Mekanik bilimin öncüsü, 13. yüzyılın büyük mühendisi Cezeri evrensel bilim tarihinin görkemli dehalarından biridir. Birikimi, icatları, bakış açısı ve mühendislik felsefesi itibariyle fark yaratmış bir bilim insanıdır. Elliden fazla makine ve aracın teknolojik tasarımlarını yapmış; bu makineleri teorikte bırakmayıp üretmiş, çalıştırmıştır. Bilimsel ve pratik mirası 21. yüzyıl dünyası için hala güncel ve ilgi çekicidir. Özellikle zaman kullanma ve yönetme biçimine odaklanmış makineleriyle, kendisinden sonraki doğulu ve batılı mekanik bilim araştırıcısına ilham vermiştir.
İstanbul Cezeri Müzesi(İCM), 2018 yılında kuruldu. Müzeler, Dünya kültür mirasını korumanın ve onu gelecek kuşaklara aktarmanın en iyi yoludur. Bu anlayışla İstanbul Cezeri Müzesi’nin sergileri ve eğitim programları, toplumun her kesiminden, her seviyedeki ziyaretçiye dünya kültür mirasını tanıtmayı hedefliyor.
Dünya kültürünün beslendiği ana coğrafyalardan biri olan Türkiye’de, insanlığın on binlerce yıllık hayat macerasına tanıklık eden her türlü fiziksel ve entelektüel ürünün etkileşimli bir şekilde tanıtımı öngörülüyor. Bilim ve mekaniğin sanatla birleşerek insanlığın geleceğine ilham verecek yeni fikirlerin doğması; sergi koleksiyonları, açılacak uluslararası sergiler, kültürel eğitim programları ve etkinliklerle çağdaş bir müzecilik atmosferi sunuluyor.
Dünya tarihinin gördüğü en büyük dehalardan biri olan Artuklu Devleti’nin başmühendisi Cezeri’nin olağanüstü makineleri, otomatlar, insansı robotlar ve insanoğlunun dünya serüvenini kolaylaştıran daha birçok teknolojik ve bilimsel buluş… Dünya’nın ilk ve tek mekanik güneş saati, Enigma’dan bile güçlü şifreleme sağlayan şifre kilitli sandık, tekniği efsanevi mitolojilerle buluşturan filli su saati… Bunların hepsini 15 Şubat 2019’da Uniq Expo’da ‘’ Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisinde’’ görmek mümkün olacak.
Serginin hikayesi mekaniğin canlı nesneleriyle anlatılıyor. Tarihsel bağlamı vurgulamak ve arka planı göstermek için bilimsel açıdan zengin, geniş bir poster havuzu kullanılıyor. Tam bir görsel şölen sunan sergi, mekanik aletlerin dönemin saray ve toplum hayatındaki yerini gösteren dev tablolarla desteklenmiş.
Eski çağ tekniği, Antik Yunan, Antik Çin, Erken İslam ve Antik Mısır dönemi mekaniği anlatılıyor. Cezeri’nin etkilendiği kendinden önceki bilim adamlarının rekonstrüksiyonlarını yakından izlerken; insanoğlunun en büyük vasıflarından birisi olan alet yapabilme kabiliyetini sergi içerisinde deneyimlemek mümkün.
Mühendislik uygulamalarıyla ilgili olarak bugüne ulaşan en eski el yazmalarından biri olan, içinde ilk insansı robotlardan krank milinden, teknoloji devriminin öncü aletlerine uzanan bir devrin yer aldığı, günümüze kadar korunmuş eşsiz kitap, renkli resimleri ve anlatım tarzıyla muhteşem bir sanat eseri…
Artuklular, Anadolu’nun on binlerce yıllık tarihinin belki de en kaotik dönemlerinden birinde kurulan sıra dışı bir devlet. Selçuklular, Eyyubiler, Haçlılar, Bizans ve diğer Anadolu Türk Beyliklerinin amansız bir hakimiyet mücadelesine giriştiği o dönemde, bilim, teknoloji, sanat ve şehirleşmeyle ilgili araştırmalar yapan bir devlet… Ve dönemin dahi mühendisi Cezeri’nin olağanüstü makineleri ve buluşları bugün bile insanlığa ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
“Tarihine bak, geleceği yaz!” ilkesinden hareketle hazırlanan sergi, Cezeri’nin kendinden öncekileri devraldığı; kendinden sonrakilere geliştirerek devrettiği muhteşem teknik ve bilimsel mirası gözler önüne seriyor.
Cezeri’nin olağanüstü makineleri yanı sıra bilim ve teknoloji tarihinin kilometre taşları olarak değerlendirilebilecek gelişmeler, İstanbul Cezeri Müzesi’nin girişimiyle 15 Şubat 2019’da Uniq Expo’da olacak.
|