Corid-19 hızla yayılıyor. İnsanın görünmeyen düşmanla savaşı Dünya’yı derinden vurdu. Bulaş durdurulamazsa hepimiz sevdiklerimizden birini kaybedeceğiz.
Bilim, yayılmanın algometrik hızının konan tanı sayısının 10 ile çarpımı şeklinde bulaşın artacağını öngörüyor. Dünya nüfusunun %40-50 sinin Corid-19’dan etkileneceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Öngördüğümüz gelecek,-sosyal medya üzerinden yaşam Corid-19 sayesinde yüksek hızla yaşamımıza yerleşti. Evden çalışma, evden eğitim, sosyal medya üzerinden görüntülü görüşme, internet üzerinden alışveriş jet hızıyla bizleri kuşattı.
Sosyal izolasyon çok önemli. Şimdilik 3 hafta ve belki daha da fazla bir zaman diliminde sokaklar, kafeler, AVM’ler kapalı. Zorunlu işi olmayan sokağa çıkmıyor ve çıkmamalı. Sessiz düşman karşısında toplu taşımalar, sokaklar, bomboş… Kaygılı bir bekleyiş var. Gelecek kaderin değil bizim seçimimizdir. Küresel mücadele içinde, ulusal mücadelemizi vermek zorundayız. Bilim-akıl eşliğinde alınan tedbirlere uymak zorundayız. Sakınmalıyız. Evlerimizden mecbur olmadıkça çıkmamalı, hijyen şartlarına dikkat etmeli, sosyal mesafeyi korumalıyız.
Sağlık Bakanımız Dr.Fahrettin Koca karşı karşıya kaldığımız küresel salgının sağlıkla ilgili kısmını, doktor kimliği özeni içinde başından beri son derece akıllı ve bilgiye dayalı olarak yönetiyor.
Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, kısa sürede okulların tatiline karar vererek, sosyal medya üzerinden eğitimi sürdürebilir kılarak, çocuklarımızın eğitiminin kesintiye uğramadan evlerinden devamını sağlayan projeleriyle hizmet veriyor.
Görülüyor ki konusunda uzman kişiler, kriz yönetimlerinde son derece net, gerçek, sürdürülebilir, etkin önlemler alabiliyorlar.
Corid-19’un yarattığı bir de ekonomik deprem var. Dünya liderleri, kriz paketlerini açıklıyorlar. Fransa’da, Almanya’da, Kanada ve İngiltere’de devlet, iktidar halkının ekonomik kaygılarını en aza indirmek; hastalık endişesiyle bozulan ruh durumlarını biraz olsun rahatlatmak adına, borçları erteleme ve kişisel sosyal yardım paketlerini yayınlıyorlar.
Kanada’da Trudeau ‘’ Parayı düşünmeyin, işimi kaybeder miyim diye korkmayın! Siz sağlığınızı düşünün. Para bizim işimiz. Size destek için 83 milyar dolar ayırdık’’ diyor.
Amerika yurttaş başına 1000 Dolar veriyor. İzliyor, duyuyor, görüyoruz.
Türkiye Cumhuriyet’i ne yapıyor? Çok uzun bir konuşma dinliyoruz. Çoğunu günlerdir Sağlık Bakanı anlatıyor zaten… 21 maddelik paket açıklanıyor. Mart, Nisan ayı ödemeleri ertelenmesi, iş yerleri kapanan esnafa ve işinden olan çalışanlara, kira, kredi kart, iş, maaş desteği yapılması; işçi, çiftçi, yoksul vatandaşa ödemelerinde yardımlar sunulması; temel sağlık ve gıda ürünlerinde kdv indirimine gidilmesi; işyeri geçici olarak kapanan vatandaşa, destek verilmesi beklenirken; dağ fare doğuruyor.
Biz milyar dolarları, Suriyelilere harcıyoruz. Amerika’da yurt yapıyoruz. Kanal İstanbul projesine soyunuyoruz. Dünya bizi kıskanıyor ama Kriz ekonomik paketimizden ‘’Konaklama vergisinin kaldırıldığı, konut satışı peşinatının ve iç hat biletlerinde KDV’nin indirildiği bildiriliyor.
Kefen paramız işte tam da bu günler içindi.
Her yer kapalı, alım-satım büyük ölçüde durdu. Doğrusu da bu. Peki; halk ne yapacak? Gelir olmayınca giderler nasıl karşılanacak? Çıkarın bir kanun ‘’ Banka kredi borçları ertelendi. Bir-iki ay için kira, su, elektrik, doğalgaz faturaları askıya alındı ya da ödenmeyecek ‘’deyiverin. Halka erzak yardımları yapın.
Sayın Cumhurbaşkanı, isterdim ki bu zor günlerde daha geniş kapsamlı, toplumun her ferdini kucaklayan, bizlere daha kısa-net-ele gelir- dişe dokunur, madden ve manen bireyleri rahatlatacak önlemler, ertelemeler, indirimler açıklayasınız.
Yine de umudumu kaybetmedim. İlerleyen günlerde küçük esnaf, işsizler, işsizlik maaşı alanlar, kapanan işyeri sahipleri ve çalışanları, çiftçinin banka kredi ödemeleri, konusunda toplumun en büyük kesimini ilgilendiren konularda; sendikalar ve sosyal toplum örgütleri ile daha geniş bir platformda buluşacağınız ve bu beklentilere cevap vereceğinizi biliyorum.
Durum vahim! Panik yok, önlem var. Bireylerin ve toplumun tüm kesimini rahatlacak önlemler bekliyoruz.
|