Kilis 7 Aralık’ta düşman işgalinden kurtuluşunun 99.Yılını kutladı.
Kilis özel bir şehrimizdir. Gündoğumuyla birlikte Kelle-Paça çorbası içip, güne ayabilirsiniz. Şıhmehmet Tepesinde Cuma namazı kılıp, Mercidabık ovasından Suriye’yi izleyebilirsiniz.
Kilis, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Hatay-Maraş oluğuyla Fırat Irmağı’nın güneybatısına yerleşmiş; tarihi ve kültürel açıdan birçok zenginliği içinde barındıran değerli bir şehrimiz. Kilis aynı zamanda coğrafi ve stratejik konumuyla son zamanların adından sıkça bahsedilen özel güzellikleriyle de ün salmış Dünyaca tanınan bir şehir.
7 Aralık’ta 1921 Kilis için özel bir kutlama günü. Türk halkı, Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde canını verdiği, kanını akıttığı Kurtuluş Savaşıyla destan yazarken; Kilis halkı da Milli Mücadelenin en zorlu zamanlarında İngiliz ve Fransız işgalcilerine direnmektedir. Fransızlara karşı yapılan yıldırma harekatında boğaz boğaza süngüyle çarpışarak düşmana büyük kayıp verdirirken, Kilisliler de pek çok şehit verirler.
Şansınız varsa Kilis’de Osmanlı Türkçesini Kilis aksanıyla konuşan yaşını başını almış, hanımlardan, beylerden kahramanlık hikayeleri dinleyebilirsiniz. Kadını, çocuğu, yaşlısı genci aylarca mücadele ederek Fransız işgal kuvvetlerini Kilis’ten çekilmeye mecbur ederler. Polat Bey önderliğindeki Kuvayi Milliye kahramanlarımız, 7 Aralık 1921 günü Kilis’ e girerler. Hükümet konağındaki Fransız bayrağını indirir,Türk Bayrağını göndere çekerler.
Tarihsel ve kültürel değerlerle dolu Kilis’te biri arkeolojik diğeri kentsel olmak üzere iki sit alanı ve 292 adet taşınmaz kültür varlığını bünyesinde barındırıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük höyüklerinden biri olan Oylum Höyük; Kilis-Gaziantep karayolu üzerinde aynı adı taşıyan köyde bulunuyor. Eski ticaret yolları üzerinde yer alan höyük çevresindeki diğer höyüklerle birlikte başta Tunç Çağı olmak üzere tarihi dönemler boyunca merkez durumundaymış. Bu alanlarda yapılan çalışmalar, bölgenin tarihinin yanı sıra Ön Asya tarihine ışık tutmakta.
MS VII. yüzyıla ait olduğu düşünülen Mozaikli Bazilika, uzun dikdörtgen yapıya sahip planlı oluşuyla dikkat çekiyor. Tabanı, kırmızı, siyah, gri, sarı ve beyaz renkli mozaik taşlarla yapılmış. Geometrik desenlerden oluşan mozaik 800 metrekare alan kaplıyor. Kilis Belediyesi bu alanı açık hava müzesi olarak değerlendirmek üzere çalışıyor.
Ravanda Kalesi; Afrin Çayı’nın doğusunda Belenözü Köyü’nün sınırları içinde yer alıyor. Tepe üzerine kurulmuş kale, oldukça geniş bir görüş açısına sahip. Kalenin içinde iki büyük sarnıç ve büyük bir yapıya ait olduğu sanılan kalıntılar var.
Kent merkezinde çam ormanlarıyla kaplı Karataş-Cumhuriyet Parkı’nın içinde kafeterya ve oturma alanları yer alıyor. Doğal kaynak suyu Akpınar’ın hayat verdiği alan, yerli halkın kullandığı bir sayfiye yeri özelliğinde. Kilis Belediyesi’nin düzenlediği Söğütlüdere alanı, Akpınar, Zoppun ve Söğütlüdere pınarlarının getirdiği sularla oluşturulan yapay bir gölü de içine alıyor. Alan içinde açık-kapalı lokanta ve kafeler hizmet veriyor.
Üç tek tanrılı dinin yayılma alanı içinde kalan Kilis’te havra, kilise kalıntıları, 19 cami, üç türbe, bir Mevlevihane, bir anıtmezar ve bir nekropol bulunuyor.
Turistik açıdan Türkiye’nin görülmesi gereken şehirlerinden biri olan Kilis, gastronomi konusunda da ağızda bıraktığı tatlarla tanınır. Yöreye özgü Meyan Şerbetini sokaktan içmek gereken şehirde ‘’Kilis tavayı en iyi hangi kasap daha iyi yapar?’’ muhabbeti meşhurdur. Kilis’e gidecekseniz (ki muhakkak gitmelisiniz) Muceddere, Lebeni, Şıhılmahşi, Orug, Şıllık, Gerebiç, Kilis künefe ve katmeri gibi yöresel lezzetlerini tatmadan; Kilis zeytini, gün pekmezi, menegiç kahvesi, cevizli üzüm sucuğu, üzüm, fıstık, kahvaltılık, zahter ve Kilis kurabiyesi ve ayrıca Kilis sabunlarından almadan dönmek olmaz.
Oysaki Kilis 29 Mayıs 2007’de kapılarını eğitime açan 7 Aralık Üniversitesiyle; bünyesinde barındırdığı Fen Edebiyat Fakültesi, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Yusuf Şerefoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nden oluşan 8 fakültesi; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu olmak üzere 2 yüksekokul,Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek
Yüksekokulu olmak üzere 4 meslek yüksekokulu, Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü olmak üzere lisansüstü eğitimin verildiği 3 enstitüsü ve 12000 öğrencisiyle; 13 uygulama ve araştırma merkeziyle; gençlere bilimsel eğitim ve öğretim vererek kentin geleceğini aydınlatmaktadır.
Buna rağmen, Kilis, Suriye sınırına komşuluğu dolayısıyla terörist gurupların füze ve bombalarının üzerine en çok düştüğü ildir. Bir dönem ne yazık ki birçok Kilisli ailenin çocuklarının can güvenliği için şehri terk ettiği bilinmektedir. Savaştan kaçan Suriyelilerin yer edindiği Kilis doğal etnik yapısını kaybetmekle karşı karşıyadır. Siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlarla boğuşmaktadır.
Kilis’in hayırsever iş adamlarının bir eli daima memleketlerinin üstündedir. Kilis’in hayırlı evlatları, Yaşar Aktürk, Coşkun Karabaşoğlu, Hayrettin Çaycı ve Coşkun Arıkan, Covid-19 pandemi sürecinde yoğun bakım ünitelerinin azlığını fark ederek; Kilis Devlet Hastanesi’ne yeni 16 yataklı bir yoğun bakım servisi yaptırırlar.
Misafirperver- güler yüzlü Kilisliler, içinde bulundukları olumsuz şartlara rağmen davranış biçimlerini değiştirmeden günümüze kadar korumayı başarmışlar; bölgede sıkça yaşanan olumsuz örneklere ders verircesine sağduyu sahibi, barıştan yana, yapıcı tutumlarını sürdürmekteler.
Kilislilerin zafer gününü kutlarken; topraklarının düşman işgalinden kurtarılması yolunda canlarını feda eden değerli şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Harika Ören
15 Aralık 2020 İzmit
|