Sonbahar ülkemize sanatla kol kola girdi. Yeni yapılan ve açılan harika müzeler, fuarlar, bienaller ve birbiri ardına açılan sergilerle Eylül ayı itibariyle sanat solumaya başladık.
Hele ki Eskişehir, Odunpazarı’nda Modern Müze’nin (OMM)ve İstanbul Dolapdere’de yeni binasında kapılarını açan Arter’in sanat dünyasına katılışı; ardından dört gün 2019 Contemporary ve muhteşem bir esintiyle İstanbul ‘u saran İstanbul ve Artweeks@Akaretler; yeni sezonun sanat gündemine art arda oturdular.
Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı, koleksiyoner Erol Tabanca en büyük hayalini gerçekleştirdi. Kurucusu olduğu Odunpazarı Modern Müze 7 Eylül 2019 Cumartesi akşamı açıldı. Müzenin ilk sergisi ‘’Vuslat’’ Haldun Dostoğlu küratörlüğünde gerçekleşti. Odunpazarı’nın adına yakışır bir mimariye sahip olan yapı, yine aynı amaçla bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV ’ün müzeye özel ürettiği enstalasyon çalışmasıyla eşleşti. Odunpazarı Modern Müze ’nin dinamik ve çok yönlü yapısını yansıtan açılışında OMM Kurucusu Erol Tabanca ve Yönetim Kurulu Başkanı İdil Tabanca OMM’un açılış heyecanını tüm davetlilerle birlikte paylaştılar.Marshmallow Laser Feast ’in Türkiye’de ilk kez sunduğu çok algılı etkileyici sanal gerçeklik deneyimi davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Sanat ve sanatçılar, farkındalık bilinci yayan özel rehberlerdir. Ruh ve hayal dünyamızı destekleyen, zenginleştiren, tarihin uzantısı olan kültür-sanat etkinlikleri; değerli sanatçıların eserleriyle rekreasyon dünyamızı zenginleştiren yapı taşlarından en önemlisidir. Desteklenmelidir.
Vehbi Koç kuruluşu olan Arter Sanat Merkezi iki bin davetliyle, 13 Eylül 2019’da kapılarını açtı. Arter Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un günümüzde her zamandakinden daha fazla yaratıcılığa ve yeni fikirlere ihtiyaç olduğuna işaret etmesi "Her birimiz yaşamımızın her anında kendimizi ve çevremizi anlama, anlamlandırma ve bu anlamları paylaşma hali içerisindeyiz. Yaratıcılık ve sanat üretimi işte bu noktada devreye giriyor. Bireysel varoluşumuzu güvenli ve tahammül edilebilir, tatmin edici kılmak için yaratıcılık ve sanat en temel ihtiyaçlarımızdan birisi." Sözleri ne kadar da doğrudur.
Arter’in Dolapdere’deki yeni binasında ziyaretçileri 7 sergi karşılıyor. Arter’in 2007’de hayata geçen uluslararası çağdaş sanat koleksiyonundan oluşturulan ‘’Saat Kaç?’’; ‘’Kelimeler Pek Gereksiz’’ başlıklı grup sergileri; 1976’da hayatını kaybeden Altan Gürman’ın eserlerine retrospektif bir bakış sunan kişisel sergi; Rosa Barba’nın müze depolarında çektiği 3 filmden oluşan Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesi; Ayşe Erkmen’in 1970’lerden günümüze uzanan üretimlerinden bir seçkiyi yeni eserleriyle bir araya getiren ‘’Beyazımtırak’’; İnci Furni’nin ilk defa seyirciyle buluşacak işlerinden oluşan ‘’Bir An İçin Durdu’’ sergileri ve Céleste Boursier-Mougenot’nun dışarıdaki hava koşullarıyla etkileşim içinde hareket eden üç adet kuyruklu piyano yerleştirmesi ‘’offroad, v.2.’’. Sanatseverlere Arter sergilerinin 2 Ocak 2020'ye kadar ücretsiz gezileceğini duyurmak isterim.
Geçen sene hayata geçen ve büyük ilgi gören Artweeks @Akaretler’in ikincisi 5-17 Mart 2019 tarihleri arasında; Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla, Dünya ve Türkiye’nin önemli sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. DB Dergi Grubu basın sponsorluğunda gerçekleşen “Artweeks @Akaretler” sanat etkinliğinde; Sabiha Kurtulmuş’un organizasyonunda yerli ve yabancı birçok önemli sanatçının eserleri 15 gün boyunca Akaretler’de yer aldı. İstanbul’un sanat hayatında çok önemli yer tutan ‘‘Artweeks @Akaretler’’, sanatseverler tarafından ücretsiz olarak gezildi. 2019 Contemporary İstanbul ‘un biletlerinin 300 lira oluşunun çok tartışıldığı günlerde Artweeks büyük bir ivme kazandı. Büyük ilgi gören ‘‘Artweeks @Akaretler’’, yeni sanat sezonunda farklı, dinamik ve sıra dışı bakış açısıyla daha fazla eser ve koleksiyonu sanatseverlerle buluşturma hedefine ulaştı. Etkinliğin sürprizi Müze Evliyagil’in Beral Madra küratörlüğündeki ‘’Düşünme İkonları: İmgeler ve Metinler’’ sergisinden bir kesiti ‘‘Artweeks @Akaretler’’’e taşıması oldu.
Sanatçı ve koleksiyoner buluşmalarına, workshoplara, sanat sohbetlerine, sergi turlarına, müzik ve eğlenceye ev sahipliği yapan ‘‘Artweeks @Akaretler’’’de en çok ilgi gören eser ise Maria Dimitrova Kılıçoğlu’nun Baraz Sanat Galerisi içinde sergilenen ‘’İstanbul ‘’ isimli eseriydi. İstanbul
aşkını kendi saçları arasına doladığı İstanbul yansımalarıyla dışa vuran Maria’nın eseri aynı zamanda en çok konuşulan eser oldu.
SALT Beyoğlu’nda ve SALT Galata’da açılan Nur Koçak’ın ‘’Mutluluk Resimlerimiz’’; Artam Antik’de yıldız isimleri bir araya toplayan ‘’Çarşamba Topluluğu’’ ve İstanbul Modern’de Canan Tolon’un ‘’Sen Söyle’’ isimli sergisi İstanbul Sonbaharı’na renk kattılar.
|