Basın ulusun ortak sesidir. Bir güç, bir okul, bir yol göstericidir; der M. Kemal Atatürk
Bağımsız basın Demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Toplumun doğru bilgilendirilmesi, doğru düşünmesine ve doğru yolda ilerleyen sosyal yaşam hareketlerine yol açar. Basın ve yayın toplumsal yaşamın can damarlarından biridir.
Basın mensuplarının, objektif, tarafsız, ilkeli haberleri, cesaretle ortaya koyması gerekir. Günümüzde baskı ve tehditler gazeteciyi bunaltmakta, gereğinde canını ortaya koyarak yaptığı haberler sonucunda, özgürlüğünden ödün verme noktasına taşımaktadır. Fedakarlık gerektiren, zor bir o kadar da önemli görev üstlenmiş olan gazeteciler; görev peşinde koşmakta, soruşturup, araştırmakta, yazmakta; mesai olgusunu göz ardı ederek hizmetlerini sürdürmektedirler.
Bugün, 2020’de sosyal medyadan anlık haber yayınlarıyla, gazetecilik mesleği son derece önemli bir hale gelmiştir. Her türlü haber, siyasal, sosyal, kültürel, magazin, spor haberleri; anında yayına girmekte; bir tık ile habere ulaşılabilmektedir.
Hükümetimizden yapacakları ciddi çalışmalarla, basın mensuplarının sosyal hakları ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi, özgür haber verme haklarını rahatça kullanmaları, interaktif medya ile ilgili kanunların bir an önce yürürlüğe konması konusunda acil çözümler bekliyoruz.
Hatırlayalım... 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı yasa yürürlüğe girdiğinde; dokuz gazete sahibi, yasayı protesto etmek için üç gün gazetelerini yayımlamadılar. Gazeteciler 10 Ocak 1961’de, basın özgürlüğüne ve haklarına sahip çıkma amacıyla toplandılar. Sendika binası önünde toplanarak Vilayet’e yürüdüler. Patronlar boykot kararı alınca, sendikanın öncülüğünde birleştiler. BASIN adını verdikleri kendi gazetelerini (11–12–13 Ocak 1961) yayımladılar. O tarihten beri 10 Ocak "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanıyor.
1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışan gazetecilerin hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı. Artık "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılıyor.
Basın toplumun aynasıdır. Basın mensupları, gazeteler, televizyonlar, radyolar, dergiler, intermedya kanalları olmasaydı, yurdumuzun ve dünyanın dört bir yanındaki bir olaylardan –oan- nasıl haberimiz olabilirdi? Bugün, dünyanın neresinde olursak olalım, haber artık cebimizde... Akıllı telefonlarımıza anında Dünya’nın her yerinden, son dakika haberleri olarak düşmekte.
Güçlü, basın kuruluşları, güçlü gazeteciler güçlü demokrasinin sürdürebilirliğinin teminatıdırlar. Toplumun gelişimiyle kalkınma süreci basın çalışanlarının desteğiyle hızlanır
10 Ocak 2016 Çalışan Gazeteciler Günü’nde hala halka bağımsız, gerçek haber verme görevini yapan gazetecilerin, yayınlarından dolayı hapis cezası alması ülkenin gündemindeki yerini koruyor. Gazetecilerin, ilkeli, tarafsız, özgür haber yapma haklarının mutlaka kanunlarımızla güvenceye alınması gerekiyor.
Çalışan gazetecilerin emeği olan Basın halkın sesidir.
Basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde son derece etkili rol oynayan, basın yayın organları içinde yer alan tüm Çalışan Gazetecilerin Günü kutlu olsun.
|