Su Ayak İzi’niz kaç biliyor musunuz? Karbon Ayak İzi’nden sonra Su Ayak İzi’de ölçülebiliyor. Tüketilen temiz su ve kirletilen atık su olarak yaşamsal faaliyetlerinin sonucunda kişinin günlük su tüketim miktarı ölçüsü O’nun SU AYAK İZİ oluyor.
Varoluşumuzun kaynağı suyumuzun ‘’Küresel Kalkınma Amaçları Programı’’ içinde çok önemli bir yeri var. Dünya Sağlık Örgütü, bir insanın günlük su tüketimini 50 lt olarak belirlemiş. Dünya’nın günlük Su tüketim ortalamasıysa 3 bin 800 lt olarak tespit edilmiş. İlginçtir; ABD’de kişi başına düşen tüketim 2 bin 900 lt iken Türkiye de 5 bin 500 lt.
‘’Su Politikaları Derneği’’ yaşanacak su gerilimlerine dikkat çekerken, suyun nasıl daha tasarruflu kullanacağına dair yapılan araştırmaları takip ediyor. Su tüketimimizi ölçme yollarını, el yıkama, duş alma, sebze meyve yıkama, tarla-bahçe sulama ve yiyecekten-içeceğe, giyecekten-dolaylı tüketim kalemlerine uzanan BİLİNÇLİ SU TÜKETİMİ yollarını çeşitli platformlarda anlatıyor.
Teknolojik gelişmeler in yarattığı Döngüsel Ekonomi – Sıfır Atıkla Yaşam Planlamaları Dünya ülkelerinin gündeminde çünkü Dünyada ve ülkemizde SU SAVAŞLARI yaşayabileceğimiz bir döneme geriyoruz. ‘’Kaynaklarına sahip çık- verimli kullan- kendine yet ‘’ sloganıyla; bilinçli satın alma, bilinçli kullanıp, bilinçli tüketerek; kullanım dışı atıklarımızı tekrar üretim zincirine sokarak; maksimum fayda yaratmanın yollarını öğrenmeli-öğretmeli-uygulamalıyız.
Dünya Su Günü’nde su kaynaklarının kısıtlı ve tehdit altında olduğunun, suyumuzu tasarruflu kullanmanın altını çizerken; bir gece yarısı kararnamesiyle yer altı sularımızın Katar’a satıldığını öğreniyoruz. Dünya ortalamasının çok üstünde olan kişisel SU AYAK İZİ’mizi düşürerek, aile içinde ve ülke politikalarında ki planlamalarla suyumuza sahip çıkmalıyız.
SU HAYATIR; UNUTMAYALIM.
21-26 Mart Orman Haftası’nı kutlarken; kendini Doğa’ya adamış Hayrettin Karaca’yı anmamak mümkün mü? Erozyonu düşman beller, ağaçların köklerine tutunur, yeşiline sevdalanır. Başarılı bir iş insanıdır. Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) nın kurucusu, sayısız ödül sahibi 97 yaşında hayata gözlerini yuman Hayrettin Karaca Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da ‘’Orman Kahramanı’, 1998’de “Toprak Baba” unvanlarını alır.
Karaca’nın 50'li yaşlarında Yalova’da kurduğu adeta bir gen koruma merkezi olan, Türkiye'nin ilk özel Arboretum’unda 14.000 bitki türü vardır. Öncesinde yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar toplayan Karaca, botanik bahçelerini gezer, görür, bilgi edinir. Hannover Üniversitesi'nden Ekoloji Profesörü Franz H. Meyer gayretini takdirle izlediği, Hayrettin Karaca'dan "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım." Diye bahseder.
Hayrettin Karaca, Right Livelihood Award 2012 (Alternatif Nobel Ödülü), Birleşmiş Milletler “Orman Kahramanı Ödülü”, 2013 Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Fahri Doktora, 1990 Birleşmiş Milletler Çevre Programının ‘Global 500 Roll of Honour’ Ödülü, 1992 Çevre Bakanlığı tarafından “Çevre Beratı” ve diğer birçok ödülün sahibidir.
Kırmızı kazaklı Toprak Dede sürekli aynı kazakla görünmesini garipseyip soranlara, ‘’Birkaç tane var. Artık hepsi delik deşik. Gömleklerimin manşetlerini, yakalarını değiştirtirim. Ayakkabılarıma pençe yaptırırım. Param mı yok? Var tabi ama hakkım yok. Fazladan aldığımız her bir tüketim malzemesinin doğaya bedeli var” diyerek anlatır. Hayrettin Karaca hep söylediği gibi yaşar. İhtiyacı olmayan hiçbir şeyi almaz.
O ‘’Bir kişinin yaptığı çok önemli. Milyarlarca insanla çarpılınca doğada inanılmaz bir etki yaratır.’’ Prensibini benimseyen değerli, örnek insanımızdır.
Bir 4 Nisan günü kaybettiğimiz Hayrettin Karaca’nın anısına saygıyla, ormanlarımızı, sularımızı koruyacağımız, çoğaltacağımız, doğanın dışımızda değil bizimle bir bütün olduğu farkındalığının insanlık tarafından anlaşılacağı günlere, umutla…
Harika Ören
|