Nihayet, Dünyamızı kasıp kavuran Covid-19, devamında Omikron salgını hızını kesti de sosyal yaşama yavaştan geri dönmeye başladık.
Başkanlığını yaptığım Rekreasyon Derneğimizle, Covid 19’un yaşandığı geçen iki sene içinde interaktif sergilerle, her ayın önemli günleri üzerine yazan değerli üyelerimizin paylaşımlarıyla birlikteliğimizi sağlarken, Dünyamızda süregelen tüm olumsuzluklara rağmen heyecanımızı yüksek tutmayı başardık.
2022 yılı etkinliklerine temkinli ve tedbirli başladığımız bu yıl, 2022 Ocak ayında Genel Kurulumuzdan –pandemi dolayısıyla kısıtlı yaptığımız etkinliklere övgüyle- sahada iki yıl daha devam etmenin yetkisini aldık. Rekreasyon Derneğimizin kuruluşunun 63. Yılında, pandemiyle engellenen aylık toplantılarımıza başladık ve ilkbaharla birlikte üyelerimizle kaybettiğimiz iki yılın acısını çıkarmaya başladık diyebilirim.
Sahada görev yapabileceğimiz 2022-2023 yılı programına, İstanbul Deniz Otel’de düzenlediğimiz ‘’Kadınlar Günü’’ yemeğiyle başladık. Değerli üyelerimizle, uzun yılların dostluklarına dayanan birlikteliğimizden uzak kalmış olmanın acısını günü kutlayarak çıkardık.
2021 yılında sahada kutlayamadığımız 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nü Rekreasyon Derneği Edirne Temsilcimiz Uluslararası Ressam Dayanışması (URD) Başkanı Doç.Dr.Mehtap Kodaman’ın organizasyonuyla, Edirne’de kutlamaya hazırlanıyor olmak bizleri çok heyecanlandırdı. Trakya’nın tarih ve kültür başkenti Edirne’de Dünya Sanat Günü’nün 10. Yılında serginin açılışında olmak istedik.
Trakya Ressamlar Derneği (TRED), Marmara Güzel Sanatlar Derneği (MGSD) ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO)birlikteliğinde hazırlanan uluslararası sergide; Rekreasyon Derneğimizin 33 sanatçı üyesinin eseri yer aldı. Üyelerimizden oluşan 16 kişilik gurupla, 15 Nisan 2022 Dünya Sanat Günü Edirne Sergi etkinliğiyle eş zamanlı planladığımız kültür ve tarih gezisine çıkarak; soluğu 13 taş köprüsü bulunan Köprüler Şehri ismiyle de nam salan Edirne’de Mecidiye Köprüsü-Meriç Köprüsü kenarında aldık.
Rekreasyon; bedeni, ruhu, zihni dinlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikleri bir araya getirerek bireysel, toplumsal, şehir içinde veya kırsal alanda yapılabilen; kültürel, tarihsel gezileri, sanatsal etkinliklerle bir araya getiren ‘’Eğlenirken öğrenmek, keyif alırken üretmek’’ cümlesiyle en güzel tanımını bulur. Gönüllü olarak, insanların boş zamanlarında açık-kapalı alanlarda yaptıkları etkinlikleri kapsarsa da aslında kavram olarak Rekreasyon; sportif faaliyetlerle birlikte, kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerin bir arada yapıldığı, bireyin günlük rutininden sıyrılıp, bilgiyle dağarcığını genişletmesi sonucu, kendini tanıması, yaratıcı yanını görmesini sağlayan yanıyla değerli bir olgudur.
Ülkemizde rekreasyon Derneği Cumhuriyetin ilk derneklerinden biri olarak 1959 yılında Rekreasyon Cemiyeti adıyla, Heykeltıraş Lerzan Bengisu tarafından kurulur. Rekreasyon Derneği faaliyetlerinden 20 yıl sonra ancak Rekreasyon Bölümü üniversitelerde yer bulur.
Yukarıda ki tanımları konuyla ilgili yazılarımda tekrarlamaya çalışıyorum. Çünkü kelime hala topluma çok yabancı geliyor ve anlamı bilinmiyor. Biz yine 92 yıl Osmanlıya Başkent olmuş Edirne’mize dönelim.
İlk akşam Meriç kenarındaki bir restoranda Edirne usulü Ciğer tava yiyerek yorgunluk attık. Ertesi gün yanımızda getirdiğimiz eserleri sergi salonuna bırakıp, Karaağaç mevkinde sabah kahvaltısına geçtik. Devasa kavak ağaçlarının kucakladığı kır evinde temiz havaya doyup, bolca fotoğraf çektirdik. Kentin geleneksel dokusunu yansıtan 124 dükkanlı Selimiye Arastası ve Eski Cami yanındaki Bedesten tarihi atmosferde alışveriş yapma şansını yakaladık.
15 Nisan Uluslararası Dünya Sanat Günü Sergisi, Edirne Ticaret Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt’un konuşmasıyla açıldı. Değerli akademisyenlerin ve çeşitli ülkelerden sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergide; Gloria Fu Keh, eserini Trakya Üniversitesi’ne bağışlayarak güzel bir jest yaptı. Gün, Trakya Üniversitesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen yemekle son buldu.
Ertesi sabah, Bahri beyin kullandığı minibüsümüzle, Edirneli arkadaşımız Hülya Kurt Ataözden rehberliğinde doyurucu bir Edirne turuyla gezimizi taçlandırdık. Onursal Başkanımız Dr. Güngör D.
Arıbal adına Trakya Üniversitesi Yerleşkesi’nde açılan daimi sergi evini gezerek, kendisini rahmetle andık. Akşam otobüslerimizde İstanbul’a doğru yol alırken, güzel anılar biriktirmenin hazzıyla gönüller huzurlu tüm yüzler gülümsemekteydi.
Harika Ören 22 Nisan 2022
|