Sakarya Zaferi Kutlamaları, Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında ilk defa düzenlenen Sakarya Zaferi temalı, 2018 Sanat Festivali davetlisiydim. Efsanelerin ve Destansı Kahramanlıkların Beşiği Polatlı’daydım.
Türkiye tarihinin dönüm noktası olan Sakarya Destanı’na ev sahipliği yapmış Polatlı, 22 gün ve gece süren en büyük meydan muharebesinin odak noktası. Coğrafi konumu ve Sakarya Irmağı’nın suladığı bereketli topraklarıyla, tarihi bulgularıyla, Dünya’nın ikinci Büyük Tümülüs’ü (Kral Mezarları), Yazılı Kaya anıtlarıyla ve mitleriyle Frigya… M.Ö.3 bin yılında başkenti Gordiyom olan Frig Kralı Midas’ın ülkesi. Ana tanrıça Kybele’nin ülkesi, Efsaneler diyarı Gordiyon Antik Kenti.
Tarihi anlamda konu derin ve uzun. Biz bozkırın Sakarya Meydan Muharebesi kısmıyla harman oluyoruz. Sevim Yazıcı, Polatlı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Murat Kurt, Albay Kadim Koç, Gülay Aral el ele veriyorlar. 2018 kutlamalarında ilk kez Sanat Festivali ve Çalıştay düzeni kuruluyor.
Sevim Yazıcı, Polat Han, Süleyman Şahin, Ali Çağlayan, Memik Kibarkaya,Ergün Öksüz, Bedribey İçli, Ertan Aksu, Mustafa Koca, Funda Yeğen, Süheyla Ütsek, Neşe Kalecik, Meryem Kılınç, Gülay Nalcı, Meltem Babaoğlu, Berran Hatipoğlu, Serpil Gündoğdu, Timur Başar, Kader Sevimli, Tahsin Aksoy’dan oluşan sanatçı gurubuyla Necip Fazıl parkında yerlerimizi aldık.
Polatlılarla beraber üç gün boyunca sanat soluduk. Sanat konuştuk. Sanat anlattık. Müthiş bir çoşkuyla kucaklandık. Bir yandan da Kadim Koç rehberliğinde daha önce gezmiş olduğumuz Alagöz Kararğah Müzesi, Maliköy Tren İstasyonu, Sakarya Şehitliği, Dua Tepe anıtı, Beylikköprü İstasyonu, Sakarya Şehitleri Koruma ve Park Alanı, Bacıköy, Mürettep Kolordu Kararğahı, Zafer Tepe, Sakarya Şehitleri Anıt ve Müzesi, Kartaltepe-Mehmetcik Anıtı, Basrikale Mevzileri, Demiryolu Şehitliği, kara Tepe, Yıldız Dağı Mevzileri, Sakarya Köyü Kadın Müzesi, Kavuncu Köprüsü, Mangal Dağı,Çal Dağı, Sarıçal Tepe Mevzileri’nde köpüren milli duygularımızı büyük bir heyecanla tuvallerimize aktarmaya başladık.
Savaşta defalarca el değiştirmiş Kara Tepe; 12 ağustos 1921 günü Başkomutan Mustafa Kemal’in cepheyi dolaşırken attan düşüp kaburga kemiklerini kırdığı Gazi Tepe; 1-2 Eylül 1921’de 3 Alay, 5 Tabur komutanı ve 900 Er’imizin şehit olduğu Çal Dağı;Mustafa Kemal’in, yaveri Salih Bozok ile muharebe sahasını izlediği Zafer Tepe; ilk kadın teşkilatı Anadolu Bacıları kurucusu Fatma Bacı’nın türbesi; düşmanın durdurulduğu noktada, Kartaltepe’de 32 metre boyunda yükselen Mehmetçik Heykeli. Binlerce kefensiz yatanla, yüreğimizde çizgiler, desenler, renkler dünyasına daldık. Biz eserleri üretirken Ertan Aksu çektiği fotoğraflarla bu anlamlı etkinliği fotoğraflarla belgelemekteydi.
‘’İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak; Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak. Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir; Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir. Akışta demetlenmiş, büyük, küçük, kâinat; Şu çıkan buluta bak, bu inen suya inat! Fakat Sakarya başka, yokuş mu çıkıyor ne, Kurşundan bir yük binmiş, köpükten gövdesine; Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için. Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin? Rabbim isterse, sular büklüm büklüm burulur, Sırtına Sakarya’nın, Türk tarihi vurulur.’’
Ve aklımda Necip fazıl dizeleri… ‘’Vicdan azabına eş, kayna kayna Sakarya, Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya!’’
Fevkalade bir sergi, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın sergimizi onurlandırması, teşekkür belgeleri dağıtımıyla sonlanan keyifli bir yemek sonrası Polatlı’yı geride bıraktık ama gönlümüzde Polatlı’ya kocaman bir yer açtık.
|