Geri sayım başlar. Apollo 11, 16 Temmuz 1969 yılında Florida Kennedy Uzay Üssü’nden Ay’a fırlatılır. Projenin mutfağında dünyanın çeşitli ülkelerinden 400.000 bin kişiden oluşan konusunda değerli bilim adamları, mühendisler ve işini heyecanla yapan muhteşem, devasa bir ekip vardır.
Saturn V, Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michael Collins’den oluşan üç kişilik mürettebatıyla ayın yörüngesine ulaşır. Satürn V’den ayrılan Ay Modülü Kartal Armstrong ve Aldrin ile Ay’ın yüzeyine hareket eder. Collins komut modülünde dönüş için arkadaşlarını beklemeye geçer.
Ay’a ulaşmaya çalışırken Dünya ile iletişimi kesilen ve yakıtları azalan iki astronotun bu heyecanlı yolculuğu milyonlarca insan tarafından televizyonlarda nefesler tutularak izlenir. 20 Temmuz 1969’da Neil Armstrong ve Edwin Aldrin Ay yüzeyine ulaşır. Üzerine indikleri kraterin adı ‘’Huzur Denizi’’ dir. Onların maceralı inişleriyle tüm Dünya’da bir ‘’Oh!’’ çekerek huzura erer.
Bir genç kız, kardeşi ve bir arkadaşıyla birlikte İstanbul Maltepe’de gecenin karanlığına kokularını salan, gül, yasemin, hanımeli çiçekleriyle dolu bir bahçede gökyüzüne Ay’a bakmaktadırlar. Ağaçlara gizlenmiş, arada sırada göz kırpan Ağustos böcekleri tiz sesleriyle onların sohbetine eşlik ederken, Armstrong Ay’a ayak basar. Ve o üç genç Armstrong’u görebilecekleri umuduyla bakışları ışıldayan Ay’a dikmişlerdir. Bu konudaki kıt bilgilerini paylaşırken, gözlerini pür dikkat Ay yüzeyini taramaktadır. Bilemezlerdi ki o sıralarda Armstrong ‘’Evet Ay hemen yanı başımda ama Dünya’ya Ay’dan bakmak, işte bu muhteşem bir şey!’’ demektedir.
Armstrong Ay yüzeyine attığı adımı ‘’ İnsan için küçük bir adım, insanlık için dev bir adım’’ olarak nitelemiştir. O gün tarih yazılır. O tarihi yazanlar arasında iki de değerli Türk bilim adamı vardır. NASA’nın Apollo 11 yazılımlarını geliştiren Arsev Eraslan ve NASA’nın Marshall Uzay Merkezi’nde Saturn V roketinin F1 motorunu geliştiren ekiple çalışan İsmail Akbay.
Necdet Eraslan Türkiye’nin ilk uçak mühendisidir. Oğlu Arsev Eraslan, Türkiye’de eğitimini Makine Mühendisliği üzerine yapar. 1959 yılında ABD’ye gider. Yüksek lisans ve doktora sonrasında O artık NASA’da yazılımcıdır. Bilim insanları ve Dünya, televizyonlardan Ay’a inişi izlerken Armstrong’un bilgisayarı bozulur. Ay’a iniş yapamayacağını söyleyen spiker korku dolu bir sessizliğe neden olur. ‘’Telaşa gerek yok! Neil modülü Ay’a indirebilir. Bilgisayarının bozulma ihtimaline karşı aracı manuel kontrol için çokça pratik yaptı’’cümlesi sessizliği bozar. Umut ve sevinç dalgası yaratan sesin sahibi ‘’ Ben Arsev Eraslan, NASA’da Apollo 11’in yazılım ayağında çalışıyorum’’der.
Arsev Eraslan, sonrasında Ay kristallerinden mücevher oluşturma yazılımları üretir. Bugün ki “3B yüz algılama teknolojisinin” mucidi O’dur. Teknoloji günümüz akıllı telefonlarında kendisine yer bulur. Arsev Bey NASA’da çalışmaya devam eder. ABD’deki üniversitelerde geleceğin astronotlarına profesör unvanıyla dersler verir.
Haydarpaşa Lisesi mezunu İsmail Akbay ise 1956’yılında da Tennessee Üniversitesi’nden Fizik Mühendisi olarak mezun olur. Okulda tanıştığı Wernger Von Braun önerisiyle NASA’da yerini alır. NASA’da 12 yıl üst düzey olmak üzere 31 yıl görev yapar. 2000 yılında İzmir Gaziemir Uzay kampı açılışına katılır. O Türkiye’de ‘’İnsanlığın Ay’a ulaşmasını sağlayan Türk Köylüsü’’ olarak anılır. Ne yazık ki Tennesse’de evinde çıkan yangında hayatını kaybeder.
Armstrong ve Aldrin’e dönersek, Ay’da 21,5 saat geçirirler. 396 bin kilometre uzaklıktan her adımlarının izleyen milyonların merakını gidermeye çalışırlar. Modüle dönerken arkalarında bıraktıkları beyaz çuvalın içerisinde; 73 ülkenin şerefiye mesajları, Apollo 1 görevinde ölen astronotların külleri, Apollo 11 mürettebatı ve Richard Dixon imzalı bir plaka, NASA yöneticilerinin adlarının yazılı olduğu disk vardır. Disk de ki imzalardan biri de Türk Mühendis İsmail Akbay’a aittir.
ABD’de NASA’nın öncülük ettiği Ay’ı keşif projesinin mutfağında insanlık tarihi boyunca geliştirilen bilimsel araştırmalar, teknolojik gelişim birikimi vardır. 2000 yıl önce yaşayan insanlık Ay’a tapınırken, bugün insanlığın Uzay ufkunu açan Armstrong’un Ay’a ayak basışının 50.Yılını yaşıyoruz.
Değerli bilim adamlarımız Arsev Eraslan ve İsmail Akbay’ı gururla anıyoruz.
|