Uzun Kurtuluş Savaşı mücadelesinin ardından Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılışını gerçekleştirir. Başkanlığa Mustafa Kemal’in seçilmesiyle Ulusal Egemenlik Savaşı başlar.
19 Mart 1920’de Kolordulara (14'üncü Kolordu Komutan Vekilliğine), 61'inci Tümen Komutanlığına, Refet Beyefendiye, Valiliklere, Bağımsız Sancaklara, Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyetlerine, Belediye Başkanlıklarına Mustafa Kemal imzalı önemli bir genelge telgrafla iletilir.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanıyor….. Nihayet, gelebilmiş olan milletvekilleriyle yetinerek, Meclis’in, Nisan’ın 23'üncü Cuma günü açılmasına karar verdik….. 21 Nisan 1920 tarihinde bütün memlekete yaptığım tebligat metnini, o günün duygu ve düşüncelerine ne kadar uymak zorunda kalındığını gösteren bir belge olmak bakımından aynen bilgilerinize sunuyorum.
1 -Tanrının lütfuyla Nisan’ın 23. Günü, Cuma namazından sonra Ankara’da T.B.M. Meclisi açılacaktır.
2 - Vatanın istiklâli, yüce Hilâfet ve Saltanat makamının kurtarılması gibi en önemli ve hayati görevleri yapacak olan Büyük Millet Meclisi’nin açılış gününü Cuma’ya rastlatmakla o günün kutsallığından yararlanılacak ve bütün sayın milletvekilleriyle Hacı Bayram Velî Câmi-i Şerifinde Cuma namazı kılınarak Kur’an-ı Şerif’in ve namazın nurlarından feyz alınacaktır. Sonra, Sakal-ı Şerif (118) ve Sancâk-ı Şerif (119) alınarak Meclisin toplanacağı yere gidilecektir. Meclise girmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir. Bu merasimde Câmi-i Şeriften başlayarak Meclis binasına kadar Kolordu Komutanlığı’nca askerî birliklerle özel tören düzeni alınacaktır.
3 - Açılış gününün kutsallığını belirtmek için bu günden başlayarak vilâyet merkezinde, Vali Beyefendi Hazretlerinin düzenleyeceği şekilde, Hatim indirilmeye ve Buhari-i Şerif (120) okunmaya başlanacak ve Hatm-i Şerif’in son kısımları uğur getirsin diye Cuma günü namazdan sonra Meclis’in toplanacağı yerin önünde tamamlanacaktır.
4 - Kutsal ve yaralı vatanımızın her köşesinde bu günden itibaren aynı şekilde Hatm-i Şerifler indirilmesine ve Buhari-i Şerif okunmasına başlanarak, Cuma günü ezandan önce minarelerde salâ verilecektir……………………………….Daha sonra, Halife ve Padişahımızın, din ve devletimizin, vatan ve milletimizin kurtuluşu, selâmeti ve istiklâli için dua edilecektir…. Osmanlı vilâyetlerinin her tarafında, hükümet konağına gelinerek Meclis’in açılmasından dolayı resmî tebrikler yapılacaktır. Her tarafta Cuma namazından önce uygun şekilde Mevlid-i Şerif okunacaktır. Yüce Tanrı’dan tam bir başarıya ulaştırması niyaz olunur.
Hey’et-i Temsiliye adına Mustafa Kemal”
Bu telgraf ilgililere ulaştığında, Anadolu illerinden 285, İstanbul’dan 78, Malta’dan 14 mebusla Ankara’da 23 Nisan 1920 Cuma günü, Türk ulusunun gerçek temsilcisi olan ‘’TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’’açılır. Mustafa Kemal Atatürk ‘’Çocukların parlak geleceklerinin bir ülkenin geleceği olduğu‘’ bilinciyle 23 Nisan’ı Türk Çocuklarına armağan eder. Bu önemli gün 1929’dan beri iki bayram olarak kutlanmaktadır. 23 Nisan, Dünya’nın birçok ülkesinde de “Türk Kültürel Mirası ve Dünya Çocuk Günü” ilan edilmiştir.
T.B.M.M. Kuruluşunun 101. Yılı’nı; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram'ımızı bu yıl da evlerimizden kutluyoruz. TUTSAK olmadan ÖZGÜR olmanın ANLAMI bilinmez ya… 100. Ve 101.YıL'ı gönlümüzce kutlayamıyorsak eğer bu çok önemli bir sebebe işaret etmektedir. Yarının büyükleri ÇOCUKLARIMIZA bundan daha iyi bir ÖRNEK işaret edemeyiz.
Evlerinden çıkamıyorlar. Covid-19 salgını dolayısıyla yasaklara teslim oldular. Dışarıda amansız bir sağlık düşmanı ve bunu bahane ederek kendine salkımı saklayan ele talkımı veren bir fikir düşmanlığı var. Çocuklarımız Ata’larının armağanı, Dünya milletlerince de kabul gören EN BÜYÜK BAYRAM 23 NİSAN’ı bir kez daha evlerinde, pencerelerden bakarak kutlayacaklar.
Kutlamaların yasaklanmasının çocukları koruma adına olduğuna inanmak zor gerçekten çünkü bu yaş çocukları zaten okulda yüz yüze eğitim görmekteler. Bahanelerle KISITLANMAK bir nevi ESIR OLMAK demektir. Çocuklarımız bunu deneyimliyorlar.
BUGÜN, Onlara bir milletin esaretten kurtulma mücadelesini, T.B.M.Meclisi'nin ve kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK''ün, Türk halkıyla birlikte yaptığı mücadeleyi ANLATMA GÜNÜDÜR!
Emin olunuz, pencereden dışarıya bakmaya mahkum olmuşken bunu son derece NET olarak anlayacaklar ve Ata’nın armağanına dört elle sarılacaklardır.
T.B.M.M. Kuruluş Yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal-Uluslararası Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 101.Yılı kutlu olsun.
Harika Ören
|