Geleceği şekillendiren fikirler tarih sahnesine Mustafa Kemal Atatürk gibi tüm dünyanın kabul ettiği liderler çıkarır. Atatürk tüm dünya halklarına özgürlük aşılayan, bir sonraki yüzyılın değerlendirmeleriyle 20. Yüzyılı şekillendiren bir liderdir.
O yıkılmış bir imparatorluğun külleri arasından Türkiye Cumhuriyeti’ne hayat verir. Toplumun her kısmına tereddütsüz el atar, özgür iradeyi şekillendirerek olayları ideal-bilim-özgürlük yolunda ele alır. Kadınlara tanınan sosyal yaşam hakları, sağlık ve din konularında doğru bilgilerle yetiştirilen eğitim ordusunu tüm yurda yayarak halkını, öngördüğü ‘’Yurtta barış, dünyada barış’’ sloganıyla ideal toplumlar arasına sokar.
Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Fütürist liderler arasında ilk akla gelendir.
ABD’nin 16. Başkanı Abraham Lincoln’ün ülkesinde kanayan yara halini alan köleliği kaldırması büyük cesaret isteyen, alınması zor bir karardır. O dönemde Ülkesinin ayağına dolanan bu ağır prangayı tereddütsüz çıkaran Linkoln, ülkesinin geleceğine parlak bir yol açarken, Dünya geleceğine de büyük, parlak bir ışık tutar. Demokrasi anlayışını ‘’ Uşak olmayı istemediğim gibi uşak kullanmayı da sevmem; benim demokrasi anlayışım budur’’ diyerek ortaya koyar.
Fütürist yola kadının eli de değer. Doktor Türkan Saylan, donanımlı bir Cumhuriyet kadınıdır. Dünyanın başına musallat Cüzzam denilen bela hastalığın tedavisini bulur. Toplumun eğitilmiş kadın tarafından şekillendirileceği gerçeğine inanıp, bu anlamda; kız çocuklarımıza eğitim yolunu açan ‘’Kardelenler’’ projesinin mimarıdır.
Mimari yapılara getirdiği radikal çözümlerle harikalar yaratan Rachel Armstrong. Kendini onarabilen, karbon tutucu özelliğiyle eskimeyen inşaat malzemeleri üzerinde çalışıyor. Venedik gibi şehirlerin sular, seller içinde erimesine son vermek istiyor.
Alisha Bhagat, dünyanın su sorununa çözüm getirecek çalışmalar yapıyor. Her gün biraz daha çölleşen dünyanın yaşam damarına Avrasya coğrafyasında çözüm arıyor.
Steve Jobs, 1985 yılında ki röportajında ‘’Bilgisayarların her evde ve alanda kullanılacağını’’ söylediğinde kim inandı ki? Güldü, geçtiler. İpotlar üzerine çalışmalarıyla iponların üretimine kadar yol aldığı serüvende o olmasaydı bugün halimiz nice olurdu bilmem?
Ve Elen Mask. Bu Afrika asıllı Amerikalı mucit, öngördüğü fikirleriyle birçok icadın sahibi olmaya devam ediyor. O ‘’Uzayda gezinen bir medeniyet’’ peşinde koşuyor. 2001 yılındaki projesiyle ‘’Mars Vahası’’nı başlatıp, orada bir sera kurmayı hedefliyor. Roket teknolojisinin bu proje için yetersizliğini görünce SpaceX’i kurup, insanların başka gezegenlerde kolonileşmesini kolaylaştırma yatırımlarına öncelik veriyor.
Gelelim, hepimizin içinde keyifle dolaştığı Facebook projesine. Mark Zuckerberg Hardvard’da öğrenciyken arkadaşlık sitesi Facebook’u kuruyor. Önce Amerika’nın sonrada dünyanın en büyük arkadaşlık sitesi oluşuyor. Sanal Gerçeklik’e inanıyor. Sanal Gerçeklik Gözlükleri’ne yatırım yapıyor.
Evrenbilimci Stephan Hawking, Zuckerberg ve Yuri Milner bir araya gelerek, Starhot projesini hayata geçiriyorlar.28 gramdan daha hafif ‘’Uzay Yelkenlileri’’ni icad etmeyi planlıyorlar. Yani posta
pulu büyüklüğünde uzay araçları yapmayı . Amaçları, 30 bin yıl mesafede(- dünyaya en yakın yıldız sistemi )Alpha Centauri’yi ziyaret etmek. Nasıl da uçuk kaçık görünüyor, değil mi?
Starhot projesi, geleceğimizi şekillendirecek bir proje olarak serüvenine çoktan başladı. Onların uçsuz bucaksız hayalleri var. Enformasyon çağında , bilgisayar teknolojilerinin yapımcı ve geliştiricilerinin girişimci ruhları bizi uzayın derinliklerine götürmeye uzanıyor.
Ben Ankara-İstanbul arası uçak bilet rezervasyonu yaparken, ABD ve Rusya’da insanlar dünyalar arası insan taşıyacak roketlere bilet rezarvasyonu yaptırmaktalar.
Kimbilir, Mustafa Kemal Atatürk, belki de gerçeği tarlada ekinlere dadanan kargaları kovalarken hissetti. Onların mavi gökyüzüne havalanan kanatlarında geleceği öngördü. Boş yere ‘’ İstikbal göklerdedir’’ demedi ya?
|