18 Mart 1915 Çanakkale Destanı, I.Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Türk gücünü Dünya'ya ''Çanakkale Geçilmez'' cümlesiyle yazdıran büyük bir destandır. Çanakkale ‘’Ya şehit ol ya gazi’’ dualarıyla hakka emanet edilmiş, evlatların ruhlarının kelimelere döküldüğü bir yerdir. Vatan için, bayrak için, Allah’ın izniyle canlarını ortaya koyan babaların, anaların, erlerin, eşlerin, yavukluların; 250 bin CAN’ın, şehidimizin ruh dünyasıdır.
18 Mart 2017’de Balıkesir Liseliler Derneği Türk tarihinin destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale Zaferi'nin 102. Yıldönümü’nde anlamlı bir tören düzenler. Balıkesir Liseliler Derneği 102 yıl önce olduğu gibi liselerinin önünde toplanırlar. Öğretmenler, mezunlar; 102 yıl önce 18 Mart günü olduğu gibi istasyona kadar aslına uygun hazırlanmış özel kıyafetler giyerler. Geçmişin tüyü bitmemiş delikanlılarını simgeleyen öğrencilerini ( temsili olarak) eski Balıkesir Askerlik Şubesi ( BASAF ) nden sembolik sülüsleri alınarak, davul zurna eşliğinde Milli Kuvvetler Caddesi yoluyla Balıkesir İstasyonu’ndan Çanakkale’ye uğurlarlar.
Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Merhum Abdi Kahyaoğlu 2017 yılında düzenlenen bu özel törende ‘’ Çanakkale Savaşı'na 1895-1912 arasında mezun olan öğrencilerden 7; 1914-1917 mezunlarından 14; 1915-1916 mezunlarından 7; 1916-1917 dönemi 11. sınıf öğrencilerinden 23; 10. sınıflardan 15; 9. sınıflardan 15; 8. sınıflardan 13 kişi gönüllü gittiler; o tatlı canlarını, bu mübarek topraklara siper ederek, şehit oldular. İşte Balıkesir Lisesi böyle bir okuldur. Gencecik evlatlarını vatana hizmet için, asker düğünüyle, davullu zurnalı savaşa uğurlamıştır.’’diye anlatır.
1885 yılında kurulan Balıkesir Lisesi, Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren okullardan birisi olur. Saçlarına kınalar yakılan, vatanları için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden, bıyıkları bile terlememiş gencecik öğrencilerin hatıraları önünde bugün de saygıyla eğilmekteyiz. Çanakkale Savaşı, Boğazları ele geçirmek, İstanbul'u almak, Rusya'ya Karadeniz'den ulaşarak destek vermek amacıyla Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğuyla İtilaf Devletleri arasında yapılır. Anlaşma gereği, savaş gemilerine kapalı tutulan boğazları; İngiltere ve Fransa'nın aralarında anlaşarak ihlali neticesinde, savaş 3 Kasım 1914’de başlar. Nusret Mayın Gemisi, düşman gemisini topa tutup, batırınca; George Hamilton komutasında 75.000 ( Anzak'lar, İngilizler, Fransızlar) asker Gelibolu Yarımada'sına çıkartma yapmaya yeltenirler. Savaş, deniz ve kara muharebeleri olarak, iki bölümde gelişir. 18 Mart 1915’de düşmanın geri çekilmesiyle sonuçlanır.
Çanakkale ve Eceabat'da; Kilitbayır, Conkbayırı, Anafartalar, Kocaçimen cephelerinde uzun süren, kıyasıya bir savaş yaşanır. 36 erle İngiliz taburunu 10 saat durduran Şehit Yahya Çavuş, Kahraman Seyit Onbaşı, Hakkı Binbaşı, Tahsin ve Nazmi Yüzbaşılar ve daha nicelerinin ruhları şad olsun. Çanakkale Şehitleri Abide'si, 253.000 şehidimizin kanıyla sulanarak göğe yükselir.
Çanakkale Savaşı başladığında Kaymakam (Yarbay) rütbesinde olan Mustafa Kemal,1 Haziran 1915'te Miralay (Albay) rütbesine; Çanakkale zaferinden sonra ise Mirliva (Tuğ-Tüm General arası-Paşa) rütbesine yükseltilir.
Mustafa Kemal, Anafartalar bölgesindeki taarruzu yönetip, düşmanı bozguna uğratır. Conkbayırı’na geçer. 8. Tümen ile gerçekleştirdiği süngü hücumuyla başlayan taarruz sırasında göğsündeki saate isabet eden şarapnel parçasıyla yaralanır.
Gelibolu’da ki üstün başarılarından dolayı ‘’Gümüş Liyakat Madalyası’’ na layık görülür.
Akbaş Yamaçları’na vuran Mehmetçik silueti; güneşten daha parlak süngüsüyle ‘’DUR YOLCU’’ diyerek ‘’Bir Hilal Uğruna’’ uğruna can verdiği vatanının toprağına, kanıyla yazdığı destanı dünyaya haykırmaya devam ediyor.
Çanakkale Zaferinin yıldönümünde ANAFARTALAR KOMUTANI Mustafa Kemal Atatürk’ü ve vatanları uğruna aziz canlarını feda eden tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz.
18 03 2021 İzmit