On bir ayın sultanı, Ramazan hoş geldi.
Mübarek Ramazan ayı, gecesiyle ve gündüzüyle ruhumuzu temizleyip, sevgi dolu saygıyla şu günlerde her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olan, barış ve dostluk günlerine ayrı bir anlam katacaktır, eminim. Ramazan, içe dönme ayıdır. Bedenimiz dinlenirken, huzur sessizce dalgalarla ruhumuza yerleşir. Bedenin ferahlığı, beyine ve kalbe yansır. Orucun içtenlikle tutulduğu bu ay, ailecek kalkılacak sahurların, iftarların bizi ruhani bağlarla kuşatarak hafifleteceği günlere gebedir.
Ne yazık ki Covid-19 salgınının giderek zirve yaptığı bu günlerde toplu iftar sofraları özlemimizde yer alacak. Geçmiş iftar buluşmalarının, dostlarla oturulan, şükürle başlayan iftar sofralarının, iftar çadırlarında binlerce kişiyle paylaşılan hayratların anısına sarılarak, hatırlamakla yetineceğiz.
Şükretmenin, iç ve inanç dünyamızı güçlendirerek, dinimizin derinliklerine inmenin tam zamanıdır. Beden ve ruhun iş birliği yaptığı bu günler, Kuran-Kerim’i derinlemesine anlama, irdeleme, yaşama uygulama zamanıdır. Kutsal kitabımız, belirli günlerde ve sadece ölmüşlerimize okunduğu dar çerçeveden çıkarılmalı, insanlığa armağan bir ''Hayat Yolu Kitabı'' olduğu bilinciyle; temiz kalp, yalansız yaşam, vicdan ve şefkat duygularıyla, insana saygıyı öğreten kitabımızı bilimin ışığında değerlendirmeliyiz. Hurafelerin, safsataların, duygu sömürülerinin, din kisvesiyle ortaya konan davranışların Kuran-ı Kerim’de geri yoktur.
İslam Tarihi bilimin ışığında öğrenilmeli, Hz. Muhammed'in düzensizliğin önünü almak için haksızlık ve ahlaksızlıklara karşı verdiği mücadelelerden ders alınmalıdır. Okuyan, düşünen, şefkatli, toparlayıcı, paylaşımcı, vicdanlı insan olmanın hayatımızı yönlendirirken bize vereceği onurun farkına varma olgunluğuna erişebilmeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk Kuran-ı Kerim’in, Elmalılı Hamdi Yazır'a Türkçe çevirisini yaptırır. Elmalı Tefsiri günümüzde hala en güvenilir tefsir olarak kabul edilmektedir. Atatürk'ün 1926’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na talimat verir. Kuran-ı Kerimi yaşanan çağa uygun olarak, yeniden tefsir edebilecek bir alim aranır. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’da karar kılınır. Devlet eliyle yazdırılan bu tefsirle Atatürk bizzat ilgilenir ve yedi madde belirleyerek, nasıl bir tefsir istediğini belirtir. Bu yedi madde Diyanet İşleri Riyaseti ile Elmalılı Hamdi Yazır arasında imzalanan protokolde yer alır. Atatürk, Diyanet'e gönderdiği yazıda iki maddenin üzerinde özellikle durur. Yeni tefsir '’Ehli Sünnet' itikadına ve Hanefi mezhebinin görüşlerine’’ göre hazırlanacaktır. İkinci madde ise yanlış anlaşmaları önlemek için ibret ve nasihat mahiyeti taşıyan ayetlerin genişçe izah edilmesidir. Ulu önder, hüküm içeren ayetlerin Türk-İslam geleneği göz önünde bulundurularak yorumlanmasını arzu eder. Kuran-ı Kerim her Müslüman’ın başucu kitabı olmalıdır. Tefsiri okunmalı, anlaşılmalı ve bilinmelidir. Bilinmelidir ki doğru, vicdanlı insan olmanın anlamı, kibrin vahameti; Allah ile kul arasına girilemeyeceği, namusla, ekmekle oynamanın, beddua almanın, lanet okumanın, kin beslemenin, kendini beğenmenin, zulüm ve şiddetin hayata nasıl yansıyacağı öğrenilsin. Yaşanan olaylardan ders almayı bilmenin erdemine ulaşılabilsin. Gerçek Müslüman olmanın sadece dua okumaya, Hac yapmaya indirgenmesinin doğru olmadığını, bizzat Kutsal Kitabımızı okuyarak öğrenelim. Ramazan ayı, salgınla iç içe yaşadığımız bu günlerde ekonomiye ne kadar hareket getirecek, bilinmez ama sosyalleşemeyeceğimiz kesin. Pandemi dolayısıyla kesin kurallar var ve bunlara uyulması insanlığın hayrınadır.
İftar çadırlarında binlerce kişi birlikte iftar açamayacak; rızık paylaşılamayacak Teraviler evlerde kılınacak ama eller yine aynı anda duaya açılacak. Maddi yardımlar, manevi güzelliklerle harmanlanarak; hayırseverlerce ihtiyaç sahiplerine (belediyeler, hayır kurumları, derneklerce) dağıtılacak. Bayram öncesi fitre ve zekatlarla dul, yetim, çocuklu ve muhtaç aileler sevindirilecek. Sabrın sınanacağı, nefsin terbiye göreceği 11. Ayın sultanına selam olsun. Hoşgörüyle af dileme, af etme, yardım etmenin en fazla hayat bulacağı, değer verme ve değer bulmanın hayır dualarıyla birlikte; barış ve kardeşlik duygularıyla yapılan hayırların, duaların kabul göreceği mübarek Ramazan ayı tüm Müslüman alemine hayırlı olsun.
On bir ayın sultanı, Ramazan hoş geldi. Sağlıkla bayrama kavuşmak nasip olsun.
Harika Ören 12 Nisan 2021
|