İstanbul’da Eylül 2018 sanatla bir başka güzelliğe büründü. Anlam kazandı. 4. İstanbul Tasarım Bienali’de Contemporary İstanbul ile eş zamanlı olarak başladı.
VitrA sponsurluğunda 22 Eylül - 4 Kasım 2018 arasında etkin olacak bienalin ‘’ Okullar Okulu’’ başlığını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Bienal Küratörü Jan Boelen ve Bienal Direktörü Deniz Ova açıkladılar. İKSV tarafından 2012 yılından beri düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, kentsel tasarım planlama, mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, yeni medya,moda ve tekstil tasarımı gibi tüm yaratıcı alanları kapsıyor. Amaç, tasarım ve eğitim üzerine dinamik öğrenme biçimleri üretmek, eleştirel düşünce platformu oluşturmak, sonuçlarına odaklanmak.
Jan Boelen, düşüncesi tasarım eğitiminin doğru yapılması, neyi nasıl ürettiğimiz üzerine odaklı. Geleneksel teknoloji içinde farklılıklar yaratmak. İşte bu arayışın ışığında 6 hafta boyunca, 6 mekan içinde ücretsiz sergiler düzenlendi. Film programları, atölye çalışmaları ve paneller hazırlandı.
Sekiz yıldır süregelen İstanbul Tasarım Bienali dünyanın her yerinden gelen sanatçıları, tasarımcıları, sanatseverleri buluşturan yaratıcı düşünme noktası oldu. Küratör Jan Boelen Nadire kabinesi, entalasyonlar, mimarlık ve tasarım öğrencilerinin çalışabileceği sınıflar projeleriyle, insanları birbirleriyle kaynaştırmak istiyor. Bienal sonrasında da fikir alışverişlerinin sürdürebilir olmasını önemsiyor.Tasarım bienallerinin birikimi üzerine kurgulanan bienalin, alternatif tasarım eğitimi alanında oynayacağı role ve sürdürülebilir eğitim yaklaşımı için önemli bir deney alanı olarak kullanılacağına inanıyor.
Bienal, toplumsal cinsiyet, yeni nesil plastikler, yapay zeka, el sanatlarının geleceği kısacası yirminci yüzyılı çözmek ve özümsemek üzerine, sanatçılarla ortak seçilen konular üzerine yürüyor. Akan, şeffaf ulaşım kanalları açık olan bir bilgi görüşünün benimsenmesi; farklı dillerde yol bulan değişik fikirler, teknolojiyi bilgimizle yönetmek; alt satırlarıyla 2018 İstanbul Tasarım Bienali geleceği planlamada büyük adımlar atıyor.
Bu yılki bienalde Bisiklet Turu, Sokak Lezzetleri, Roman Gezi turları, Müzik Turu, Roman Gezi Turu, İstanbul Turu-ki tasarımcı sanatçıların Seyrantepe-maslak bölgesindeki atölyelerine ziyaret-İstanbul Fenerleri Turu ile çarpıcı bir programla karşı karşıyayız.
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) ‘’Türkiye’deki kültür ve sanat faaliyetlerinin medyadaki yeri’’ araştırmasına göre 2016-2017 sezonunda sanatseverlerin sinema, tiyatro, opera ve baleye daha fazla katılım gösterdiği bu oranda sinema ve tiyatro salon sayılarında artış olduğu görüldüğü tespit edildi.
2016-2017 sezonunda tiyatro salonlarında yapılan gösteri sayısı 31 bin 690 olarak belirlendi. Tiyatro salonlarında yapılan yerli/telif eser gösteri sayısı geçen sezona göre %19,8 artarken, yabancı/çeviri eser gösteri sayısı %12,8 arttı. Opera ve bale izleyici sayısının ise bir önceki döneme oranla yüzde 3,1 artarken,sayının 281 bin 69’a yükseldiği görüldü. Türkiye’deki sinemaseverler öncelikle yerli filmler seyrediyorlar. Tiyatro, opera ve bale verilerindeki artış dikkat çekti. Keşke açılan sergilerle ilgili bir araştırma da yapılsa çünkü
rapor verileri sonucunda, eğitimin yönünü sanata çevirdiği açıkça görülüyor.
Araştırma sonucunda Meslek ve Spor Liseleri’nin ardından güzel sanatlarda da tematik lise uygulamasına geçileceğini açıklandı. Sanata ilgi duyan, yetenekli öğrenciler sinema, tiyatro, halk müziği gibi temalardan birinde açılan liseleri tercih edebilecek, deniyor.
Ülkemizde sanata katkı sağlayan Contemporary İstanbul, Tasarım Bienali çapında etkinliklerle ülkemizi çağdaş ülkeler arasına adım adım yaklaştıran, gençlerimize vizyon kazandıran etkinliklere sponsorluk yapan kuruluşlara tek tek minnetimi sunmak isterim.
Sanat bizim yaşam damarlarımızdan olmazsa olmazlarından… Haydi bienale! Tüm etkinlikler ücretsiz.
|