Dünya liderleriyle ilgili seri bir araştırma yapılır. Kentucky Üniversitesi Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Arnold Ludwig bu seri araştırma üzerine bir kitap yazar. “KING of the MOUNTAIN ”
Arnold Ludwig dünyadaki liderler arasında kendine yer edinmiş iki bin kişiyi inceler. Bu araştırmaya 18 yılını verir. Ülkelerini yönetmiş, Saddam’dan Kaddafi ‘ye, Mao ‘dan Roosevelt ‘e, De Gaulle’den Nehru’ya, Churchill ‘den Hitler ‘e, Mussolini ‘den Mandela ‘ya, Stalin’den Nasır ‘a ve Arafat‘a kadar 20. Yüzyıla damgasını vurmuş 377 büyük devlet adamını belirlediği kıstaslara göre araştırır. Amerikalı tarihçi ve Psikiyatris Prof. Arnold Ludwig, dünyanın çeşitli siyasi önderlerinin başarı ve önem derecelerini sınıflandıran 11 ölçek belirler. Değerlendirir. Yazar. 2002'de ‘’Dünya Liderleri’’ni ele aldığı “Dağın Arslanı & Siyasi Liderliğin Doğası” adlı kitabını yayınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 20'nci yüzyılın en büyük lideri olarak bu kitapta yerini alır.
‘’Amerika Atatürk Toplumu’’ kuruluşunun Washington'da düzenlediği yıllık Atatürk'ü anma konuşmasını Brown Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Ludwig yapar. Psikiyatrist olan ama sonraları tarihi siyasi liderlik konularını incelemeye yönelen Ludwig; Siyasi önderlerin neden ve ne kadar önemli ve büyük olduklarını tarafsız şekilde değerlendirebilecek bir ölçeği geliştirmek için uzun süre çalıştığını; sonunda Jul Sezar, Napoleon ve George Washington gibi tarihi isimlerin, liderliği tanımlamak için ortak kullandığı 11 kriterden oluşan bir sistem belirlediğini anlatır. Bu kriterler nelerdir? “Sıfırdan ülke yaratmak, toprakları genişletmek, iktidarda kalınan süre, askeri başarı, sosyal tasarım gücü, ekonomik başarı, devlet adamlığı, ideoloji ortaya koyma, ahlaken örnek olma, siyasi miras ve ülkenin nüfusu” cümlelerinin cevaplarıdır. Bir liderin en fazla 37 puan alabileceği sıralamada Prof. Ludwig bu kriterlerin, liderlerin başarılarını değerlendirmede güvenilir ve tarafsız bir yöntem olmasına büyük özen göstermiş. Liderlerin kişisel faziletleri hesaba katılmamış; puanlama, liderlerin dünya çapındaki etkileri dikkate alınarak değerlendirilmiş. Atatürk, gelmiş geçmiş tüm devlet adamları arasında yapılan “Siyasi büyüklük sıralamasında ” 31 puanla ‘’Visionary” sıfatıyla, 20. Yüzyılın en büyük devlet adamı unvanına layık görülür.
Hepimizin okuması ve kütüphane rafımıza, gururla yerleştirilmesi gereken kitabın adı “King of the Mountain, The nature of political leadership” Yazarı Arnold M. Ludwig. (University Press of Kentucky).
“King of the Mountain’’ Atatürk’ü en büyük siyasi lider yapan özelliklerini, teknoloji kullanımını günü gününe takip eden, muhafazakâr değerlerini koruyarak Batı’nın çıkarlarıyla yan yana yürüyebilen; evrensel değerlerini bağımsızlığıyla harmanlayabilen, farkındalığı gelişmiş uzlaşımcı modeli benimseyen tüm zamanların lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha hatırlamak, saygıyla anmak, çocuklarımıza, torunlarımıza anlatmak için güncel bir fırsattır.
Dünya Atatürk ’ün ‘’ Dağın Kralı-Zirvenin Arslanı’’ en büyük siyasi lider olduğunu kabul etmişken; ideolojilerinden ders çıkarır, heykellerine meydanlarında yer verirken, bugün hala ‘’Andımız’’ konusunda tartışıyor olmamız, bulanık sığ sularda dolaşmak değil de nedir?
|