Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en iyi örneklerini bir araya getiren, bölgenin en önemli Uluslararası çağdaş sanat fuarı 2018 Contemporary Istanbul, yeni projeler ve hedeflerle sanatseverlerle buluştu. Contemporary Istanbul, 20 -23 tarihlerinde Lütfü Kırdar Uluslar arası Kongre Sarayında açıldı.
Contemporary Istanbul’un kuruluşundan beri her yıl çerçevesi biraz daha genişleyen Yurt Dışı Etkinlikler Programıyla 2018’de sanat kurumları ve önemli koleksiyonerlerin ev sahipliğinde çağdaş sanatın merkezi olan şehirlerde, sanat fuarlarıyla aynı tarihlerde çeşitli davetler düzenliyor.
Contemporary Istanbul, yurtdışı etkinlikleriyle Türkiye’nin uluslararası arenada çağdaş sanat ve kültür yönünde tanıtılmasını sağlıyor. D-ream ile iş birliğindekapsamında Art Dubai sırasında 21 ile 22 Mart’ta Dubai’de, Frieze New York açılış haftasında 1 Mayıs’ta New York’ta ve 17 Mayıs’ta Casa Dell’ Arte Club House Lisbon işbirliğinde ARCO Lisbon fuarı sırasında Lizbon’da, Haziran ayında Londra’da, Aralık ayında ise Art Basel Miami Beach fuarı açılışı sırasında Miami’de olmak üzere pek çok davet gerçekleştiriliyor.
Contemporary Istanbul 2018’in açılış filmi, kurgu, belgesel ve çağdaş video sanatını birleştiren İsmail Necmi’nin ‘’Maskenin Ardı’’ oldu. Yaşam Şaşmazer’in heykel ve yerleştirmeleri de kullanan İsmail Necmi, filminin dramatik yapısını güçlü bir şekilde ortaya koydu..
19 Eylül akşamı zengin bir organizasyonla açılan fuar binlerce sanatseveri ağırladı. İstanbul’u ve Türk sanatını dünya piyasasıyla buluşturan Contemporary Istanbul’da bu yıl, 22 ülke 83 galeriyle, 400’ü yabancı 650 sanatçısıyla Cİ de yerlerini aldılar. Çoğunluğu bizi sanatçılarımızdan 2 bin eser sanatseverlerle buluştu. Öyle ki Türkiye galerileriyle bir arada Avrupa, Amerika ve Asya’nın en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyoncularını bir arada görme heyecanını yaşıyoruz.
Türkiye sanat piyasasının gelişimine katkı sağlamaya amaç edinen öncü projeler geliştiren misyonunu Contemporary Istanbul; Türkiye sanat pazarının güçlü gelişimi için çalışıyor. Sanat yapıtlarından alınan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi doğrultusunda geçen ay Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Numan Kurtulmuş ile yapılan toplantıda ele alınan KDV indirimi, 2018 projeleri içerisindeki en önemli başlıklardan biri.
Cİ, İhracatçılar Birliğiyle (TİM) ortak çalışmalar sürdürmeye devam ediyor. Bu birlikle sanat ürünlerinin ihraç edilebilecek bir ürün olarak tanımlanması; yurtdışı fuarlara katılacak galeriler için yeni bir mali destek imkânı yaratılması hedefleniyor.
Türkiye’nin sanatsever iş insanlarına yönelik ilk kez 2017 yılında, Özyeğin ailesinin Romanya’daki yatırımıyla başlayan “Galeri Destek Programı” bu yıl genişletiliyor. Galerilerin Contemporary Istanbul’a katılımına desteklemeyi amaçlayan programın 2018’de 10 ülkeyi kapsaması hedeflendi.
Cİ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Zorlu süreçte katılımcı galerilerin yarısından fazlasının yurtdışı merkezli galeriler olması uluslararası sanat piyasasının İstanbul’a ve Türkiye sanat piyasasına olan güvenini gösterir. İstanbul’un dünyada aldığı sanat pozisyonunu, sanat dünyasındaki galeri yöneticileri çok iyi görüyorlar. İstanbul’da olmak, Contemporary Istanbul’a katılmak yurtdışındaki
galeriler için her yıl daha fazla önem kazanıyor. Dünya sanat pazarının Türkiye’yi, İstanbul’u ve Cİ’yi yakından ilgiyle izlediklerini görmek bizi çok mutlu ediyor.” Diyor.
Bugün ve yarın İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bu muhteşem sanat olayının akışında olabilirsiniz. Kaçırmayınız derim. Ben orada olacağım. Açılış gecesi kalabalıktan gezemediğim galerileri, tadına vararak gezmek istiyorum.
Haydi! Kendimizi sanatın vurucu gücüne bırakalım.
|