Mustafa Kemal Atatürk, “Heyecanlarımın babası Namık Kemal; fikirlerimin babası Ziya Gökalp; inkılaplarımın babası Tevfik Fikret’tir.” Der
Atatürk, Kurtuluş Savaşı sürerken Ankara’da topladığı öğretmenlere, Tevfik Fikret’in satırlarıyla hitap eder; “Muallimler, millet sizden fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller ister!”
Başöğretmen Atatürk, Manastır Askeri İdadisi'nde tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bilge için ''Kendisine minnet borcum vardır. Bana yeni ufuklar açtı'' cümlesiyle minnetini her zaman dile getirir. Mehmet Tevfik Bilge, Manastır Askeri İdadisi, Kuleli Askeri Lisesi ve İstanbul Kız Lisesi'nde görevler almıştır. Mustafa Kemal ve birçok değerli Türk subayının yetişirken düşünce yapılarının doğru- dürüst, bilgi yüklü oluşmasında etkili olmuştur. Subay, tarihçi ve ilim adamıdır.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ‘’Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır; Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan ordusudur.’’ Sözleriyle eğitimin önemine vurgu yapar.
1923’de bir söylevindeyse şöyle der; ‘’ Ankara’da okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, ülke çocuğunun, o görevi kendine hem bir meslek, hem bir ülkü sayacak üstün ve saygı değer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik diğer serbest ve yüksek meslekler gibi aşama aşama ilerlemeye ve her halde zenginlik sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir. ‘’
Atatürk, Eylül 1924’te Samsun’da öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmada “İlham ve kuvvetini” kendisine geleceğe ilişkin ilk fikirleri veren, Askerî Rüştiyedeki Fransızca öğretmeni Nakiyüddin Beyden aldığını söyler.
Öğretmeni, Şemsi Efendi, Atatürk’ün dinde bağnazlığa karşı görüşlerinde, yenilikçi fikirlerinde, disiplin duygularının gelişmesinde payı olan bir şahsiyettir. Yüzbaşı Mustafa Bey, Atatürk’ün, Selanik Askerî Rüştiyesinde Matematik öğretmenidir. Öğrencisinin yeteneklerini sezip O’na Kemal adını takarak özel bir ilgi göstermiştir.
Mehmet Asım Efendi, Manastır Askerî İdadisinde Kitabet öğretmenidir. Şiire, edebiyata kapılmaya başlayan öğrencisi Mustafa Kemal’i duygusallığını askerliğe ters düşmesi nedeniyle engellemiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı NUTUK, Dünya’da birçok devlet lideri tarafından örnek alınmıştır. Latin Amerikalı devrimci Kumandan Che Guevera, Bolivya’da öldürüldüğünde, sırt çantasından Mustafa Kemal Atatürk’ün NUTUK’u çıkmıştır. Sadece biz değil, Dünya O’ndan öğrenmeye devam etmektedir.
Günümüze gelince; canlarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimize saygınlık veremiyoruz. Yaşam şartlarını iyileştirmeyi başaramıyoruz. Senelerdir süregelen şikayetlerine deva olamıyoruz. Sorunlarıyla boğuşup durmaktalar. Verilen kadrolar yetersiz, her sene sınavlara girip çıkan öğretmenler çaresizler. Umutsuzca bir bekleyiş içinde ömür tüketiyorlar. Son uygulamalarla eğitim çorbaya dönmüş durumdadır. Bu önemli gün sadece söylevlerle geçiştirilmemeli, öğretmenlerimizin
sorunları ivedilikle masaya yatırılmalı ve çözüm yolları bulunmalıdır. Bizler öğretmenlerimize veremediğimiz geleceği, onlardan çocuklarımıza vermelerini beklerken; vermeden almanın Allaha mahsus olduğunu unutmayalım. Unutmayalım, yeryüzünde barışı sağlayacak sihirli değnek bilgi sözcüğünde saklıdır. Bilgi öğretmenlerin yolumuza tuttuğu ışıktır.
Tüm öğretmenlerin gününü kutluyor,saygıyla ellerinden öpüyorum. Yaşamda karşılaştığım tüm öğretmenlerime yaşam yolumu aydınlattıkları için minnettarım.
|