Kasım denince aklıma ilk düşen cümle ‘’Kasım’da Aşk Başkadır’’ oluyor. Ya da çoğunlukla Yıldırım Gürses’in ‘’Sonbahar Yaprakları’’ şarkısında ki ‘’Düşen bir yaprak görürsen, beni hatırla demiştim’’ cümlesi… Bu arada bir düşünün bakalım; Kasım ayı denince sizin aklınıza ilk hangi cümle düşüyor?
Sonbahar rüzgarlarının Kasım ayında sertleşmesiyle, özlediğimiz sıcaklığı bulabileceğimiz bir aşk mı? Yoksa Sonbaharın ruhumuza ezen duygularının, sararıp çıtırdayan ve istemsizce toprakla buluşan renkli yapraklarının değişim süreci mi? Kuşlar göçüp giderken, çıplaklaşan doğanın titreyen dallarının ürküntüsüyle eve kapanmanın yanlışlığı diyorum. Ve sizleri, değerli okuyucularımı Kasım ayında Sonbahar’ı doyarak yaşamaya davet ediyorum. Kırılan Gün ışığının, kahverenginin turuncuya dönerken, renkleriyle saçtığı görsel şöleni değerlendirmeye. Toprak yağmurlarla daha yeni ıslanırken, hala bulutların ardından güneş göz kırpmaya devam ederken; akşam-sabah soğuk, gün içinde ısıtan havaların tadını Doğa’nın koynunda çıkartalım, diyorum. Uzun kış karanlığında evlerimize çekileceğimiz, uzun zamanlarımız olacak, unutmayalım.
Haydi düşün peşime, Yedigöllere gidiyoruz. Grinin 50 tonu varsa, yaprakların 250 tonu var. Gezelim ve görelim. Sonbahar’da Yedigöller benim adaşım; harika! Vadideki kayalar, dağlardan akan suların önüne set çekince Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl oluşuvermiş. Bolu’da 2019 hektarı kaplayan muhteşem bir yeryüzü cenneti, Yedigöller meydana gelivermiş.
Milli parkın en büyük gölü Büyükgöl, yaklaşık 25.000 metrekare alana sahip ve en derin noktası ise 16 metre. Büyükgöl Alabalık yetiştirilmek amacıyla kullanılıyor. 1.800 metrekare olan Seringöl, heyelan gölü, Büyükgöl’ün kuzeyinde yer alıyor. Adı üstünde en derin olan ve birçok noktada derinliği 10 metreyi bulan Deringöl 15.000 metrekare alanı kapsıyor. Büyükgöl'e bağlı olan Deringöl’ün etrafındaki patika doğa yürüyüşüne son derece uygun. Ayrıca balık avlamak serbest. İncegöl, 1.000 metrekare, uzun ve ince. Sazlıgöl, 6.000 metrekareye yerleşik, sazlıklardan oluşuyor. Şelale Gölü aynı zamanda Nazlıgöl ismiyle de, iki isimle anılıyor. Gölün dibinden gelen su yüzeye çıkıp, şelale oluşturuyor. Özel doğal yapısıyla enerjik bir göl olduğunu söylemek mümkün. Kurugöl ise Nazlıgöl’ün kardeşi, onun taşkınıyla yaşamını sürdürüyor, belli aylarda suyla doluyor.
Kendimi sarı, turuncu, yeşil ve kırmızının her tonun bulunduğu yapraklarla bezeli ormanda Sonbahar geliniyle karşılaşmış gibi hissettim. Doğa Sonbahar’ın tüm güzelliğini Yedigöller'e akıtmış. İnanılmaz huzur buldum. Rengarenk ağaçların göle aktardığı yansımalar, anlatılmaz; görülmesi gerekir. Göl üzerinde defile sunarcasına salınan kızıl kahve yaprakların, durgun sulara poz veren ağaç dallarıyla kucaklaşması, gün ışığının yer değiştirmesiyle her an bir başka giysiye bürünen orman ve yansımalar… Gezerken Karaağaç, akağaç, kızılağaç, meşe, kayın, gürgen karaçam, sarıçam, keçi söğüdü, yabani kiraz, ıhlamur, dişbudak, titrek kavak, köknar, fındık, yapraklı üvez; sıklamen, zambak, çiğdem, orkide 236 bitki; 100 den fazla kuş türü ve bazı yaban hayvanlarıyla zengin orman dokusuna sahip Yedigöller’in muhteşem olduğunun altını bir kere daha çizme gereğini duydum.
Kalpazankaya Tepesi’nde seyir bölümüne bir gayret -kaç basamaktı saymadım ki bir kısmı doğal ağaç köklerinden oluşmuş- çıktığımda Yedigöller bölgesinin içindeki gölleri de içine alan görmeyi mümkün kılan büyük bir bölümü göz alabildiğine önüme serildi. Görüntüye’’ ağaç denizi’’adını taktım.
Yürüyüş yolu üzerinde ki tabela işaretleri takip edildiğinde Anıt ağacı, Pisagor’la Geyik üretim alanını, Gülen kayaları, şelaleleri ve Dilek çeşmesini görmek de mümkün. Dilek diledim tabi ama söylemem…
Kocaeli Yüksek Öğretim Derneği gezi arkadaşlarımla, kaç tane fotoğraf çektik, bilmek mümkün değil. Fotoğraf meraklılarının bu masal bölgeyi göz ardı etmemeleri gerek. Yedigöller, günü birlik gezmek, için ideal bir mesire alanı. Uzun vadeli, kamp yapabilir, ağaç evlerde konaklayabilir, Sonbahar mevsiminin tüm renklerini kapsayan bu muhteşem görseli sunan beldeyi ailenizle ziyaret edebilirsiniz.
Tercih sizin; Sonbahar’ın son demlerini keyifle yaşamak mı? Yoksa Sonbahar’ın hüznüne dalmak mı? Hatırlatayım; Sonbahar’da aşk başkadır. Hele ki bu Doğa aşkıysa…
|