Beylikdüzü Belediye Başkanlığı‘nın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinlikleri kapsamında; sponsorloğunu Ispartakule Rotary Kulübü‘nün yaptığı, Ülkü Cılızoğlu projesi “Öncü Kadınlarımız” Gezici Müze Karma Resim Sergisi’nin 21’incisi düzenlenen bir kokteyl ile 4 Mart 2022’de Beylikdüzü Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Hanımeli Salonu‘nda açıldı.
Serginin açılış kokteylinde, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Meltem Başa, Beylikdüzü Belediyesi Kültür Müdürü Mustafa Karaoğlu, Rotary 2420 Bölge Federasyonu Başkanı Güvarnör Gülperi Gürpınar, Belediye Meclis üyeleri, Siyasi Parti temsilcileri, Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri, sergide yer alan sanatçılar, Sanatseverler ve medya temsilcileri hazır bulundular. Basın danışmanlığını yürüttüğüm, NeneHatun- Türkan Saylan tablolarımla destek verdiğim Küratörlüğünü Ülkü Cılızoğlu’nun yaptığı, Öncü Kadınlarımız Sergimiz 12. Yılında 52 değerli Öncü Ressam’ın özgün eserleriyle ilgi odağı olmaya devam ediyor.
TRT 2, televizyonu “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne özel bir dizi programı ekranlara getirdi. Edebiyattan tarihe, resimden tiyatroya, müzikten felsefeye birçok alanda yapımlar hafta içine yayıldı. Youtube kanallarında özel söyleşiler düzenlendi.
SALT Beyoğlu'nda, erkek şiddetinden toplumsal cinsiyete, yerinden edilme, göç, tüketim alışkanlıklarına uzanan konuları irdeleyen İpek Duben üretimine yeni bir bakış sunan "Yakından Bakınca" video serisi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yayınlanan ‘’Şerife videosu’’ ile start aldı. Duben'in ‘’Ten, Beden, Ben’’ sergisi zihnini meşgul eden temalar etrafında dönen resim ve enstalasyonlardan bir seçkiyle sanatseverlerle buluşuyor.
2022 yılı Dünya Kadınlar Günü için belirlenen küresel tema “Önyargıları Kırın” oldu. Uluslararası işe alım danışmanlık şirketi Michael Page Türkiye, bu çerçevede “Şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık stratejilerine yaklaşımını’’ masaya yatırdı. Türkiye’deki uluslararası şirketlerin İnsan Kaynakları yöneticilerinin, kadın çalışanlar, çeşitlilik ve kapsayıcılık alanında ne tür uygulamalar geliştirdiklerine dair görüşlerini derledi.
Institut français Ankara, ‘’Frankofoni Baharı ve 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü ‘’kapsamında, Kanada’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle, 17 Mart Perşembe günü saat 19.00’da “Kadınların Görülmeyen Emeği: Sağlık Krizinden Çıkaracağımız Ders Nedir?” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenliyor.
Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği, Of Örtülü Derneği ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi işbirliği, İstanbul Medya Derneği’nin desteğiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa Reji Kilise’sinde ‘’Göbeklitepe’de Kadın İzleri’’ isimli sempozyuma imza attılar. Aynı gün açılan Sanat koordinatörlüğünü Alev Demirkesen’in yaptığı ‘’Göbeklitepe’de Kadın İzleri’’ sergisine 55 değerli sanatçıyla beraber katılarak; ‘’Su, KADIN,Toprak’’ eserimle yer almaktan gurur duymaktayım.
Kadının siyasi parti çalışmalarındaki yeri, çalışma hayatında kadın, kooperatifçilikte kadın, Güneydoğu’da STKların kadın çalışmaları başlıklarıyla kadına dair söyleşilerin yapıldığı, Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların cinsiyet ayrımcılığıyla ikinci plana atılarak, emek ve işgüçlerinin ucuza kapatılmaları, siyaset akanına sokulmamaları, mobing, şiddete uğramaları ve daha da kötüsü en yakınları tarafından öldürülmeleri konularının altının çizildiği sempozyum, Urfa Reji Kilisesi’nde kalabalık kadın toplulukları tarafından ilgiyle izlendi.
‘’ Toplumun yüzyıllardır kadınları dışında bırakmaya çalıştığı tarihe rağmen, kendi özgürlüklerimiz, emeklerimiz, bedenlerimiz, haklarımız ve onurumuzdur’’ alt şıkkıyla sempozyum için özel yapılan yapılan eserler ‘’Şiddete Dur De!’’ sloganıyla ses getirdi.
Kadın-erkek ayrımından ‘’İş İnsanı ‘’ kapsamına sürdürülebilir bir geçiş yaparak bilinçsiz ön yargılardan kurtulmak ve artık Kadınlara hak ettikleri yeri açmak gerekiyor. Saha çalışmalarında çeşitli sektörlerde erkek ağırlıklı düzenden vazgeçilip, kadın çalışanlara yer açılmasının şirketlere kazanımlar sağladığı açıkça görülmekte. Kadının içinde bulunduğu iş ortamında kullanılan dilden, iş düzenine kadar pek çok konuda da kalite artıyor. Siyasi, ekonomik ve sosyal alanda kadının statüsünün korunması ve istihdamının yönetim kültürü olarak benimsenmesi gerekiyor.
Ben bunları dillendirir ve yazarken; 8 Mart günü kadınların meydanlarda toplanması ve bildiri okunması engelleniyor, şiddet görüyorlar Ataerkil düzenden çıkmanın sancıları yaşanmaya devam ediyor. Önyargıları kırmak zaman alacağa benziyor.
Harika Ören İzmit 12 03 2022
|