Gelecekte başımıza neler gelecek?
Dünya teknoloji devi Samsung, önümüzdeki 100 yılda yaşamın nasıl olacağına dair bir rapora imza attı. Gelecek Yaşam Raporu. Dünya akademisyenleri, uzay bilimcileri, öncü fütürist mimarlar ve şehir planlayıcıları tarafından hazırlanmasaydı; rapor, 10 yıl önce belki sinemada bir film olarak seyredeceğimiz bilim kurgu olarak görülebilirdi.
Sıkı duralım. Yapay Zeka, akıllı ev devrimi üzerinden yürüyerek bugün ‘’Ölecek miyim?’’ sorusuna cevap verecek kadar gelişti. ABD’de geliştirilen bir yapay zeka, kalp hastalarının EKG sonuçlarını inceleyerek 1 yıl içinde kimlerin yaşayıp, kimlerin öleceğini %85 doğru tahmin ediyor.
Samsung SmartThings Gelecek Yaşam Raporu’nda öne çıkan yaşam değişikliklerine dönersek; şehirlerde yaşam alanı daraldıkça binalarımız daha da yükselecek ya da toprağın derinlerine doğru yolculuk başlayacak. Şu anda da büyük şehirlerimizde örneklerini gördüğümüz gökdelenlere, mega gökdelenler devri eklenecek. Yer delenlerle tanışacağız. Yapılar 25 kat aşağıya ya da daha derine inecek. Son model arabalar yerini uçan kişisel araçlara bırakacak ve gelişen teknolojiyle yaşam standartlarımızda devinim yaşanacak.
Gelecek Yaşam Raporu’nda yer alan Akıllı Ev devrimi yaşam şeklimiz üzerinde son derece olumlu etkilere sahip olup, hayatı kolaylaştırırken Dünya bize dar gelecek. Uzayda koloniler kuracağız. Romantik Ay’dan başlayarak, Mars’a sonra galaksinin ötesine doğru uzanacağız. Oksijeni bol atmosfer yaratmak için su kullanacak, hidrojenden yakıt elde edecek, su altı şehirlerini yaratacağız.
Kaplumbağa misali evimiz sırtımızda olacak. Uçan evlerimizle Dünya seyahati yapabileceğiz. Kişisel hava araçlarımızla gökyüzünde seyahat ederken, 3 boyutlu yazıcılardan çıkan ev ve mobilyalarla yerel ve geri dönüştürülebilir malzemelerden ev gibi büyük ölçekli yapıların tam kopyasını yazdırabileceğiz. Esnek, akıllı duvarlar sayesinde evi dekore etmek gerekmeyecek. LED oda yüzeylerini kullanacak, ruh halimize uyum sağlayan manzaraları ayağımıza getireceğiz.
Ne mi yiyeceğiz? Michelin yıldızlı yemekler . Evet. Yemek pişirmeye son. Hanımlar duydunuz mu? Yemek tarifleri istemek, bulmak, yapmak tarih olacak. 3 boyutlu yazıcıdan, ünlü şeflerin kişisel yemeklerini indireceğiz. İsteklerimize göre uyarlayabileceğimiz tariflerle 3 boyutlu yazıcılarla dakikalar içinde ziyafet sofrası hazırlayacağız. Alışveriş yap, yerleştir, tarif al, ayıkla, yıka, pişir. Geçmiş olacak.
Nasıl mı çalışacağız? Kimse işe gitmeyecek. Meslekler biçim değiştirecek. Home Ofis devri iş yaşamının vazgeçilmezi olacak. Evimizin konforunu geride bırakmadan sanal olarak toplantılara katılmamızı sağlayan hologramlar, çalışma hayatımızı mükemmel keyifli bir platforma taşıyacak.
Hastalandık diyelim. Bunun için kelebekler gibi kozalara gireceğiz. Medikal kozalar içinde hastalıklarımız dijital olarak teşhis edilecek. Doktorlar kozaya uzaktan bağlanacaklar. Teşhis sonucu ilaçlarımız otomatik olarak verilecek.
Samsung SmartThings Gelecek Yaşam Raporu’nda Gelecek yaşamımıza dair, anketle belirlenen ilk 10 sırada yer alan öngörülenler, oranlarıyla; 1-Sanal iş toplantılar, istenen yerden çalışma ve avatarlar/hologramlar aracılığıyla toplantılara katılma imkanı (%48) 2-Uzaya ticari uçuşlar (%41)
3-Çevrenizi/LED duvarları ruh halinize uyacak şekilde programlayabileceğiniz sanal iç dekorasyon(%20) 4-3 boyutlu yazıcıyla yazdırılacak evler/mobilyalar/yemekler (%25) 5-Sağlık sorunlarını teşhis edebilen ve ilaç/tedavi uygulayabilen, evde kullanılacak tarama kapsülleri/kozaları (%24) 6-Dünyadaki kaynaklar azaldıkça diğer gezegenlerde koloni kurulması (%19) 7-Yapay zekanın günlük yaşamın bir parçası haline gelmesi ve çoğu sektörde insanların yerini alması (%18)
8-Bir şehrin tamamını barındırabilecek dev gökdelenler; yeni süper güçlü malzemelerin geliştirilmesi
(%18) 9-Evde kendi yiyeceğinizi yetiştirebileceğiniz, toprak gerektirmeyen hidroponik çiftlikler
(%17) 10-Yer altı gökdelenleri daha fazla barınak sağlamak için yer altına inşa edilen dev şehirler (%16), şeklinde belirleniyor.
Duygusal ilişkiler? Bunu bende çok merek ettim. Fütürist bakış açısına göre artık insanlar evlenmeyecek. Teknolojik gelişmeler sayesinde giysilerimizin içine yerleştirilen iletişim araçlarıyla üzerimizde bir çip taşıyacağız. Bu çiple beyin dalgalarımızı birbirimize göndereceğiz. Biz düşüneceğiz,
karşıda ki okuyacak. Beyinden beyine ulaşan dalgalarla ortak dille kurulan zihinsel iletişim yani telepati ve beyin okuma gerçek olacak.
Mum ışığında aşk mı dediniz? Sizlere ömür.
İnsanı daha da yalnızlığa itecek olan bir Dünya. Teknoloji insanın ayağına sıktığı kurşun gibi büyük bir hızla ilerliyor. Durdurulması mümkün değil. Vurdu, vuracak.
Gelecek mükemmel gözükse de neden bilmiyorum. Başımıza çorap örüyor gibi hissediyorum
|