Öğretmen öğrencilerinden, günümüz dünyasının Yedi Harika’sının neler olduğunu düşündüklerine dair bir liste yapmalarını ister. Öğrenciler uzun süren tartışmalardan sonra sıralamayı yaparlar.
Mısır'ın Büyük Piramitleri, Taç Mahal, Büyük kanyon, Panama Kanalı, Empire State Binası, St. Peter Bazilikası, Çin Seddi.
Öğretmen kağıtları toplarken, gözü önündeki kağıtta, sessiz ve düşünceli bir halde duran kız öğrencisine gözü ilişir. ''Bir sorun mu var?''
Öğrenci ''Evet, sanırım var. Bir türlü karar veremiyorum'' der.
Öğretmen öğrencisini ''Söyle bakalım senin listende neler var? Belki yardımcı olabilirim.'' diyerek rahatlatmak ister.
Öğrenci, sıkılarak ve tereddütle yazdıklarını okumaya başlar.‘’Görmek, duymak, dokunmak, hissetmek, gülmek ve sevmek’’
Öğretmen öğrencisine bir başka gözle bakmaktadır. Duydukları onu etkilemiş ve memnun etmiştir. Öğrencisinin omzuna yavaşça dokunur. Gözlerinin içindeki iyiliği hisseder. Gülümser. Yaptığı işi ne kadar çok sevdiğini düşünür.
Sokrates öğretmenlere der ki; ‘’Öğrencilerinize bir şey öğretmeden önce onların düşünmelerini sağlayın. Çünkü onlar düşünmeye başlarsa zaten kendi çabalarıyla öğrenirler. Ve bir çaba sonucu öğrenilen bilgi, en kalıcı bilgidir. Asla hafızalardan silinmez.’’
Yaşamda hüzünler kadar sevinçlerin olduğunu görenler, her duyduğuna inanmayan, dokunmanın keyfine varabilenler. Sevginin varlığını hissederek yaşayanlar, gülmenin laubalilik olmadığına inananlar, mutluluk maskeleriyle sevmenin mümkün olamayacağını fark edenler… Sevginin iyileştirici gücüne inananlar. Harika yaşamı keşfedenler değil mi?
İşte 2018’in son günü yetenekleriyle harika bir kadını, seçkin bir insanı, Türk Tiyatrosu’nun duayenlerinden Gülriz Sururi hanımefendiyi kaybettik. Sokak Kızı İrma’nın efsane, Keşanlı Ali Destanı’nın, Kaldırım Serçesi’nin usta oyuncusu, Dormen Tiyatrosu’nun duayen sanatçısı 90 yaşında hayata veda etti.
Cumhuriyet’in değerli kadınlarından Gülriz Sururi, televizyonda yaptığı ‘’La Luna’’ yemek programındaki sağlıklı tarifleri, konuklarıyla sıcak sohbetleri, kaleme aldığı hayatını anlatan kitapları ve sağlıklı yemek tarifleri kitabıyla ‘’Gülriz Sururi gibi Yaşlanmak’’ deyiminin hakkını verdi.
2014 yılında paylaştığı ilk bikinili fotoğrafının altına ‘’Yaş aldıkça kadınlığını unutup, anneleşen tüm hemcinslerime inat, kadın gibi kadın! Seni seviyorum Gülriz .’’ yazan sanatçı, geçen yaz 89 yaşında İnstagram hesabından paylaştığı bikinili pozuyla, Sosyal Medya’da olay oldu.
Hayatta kendini en huzurlu hissettiği yer eşi, hayat arkadaşı Engiz Cezzar’ın omzuydu. O omuza hep itina etti. Yaşamın bir gün biteceğinin farkındalığıyla, zamanın, aşkının kıymetini hep bildi.
Arkasında oyunlar, ödüller, programlar, seslendirmeler, kitaplar bırakan Türk Tiyatrosu’nun efsanevi oyuncusu Cumhuriyet sevdalısı Gülriz Sururi, cesur yüreği, çağdaş kadın duruşuyla örnek alınması gereken bir insandı.
Bir ay kadar önce Kadıköy’de temel atma törenindeydi. Hastalığı kendisini için için yerken o gülen yüzüyle etrafını aydınlatmaya devam ediyordu. Gülriz Sururi Cezzar, dünyadaki yolculuğunu tamamladı. Dilediği gibi, kendi seçimini yaparak, sessizce toprağa karıştı.
Renkli kişiliği, muhalif, cüretkar tavırları, inançlarına sahip çıkışı, savaşçı yaşam zarafetiyle bizlere sonsuz sabrı, umudu, aşık kalmayı, aşkla anmayı öğreten, yaşam ve sanat öğretilerini sonraki nesillere aktarabilen harika kadın Gülriz Sururi.
Başının üstündeki minik topuzun, kocaman anlam dolu gözlerin ve yaşam felsefenle yolumu aydınlatan kadınlardan biri olarak hayatıma değdiğin ve benim sanatçım olduğun için seninle gurur duyuyorum. Huzur içinde uyu.
|