batı kültürü takip ediliyor. Kent kütüphaneleri önem kazanıyor. Söyleşiler, paneller, kitap okuma günleri, çocuklara kitap sevdirme günleri yapılıyor. Eskişehir’de Kütüphane Haftası’nda bir AVM de ‘’Anne Çocuk Kitap Okuyoruz’’ gününe denk gelmiştim. Merdivenlere oturmuş, bir süre geniş alanda renkli minderler üstünde anneleriyle yan yana kitap okuyan çocukları seyretmiştim. ‘’Söyleme, yap’’ deyimine muhteşem bir örnekti gördüğüm. Eskişehir her konuda kent gelişimine örnek şehrimizdir. Avrupa Birliği projelerini, gelişmenin bir adım ötesini gören değerli yöneticileriyle öncü kenttir.
Dijital Kütüphane ile Öncü Kadınlarımız sergimizi açtığımız Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde karşılaştım. Kütüphane sorumlusuyla yaptığım uzun sohbet sonucu bilgilenip, üye oldum. Müthiş faydasını görüyorum. Antropoloji, Astronomi, Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Coğrafya, Etik ve Kültürel Değerler, Fizik, Hukuk, İlaç Bilimleri, Kadın Çalışmaları, Kimya, Matematik, Mühendislik, Psikoloji, Veteriner Hekimlik, Zooloji hekimlik başta olmak üzere çok sayıda konu hakkında kaynak yer aldığını alıyor. 11 bin aktif tam metin dergi, 10 bin aktif hakemli ve tam metin dergi, 60 binden fazla associated pres videosu Dijital Kütüphane veri tabanında taşınmış. Araştırmacılar Dijital Kütüphane sorumlusuyla iletişim kurup, evinden sisteme erişim sağlıyor. Mobil cihazlardan da erişim kurulabiliyor. Bunun için Biga Belediyesi internet sitesinin‘Biga Belediyesi Dijital Kütüphane’ sekmesine girmek yetiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nda da 6 milyonun üstünde malzemenin dijital ortama aktarıldığı bilgisi var. El yazması, Harf Devrimi öncesi yayınlanmış eserlere, matbuata ulaşmak mümkün.
Kutsal Kitabı ‘’Oku’’ diye başlayan bir milletiz. Her an ‘’Elhamdülillah Müslümanız’’ diye böbürlenirken, neden kitabımızın ilk sözünü göz ardı ediyoruz, acaba? Bu beni çok düşündürüyor. Algı
hatası olmalı. Sadece ‘’Kuran-ı Kerimi oku’’ olarak anlaşılıyor herhalde de okuyor muyuz? Anlıyor muyuz? Hep başkalarından dinliyoruz. İşin kolayına kaçıyor ve yanılgılar denizinde boğuluyoruz.
Okumak, üzerinde düşünmek, merak edip araştırmak, okumak, okumak, okumak gerek!
Bütün gözler cep telefonlarının ekranına kilitlenmişken, dijital kütüphane kullanımını bilgiye ulaşım yolunu süratlendirerek; dijitalleşme ile yükselen bir ivme kazanabilir.
Umutluyum.
|