Çok uzun yıllardır kabul edilmiş olmasına rağmen, yeterince tanıtılamayan bir gün kutlanıyor. 20. Kasım .” Dünya Çocuk hakları günü” dür bugün.
Geleceğimiz çocuklardır. Çocuklar ne kadar iyi eğitilir, ne kadar sağlıklı kılınabilirse, toplumun geleceği o denli sağlam ve sağlıklı olacaktır. Onun için çocuklarımızın eğitimine, toplumsal, ruhsal ve bedensel bakımdan sağlıklı olmalarına çok dikkatle yaklaşmalıyız.
Birleşmiş Milletler 1959 yılında bu düşüncelerden hareketle, on ülkeyi kapsayan bir bildirge yayınlamıştır. Ülkemizde bu bildirgeyi 1990 yılında kabul etmiştir.
- Her çocuk, hiçbir ayrıcalık gözetilmeksizin bu bildirideki haklardan yararlanmalıdır.
- Çocuk, özel bir korunmadan yararlanmalıdır. Ona, düzgün, onurlu ve sağlıklı gelişim olanakları yasalar ve diğer araçlarla sağlanmalıdır.
- Çocuk, doğduğu andan başlayarak bir ad sahibi olma ve vatandaşlık hakkı kazanmalıdır.
- Çocuk, toplumsal bakımdan özürlüyse durumunun gerektirdiği özel tedavi, eğitim ve özeni görmelidir.
- Çocuk, toplumsal güvenlikten yararlanmalıdır.
- Çocuk, olanaklar ölçüsünde anne-babasının sevgi, anlayış, özen ve sorumluluğu altında, duygusal bir bağlılık, ahlaksal ve maddesel güvenlik ortamında, dengeli bir kişilik geliştirme olanağına sahip olmalıdır.
- Bedensel, düşünsel ve toplumsal bakımdan özürlü olan çocuk durumunun gerektirdiği özel tedavi, eğitim ve özeni göstermelidir.
- Çocuk en azından ilköğretim düzeyinde, ücretsiz ve zorunlu bir eğitim almaya hak kazanmalıdır.
- Çocuk savsaklamanın, zulmün ve sömürünün her türüne karşı korunmalıdır.
- Çocuk; ırk, din ya da insanlar arasında ayrılık yaratan durumların gerektirdiği ilişki ve davranışlardan korunmalıdır. Çocuk, güç ve yeteneklerini, insanlığın hizmetine adayacak anlayış, sabır, evrensel barış, dostluk ve kardeşlik duygu ve düşüncesi içinde yetiştirilmelidir.
- Çocuğa, eşit olanaklar temeline dayanan bir eğitim zorunludur.
Tüm çocuklar bu temel hak ve özgürlüklerden faydalanmalıdır. Çocukların hakları yasalarla korunmalı,
Sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için her türlü sömürüden korunmalıdır. Sosyal amaçlı yasalar düzenlenirken, ilk düşünülen çocuklar olmalıdır.
Toplum gündemini işgal eden magazin ve sansasyonel haberler arasında hiç yer bulamayan bu önemli günü ve bildirgeyi okuyucularımızla paylaşmayı görev bildim. Yeterince sesinizi duyuramıyorsak da, sizlere gereken önemi veremesek de, karınca misali bir çaba içerisindeyim.
Sevgili çocuklar;
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜZ… KUTLU OLSUN...
|