Yakın tarihe bir göz atarak günümüze uzanalım, istedim. Yakın tarih derken -eski yaşam günlerimizin son senesine- yani 2019 Eylül ayına dönelim. Yılın ikinci yarısı Yaz rehavetinin ardından başlayan yeni sanat sezonuna Odunpazarı Modern Müze ve İstanbul’da sanatın merkezi olmaya aday Arter Müze’nin açılışıyla; Türkiye’de Çağdaş sanat belleğini arşivleyerek eserleri Dünya sanat üretimleriyle paralel platformlarda programlayan, diyologlar ve yaratıcı üretimle; insan- sanat bağını güçlendirme heyecanıyla başladı.
16. İstanbul Bienali, 26 ülkeden 57 sanatçıyla ‘’Yedinci Kıta’’ Dedi. Çevresel bakışla sanata, Dünya geleceğinden Metropol İstanbul’a ‘’Dünya atıkları ve insan sağlığıyla İstanbul kentleşme’’ sorunlarına, iklim değişikliklerinin getirilerine İnsan merkezciliği üzerinden bakmayı deneyimledi. ‘’Yedinci Kıta’’ ile acil siyasi bir konu olan iklim değişikliğine dikkat çekilirken, doğa-kültür arasındaki bağların altı keskin çizgilerle belirginleştirildi. Bienalin önemliydi. Önemi, Marmara Denizi’nden Ege’ye doğru denizin üstünü kaplayarak yayılan sümüksü dokunun, deniz canlılarını oksijensiz bırakarak öldürüyor olmasıyla daha da arttı.
Eskişehir Odun Pazarı Modern Müze Erol Tabanca koleksiyonuyla 9 Eylül 2019’da sanatın tarihi yolculuğunda yerini aldı. Geçmiş, modern sanata yansıdı. İÖ. 600-200 yıları arasında kayalara basit oda şeklinde oyulan Güneybatı Anadolu'daki “Likaya Mezarları” sonrasında ilk örnekleri Ege Bölgesi'ndeki Dorik tapınaklarında görülen Ahşap Yapı, Odunpazarı tarihi sivil mimari dokusuna göndermeyle Japon Kengo Kuma and Associates'ın (KKAA) imzasıyla yaşama geçti. OMM Eskişehir Sanat Turizminin odak noktasında yerini aldı.
İstanbul’un Fethi’ni kutladık. Bilim, sanat, eğitim, kültüre çok önem veren, Batı-Doğu senteziyle Fatih Rönesansı’nı halkın yaşam tarzını kucaklayan bir tavırla gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet Han; yaşadığı zamanın çok ilerisinde görüşlere sahip olan bir liderdi. ‘’Toprakları değil, gönülleri fethetmeye gidiyoruz’’ diyerek yola çıktı. Geçen yüzyılların ayak izlerini taşıyan kadim İstanbul şehrini zincirlere rağmen müthiş bir zekayla gemileri karadan Haliç’e indirerek fethetti. Fatih İstanbul’u ele geçirdi ve her çeşit inanç-yaşam şekline saygı duyan devlet idaresiyle yeni bir çağın kapısını açtı. İstanbul Fatih Sultan Mehmet Han’dan bizlere çocuklarımıza miras bırakacağımız bir emanettir.
İstanbul Türkiye’nin gözbebeği, Dünya’nın sanat metropollerinden biridir.
Pandemi dolayısıyla geçen yıl yapılamayan ArtContact İstanbul Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde 31 Mayıs Pazartesi günü sanat, sanatseverler ve koleksiyonerlerle buluşuyor. Ziyaretçiler heykellerin ağırlıkta olduğu, Mehmet Aksoy ve ASAŞ Sanat Atölye’nin heykelleriyle donatılmış bir fuarla karşılaşacaklar. 1000 kadar Dünya ve Türk sanatçısının eserlerinin bir arada görülebileceği İstanbul’un yeni fuarı ArtContact; 1-4 veya pandemi şartlarına göre 1-6 Haziran tarihleri arasında Saat 10.00-20.00 arasında gezilebilecek.
Dünyamızı kasıp kavuran Covid 19 salgınının başından beri insan yaşamlarını kurtarmak için özveriyle görev yapan sağlık çalışanları Art Contact İstanbul sanat fuarına davetliler. Kimliklerini beyan ederek fuarı eşleriyle ücretsiz olarak gezebilecekler. Giriş 30 tl, öğrenciler ilk defa gerçekleşecek olan bu sanat şölenini 15 tl’ye gezebilecekler.
Pandeminin yaşam ezberimiz gibi sanat ezberimizi de bozduğu bir dönem yaşadık. Nihayet, kademeli olarak normalleşme sürecine girmiş gibiyiz.
Her yıl Eylül ayında gerçekleşen Contemporary İstanbul bu yıl 1-6 Haziran arasında gerçekleşecek. 15. Kez kapılarını açacak olan İstanbul’un geleneksel fuarı ertelemelerden sonra bu yıl iki kere yapılacak. Haziran ayında ulusal kimliğiyle,16. 2021 Cİ ile de Eylül’de uluslararası olarak düzenlenecek.
15. İstanbul Contemporary’nin ‘’Yaşasın çağdaş sanat galerilerimiz’’ olabileceğini beyan eden yönetim kurulu başkanı Ali Güreli, bu yıl pandemi önlemleri nedeniyle; 1 Haziran ‘’Sanatçılar Günü’’ , 1-2 Haziran ‘’Ön izleme günü’’ nü oluşturduklarını söyledi. Salonlarda ki ziyaretçi sayısı 10 metrekareye 1 kişi olarak düşünüldü. Aynı anda 800 kişiden fazlasının salonlarda olamayacağı, 2-3 saatlik planlarla, Biletix’ten alınan biletlerde belirli gün ve saat seçimi yapılarak fuarın pandemi önlemleriyle gönül rahatlığıyla gezilebilmesi planlandı.
Nietzsche ‘’sanat olmasaydı, gerçek bizi öldürecekti’’ Der. Ülkelerin kültürel, ekonomik ve sosyal yelpazesinde Dünya insanını birleştirici, açıklayıcı, farkındalık yaratan ortak dil Sanat’tır.
2019 yılı sonunda Çin’den Dünyamıza yayılan Covid-19 salgını, yaşamları olduğu gibi sanatı da askıya almıştır. Haziran ayında iki önemli fuarın aynı tarihlerde İstanbul’da kapılarını açmalarıyla başlayacak Çağdaş Sanat rüzgarının Eylül 2021 itibariyle eski enerjisine kavuşacağı ve bizleri kucaklayacağı görüşündeyim.
Harika Ören İzmit 28 Mayıs 2021
|