Türkan Saylan, ‘’Her eğitimli kadının bu Cumhuriyet’e borcu var’’ diyerek Türkiye Cumhuriyet’ine borcunu kat be kat ödemiş özel bir kadındır.
Cumhuriyet’in öncü kadınlarından, Tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve aktivisttir.
Türkan Saylan ölümlüdür ama arkasında bıraktığı izler, eserler ölümsüzdür.
Türkan Saylan, ölümün ışığını söndüremediği bir kadındır.
Türkan Saylan 1976 yılında Cüzzamla Savaş Derneğini kurar. Uluslararası Lebra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesidir. 21 yıl gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lebra Hastanesi Başhekimliğini yapar. Cüzzam hastalığının çaresini bulur, Tıp literatürüne geçer. İyileştirdiği Lebralı hastalarında, onların çocuklarında, torunlarında yaşamaktadır.
1986 Hindistan ‘’Uluslararası Gandhi’’ ödülü sahibidir. Öğrencilerinin içine yerleştirdiği insan sevgisiyle, hastalara hizmet eden doktor öğrencilerinin ruhlarında yaşamaktadır.
1989 yılında ‘’Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak’’ amacıyla kurulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) kurucusudur. Dernek çalışmalarının sonucu okula gitme imkanı bulan, bugün meslek sahibi olmuş binlerce Kardelen’in (Kardelenler Projesi) gönlünde yaşamaktadır.
Türkan Saylan mezunu olduğu Kandilli Kız Lisesi KANKEV’in yerine1995 yılında kurulan ‘’Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı ‘nın (TÜRKÇAĞ) kurucusu ve başkanıdır. Önderliğinde yapılan kız öğrenci yurtlarında okuyan binlerce kız çocuğunun, burslarla okutulan binlerce erkek çocuğunun geleceğine yol arkadaşı Ayşe Yüksel ve gönüllü arkadaşlarıyla birlikte imza atmıştır.
Köşesine çekilmeyi bilmemiş, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Türkiyesi’nde durmadan üretmiş; 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in isteğiyle 2000 yılında Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliği; 10, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in isteğiyle tarafından 2001 yılında YÖK üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
1978 yılında İngiltere Dermotoloji Derneği Dowling Kulübü’nce ödüllendirilmesinden itibaren 2009 yılında Kabataşlılar Derneğince Layık görüldüğü ‘’Ahmet Kışlalı Aydın İnsan Onur Ödülü ile onurlandırılması arasında geçen sürede yurtdışı ve içinden onlarca ödüle layık görülmüştür.
Saylan’ın yabancı dergilerde yayınlanmış Tıbbi çalışmaları, sosyal içerikli makaleleri, kongre kitaplarında yayınlanmış derleme ve araştırmaları vardır. Beşinci baskısını yapan ders kitabı; Deri ve Zührevi Hastalıklar konusunda el kitabı; makalelerini içeren ‘’Cumhuriyetin Bireyi Olmak’’; çocukluğunu anlatan ‘’At Kız’’; son yazılarının toplandığı ‘’Cumhuriyetin Bireyi Olmak II; Cumhuriyet Radyo’da konuklarıyla yaptığı söyleşilerin yer aldığı ‘’Geçmişten Geleceğe Radyo Cumhuriyet’te Çağdaş İnsan Söyleşileri’’(6 adet) adı altında yayınlanan kitapları bulunmaktadır.
Ayrıca, Türkan Saylan’ın yaşam öyküsüne ışık tutan İş Bankası Yayınları’ndan çıkan Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nun ‘’Güneş Umuttan Şimdi Doğar’’ ve Zehra İpşiroğlu’nun Saylan’la uzun bir zaman dilimi içinde yaptığı söyleşilerden oluşan ‘’Yapıcılığın Gücü’’ kitaplarını da unutmayalım.
Kısaca Türkan Saylan, kitaplar yazmış ve kitaplara konu olmuş değerli bir insandır.
Dediği gibi, sadece yüreği insan sevgisiyle dolu bir hekimdir. Ülkesini, insan haklarına ve hukuka saygılı, Demokrasiye inan hükümetlerin idare etmesini isteyen bir vatanseverdir.
Cumhuriyet’in öncü kadınlarından, Tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve aktivisttir.
Türkan Saylan ölümlüdür ama arkasında bıraktığı izler, eserler ölümsüzdür.
‘’Eğer bir yerde bilime, Demokrasiye, barışa ve aydınlığa aç bir çocuk senin ışığını bekliyorsa, sönmeye hakkın yoktur. Işıyacaksın, ölüme saniyeler kalmış olsa bile’’ diyen Türkan Saylan, ölümün ışığını söndüremediği bir kadındır.
Kitaplarını okuyan, yolunda yürüyen aydınlık insanlarda... Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin üyelerinde... Laik çağdaş Cumhuriyet çizgisinde yürüyen tüm insanların yüreğinde, yaşamaya devam etmektedir.
Yol arkadaşlarını ve seni saygı ve özlemle anıyoruz.
İYİ Kİ DOĞDUN TÜRKAN SAYLAN, İYİ KİVAR OLDUN
|