Yaz gündönümü yani 21 Haziran yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz başlar. Güney yarım kürede ise kış.
Yılda bir kez güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi’ne dik geldiği Yaz gündönümü 21 Haziran’da çeşitli kültürlerde çeşitli anlamlarla coşku ve saygıyla kutlanır.
Yeri gelmişken belirtmekte fayda var. İngilizce “Equinox” kelimesinden gelen Ekinoks kelimesinin kökü “equal-eşit’’ anlamındadır. Mart ve 22 ya da 23 Eylül dünyanın her yerinde gece ile gündüzün eşit olduğu günlerdir. Takvim’e bağlı olarak küçük kaymalar olur.
Gündönümü Güneşin döndüğü gündür. Bir yıl içinde, 20 ya da 21 Haziran ve 21 ya da 22 Aralık tarihlerinde iki kez yaşanır. Birinde güneş en uzun süre gökyüzünde kalırken, diğerinde güneşin gökyüzünde kalma süresi kısadır. Kuzey ve güney yarımkürede birbirinin tersi meydana gelir. Günler uzamaya ya da kısalmaya başlar.
Adı üstünde GÜN ve DÖNÜM. Dönüşüm yeni günün ışık enerjisiyle başlar. 21 Haziran’lar ‘’Uyanış’’ kapısının açılmaya başladığı günlerdir. Bilgiye dayalı uyanış, bilinçlenme, erişim, sevgiyle yüklü ruhun farkındalığına serbestçe erişebilmenin zamanı… Aydınlanmayla, değerli yeteneklerin açığa çıkarak güne aktarımı, kalpten gelen yeni uyanışların su yüzüne çıkması…
Aile dostum uzun yol kaptanı Muhsin Yeniocak, doyumsuz sohbetlerimizden birinde anlatmış ‘’ Biz gün dönümünde eski bayrağı indirir yerine yeni bayrak çekeriz. Sembolik olsa da bize yeni bir enerjiyle, yeni bir umut olur.Yeni bayrağın dalgalanışında yolculuğun akışına biraz daha teslim biraz daha rahat bırakırız kendimizi. Eril Güneş ışığında, deniz üstünde, dişil gemi içindeyiz. Gündönümüyle gerçekleşen bu ritüel fikir-yönetim ya da iş değişimi yani bireysel ya da toplumsal yaşam değişikliklerine bir kabul ile yola umutla devam etmenin somut yansımasıdır, bu. Saygıyla kabulleniriz’’ demişti.
Yeryüzünde yer alan eski uygarlıklar beş bin yıldır güneşin gökyüzündeki yolu, gün doğumu-gün batımı, gün ışığının uzunluğu, güneşin konumunun yıl boyunca düzenli bir şekilde değiştiği konularında merakla çalışarak bilgi sahibi oldular. Geçmişi yaklaşık 5 bin yıl önceye dayanan İngiltere'deki Stonehenge Anıtları’nın güneşin yıllık gelişimini takip etmek için yapıldıkları artık biliniyor. Tarih öncesinden gelen ikonik taş anıt çemberi Stonehenge, İngiltere’nin Salisbury şehrinde bulunuyor. Geniş bir ovada bir daireye yerleştirilen kocaman taşlar, Haziran Gündönümünde gün doğumu ile aynı hizada konumlanırlar. Taş devrinden kaldığı düşünülen Stonehenge çok eski ve yaşlı bir yapıdır. Yapılma süresi uzun zaman alan anıtın 5 kademede yapıldığı, Neolitik taş devri yapımı olduğu düşünülmektedir. Yapımı ortalama beş bin yıl öncesine dayandırılan devasa taşlardan oluşan yapının o dönemde nasıl yapıldığı, taşların nasıl taşındığı üzerine araştırmalar sürmekte, Stonehenge sırrını saklamakta ustaca direnmektedir.
Günümüze dönersek, Anka Kuşu misali geçmişimizden doğacağımız, bilincin uyanışının ruhsal ve bedensel döngüsüne dönersek; Günçiçeğinin yüzünü Güneş’e döndüğü gibi enerji topumuz Güneş’e dönme zamanı. Ruhumuzu yeniden keşfeden ışıkla, yaşamımızı aydınlatan enerji yükselişiyle yumuşayalım. Saf gün ışığı ruhumuzdaki yumruları ısıtsın. Yumuşatsın. Güneşe yükselen birer tomurcuk haline dönüştürsün. Kalp kapılarımızı açıp Gündönümü’ne teslim olmanın zamanıdır.
Eski sistemlerin çökmesi, acı veren karışıklıkların, geçmişle ilgili toplumsal ve bireysel travmaların geride kalması; içsel enerjinin arınarak ruhun zenginleşmesi, yaşamın anlam olarak ışıdığı, yükselen olumlu bilgiyle elle tutulur hale gelen değerlerin, aralanan kapıdan akışa geçtiği zamanlara bir kez daha hoş geldik!
Yaz Gündönümü İstanbul’da 21 Haziran günü saat 18.54’de. Kapılar açılıyor. Akışa direnmeyelim. Işıkla aktifleşen değerli hediyelerimizi içeri alalım.
|