13 Eylül Sakarya Zaferi’nin 98. Yıl dönümünde Polatlı Belediyesi tarafından 3 – 8 Eylül tarihleri arasında ‘’Mangaldağı’ndan Duatepe’ye Diriliş Yolu Yürüyüşü’’ gerçekleştirildi.
Dünya’nın en uzun meydan savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin 22 gün 22 gece süren 106 kilometre uzunluğundaki savaş alanı rotası ,‘’1.Savunma Hattı’’ üzerindeki ilk yürüyüşünün öncesine dönersek; Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi müdürü Kadim Koç ve ekibi tarafından önerilen projenin, kapsamlı araştırmalarla, birkaç yıldan beri yapılan etkin çalışmalarla hayata geçirildiğini görürüz.
Savaşın sürdüğü rotanın belirlendiği ‘’Diriliş Yolu’’ çalışmalarının ardında bilgili, aydın, heyecanlı, hevesli, çalışkan Atatürk gençliğinin ayak seslerini duymamak mümkün değildir. Projenin tamamlanmasının ardından saha çalışmaları başlar. 03-08 Eylül tarihleri arasında yürünecek olan yolun direk yerleri işaretlenir ve dikilir. Kadim Koç ‘’ Bu harika projede birçok kişinin emeği var’’ derken ilk günden itibaren ekibinin yanında olan dostları Salim Erdal ve Cüneyt Ayten’in de projede son noktayı koymada büyük katkıları olduğunu belirtmekte.
3 Eylül saat 14.00’de Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi’nde bir araya gelen yürüyüş grubu, Mangal Dağı’na hareket ederler. Burada yapılan kamp ertesi, sabah saatlerinde Türbe Tepe ve İkiz Tepeler üzerinde belirlenen rotada beş saat sürecek yürüyüşe başlanır. Sathı Müdafaa Kamp Alanı’nda dinlenme sırasında yapılan söyleşiler ve anlatımlarla duygusal anlar yaşanır. 5 Eylül Perşembe günü İkiz Tepeler üzerinden Temuroğlu Kalesi, Yunan Mevzileri, İnler ve Gazitepe rotası üzerinde altı saat boyunca tarihi alanlar adım adım dolaşılır.
6 Eylül Cuma Günü Sarıçal Göleti, Sarıçal Tepe, Yıldız Dağı ve Çanakcı Köyü üzerinden gerçekleştirilen 6 saatlik yürüyüşle Sakarya Köyü’ne varılır. İsimsiz Kahramanlar Kamp Alanı’nda Şehitlere Saygı duruşu ve Anma Etkinlikleri yapılır. Ertesi sabah 7 Saat süren Beş Tepeler, İgciler Köyü, Kartal Tepe ve Üçpınar Köyü rotası tamamlanır. Diriliş Yolu Ekibi, 8 Eylül sabahı Saat 4 itibariyle, Duatepe’de gerçekleştirilen ‘’Şafak Yürüyüşü’’ ile 106 Kilometre uzunluğundaki zorlu parkuru ‘’Sakarya ruhunu’’ hissederek bitirir.
POTA Müdürü Kadim Koç rehberliğinde ve kendisi tarafından verilen bilgilerle, DİRİLİŞ YOLU YÜRÜYÜŞÜ ülkenin dört bir yanında gelen misafirlerle adım adım yürünür. Etkinlik yalnızca bir yürüyüş değildir.Savaşın hüküm sürdüğü bu topraklarda yaşananları anlama ve hissetme etkinliğidir. Sakarya Zaferi'ne sahip çıkarak halen vatan savunmasında olan Mehmetçiklerin arkasında durmak aynı zamanda büyük zaferimizi tüm ülkeye hakkıyla hatırlatmak, yeniden bilinçle sahiplenmeyi özümsemek amacını güder.
Gazi Mustafa Kemal Paşa der ki “Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırılmış oldu. Sonsuz hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu gökyüzünde uçan şehit ruhları devlet ve cumhuriyetimizin sonsuz koruyucularıdır. ‘’
Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Mustafa Kemal Paşa ve Kurtuluş Savaşımızda Türk kadınını temsilen Halide Edip Adıvar’ı anlamadan Kurtuluş Savaşı anlaşılamaz. Sakarya Meydan Muharebesi’nde yaşamını yitiren, Polatlı’da Sakarya Şehitliği'nde koyun koyuna yatan adsız kahramanlarımızın mezar taşlarında Anadolumuzun her ilinin adı vardır. Maliköy Tren İstasyonu Müzesinde tek tek her ilden gelen şehit askerlerin isimlerini görmek mümkündür.
YENİDEN DİRİLİŞ DUA TEPE YÜRÜYÜŞÜ Türk Ordusu’nun, dedelerimizin, ninelerimizin tek yürek Türkiye’nin en uzun savaş hattı rotasında ete kemiğe bürünür.
YENİDEN DİRİLİŞ DUA TEPE YÜRÜYÜŞÜ Vatanına sahip çıkan nine ve dedelerimizin tek yürek olmayı başaran maneviyatını gelecek nesillere aktarmak adına gösterilen gayretlerin doruk noktasıdır.
Emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.
|