VAKIF GECESİNDE NOSTALJİ
Şair Gülten Akın şiirinin bir mısraında şöyle der; ‘’Kimsenin vakti yok durup incelikleri anlamaya’’. Dünya çağa ve zamana ayak uydurmaya çalışıp, bulutların üstünde Metaverse’e ulaşırken, ben bir avuç insanla rüzgarlı bir Haziran gecesinde ince, narin düşüncelerle planlanmış muhteşem bir gecenin içinde buldum kendimi.
Etiler’de yıllarca yaşadığım semtte, kızımla dolaştığım cadde ve sokakların birinde Mengerler Showromm’da, taksimizin kızımın okulu Hasan Ali Yücel İlkokulu’nun önünden kıvrılarak bizi indirdiği, güler yüzle kapılarda karşılandığımız, önceden hazırlanmış muhteşem bir sahne, kokteyl ve sergi alanındayım.
Trafikten sıyrılmak adına arka kapısında indiğimiz etkinlik alanına sahneden geçerek girmek zorunda kalınca, kendimi Uğurkan Erez’in sahne provasının ortasında buluyorum. Faize Sevim Modaevi 65. Yıl Jübile Defilesini Sanatta Engel Yok Vakfı yararına muhteşem bir manken kadrosuyla gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Arka planda, tuvaletler deneniyor, saç ve makyaj yapılıyor. Heyecanlı bir koşturma var.
Pınar Altuğ Atacan provayı izlerken kahvesini yudumluyor. Enbe Orkestrası Behzat Gerçeker solistleriyle verecekleri konserin üzerinden geçerken, Ozan Orhon elinde kağıtlar oradan oraya koşuyor. Değerli mankenlerimiz Başak Gürsoy, Bahar Öztan, Merih Akalın, Yelda Gürani, Nergis Kumbasar ve niceleri isimleri okundukça prova geçişlerini yapıyorlar.
Davetliler Kırmızı Halı’dan alana giriş yapıyorlar. Vakıf Başkanı Yasemin Gülderen Zanbak, gelenleri karşılıyor. Hatıra fotoğrafları, selfiler çekilmeye başlanıyor. Hava yavaştan kararıyor. Arkadaşlarımla geride tüm alana hakim bir köşede oturmayı tercih ediyoruz. Çok özlemişiz birlikte olmayı, paylaşmayı, sosyalleşmeyi, koyu bir sohbetin içine yuvarlanıyoruz.
Rüzgarlı ama yıldızlı Haziran gecesi altında yan yana sıralanmış Yasemin Zanbak’ın elinden çıkan portreler göze çarpıyor. Enbe Orkestrası çalıyor. Müthiş gırtlağa sahip zenci solistler dans ederek söylüyorlar. Kokteyl servisi, derken Vakıf Başkanı Yasemin hanım Başkan Yardımcısı Sevgi Ataman’la gecenin mimarı Monik İpekel ve etkinliğe emeği geçenleri sahneye alıyorlar. Plaketlerini takdim ederek, teşekkürlerini iletiyorlar.
Koreografisini Uğurkan Erez’in hazırladığı, sunuculuğunu Pınar Altuğ Atacan’ın üstlendiği Mengerler Etiler Showroom’da gerçekleşen muhteşem defilede geçtiğimiz yıllar içinde podyumları adımlayan dönemin eskimeyen değerli mankenleri, mankenler kraliçeleri ve günümüzün ünlü mankenleri, engelsiz gençlerle yan yana Faize Sevim Modaevi’nin özgün tasarımlarını Sanatta Engel Yok Vakfı için sergiliyorlar. Her bir isim heyecanla karşılanıyor, çılgınca alkışlanıyor.
Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor. Nostalji yaşanıyor. Dağarcıklarımızda yer alan Lavanta kokulu anılar canlanıyor, çağa uymayan incelikli bir gecenin kucağındayız. Sanatta Engel Yok Vakfı’nın engele karşı çıkan gençleri Engelli gençlerimiz sevgili Erdem Göksel önderliğinde sahne aldığında gözyaşlarıma zor hakim olurken, etkinliğin bir ucundan tutmuş olabilmenin gururunu yaşıyorum.
1962 yılında Türkiye’de ilk halka açık defileyi düzenleyen Faize Kuhar(96) ve Sevim Baban (90) 65.Yılda Sanatta Engel Yok Vakfı yararına düzenlenen defilede sahnedeler. Ayakta alkışlarla karşılanan ikilinin Faize Sevim Modaevini şimdilerde annesi Faize hanımdan bayrağı devralan Alev Esen başarıyla sürdürüyor. Torun Ozan Orhon annesi, anneannesi ve teyzesinin yanında yerini alıyor.
Gecenin sonuna yaklaşırken, tüm mankenler sahnedeler. Sanatçı Murat Evgin Sanatta Engel Yok Vakfı için yazdığı şarkıyı ilk kez davetlilerle birlikte seslendiriyor. Ellerimiz acıyana kadar alkışlıyoruz.
Faize Sevim Modaevi’nin Sanatta Engel Yok Vakfına destek amacıyla gerçekleştirdiği 65.Yıl jübile defilesi daha geniş kitlelere ulaşmalı ve muhakkak yinelenmeli.
Sanatın bir dalı Mankenlik ve çok zor bir meslek. Eğitimini almak, kendine iyi bakmak, giysiyi hakkını vererek taşıyabilmek, zarafetle sahnede süzülmek, kedi adımlarıyla yapılan dönüşler ve bunun gerisinde saatler alan hazırlık süreci, hep ayakta olmalısın.
Yazımı hazırlarken telefonuma bir mesaj düştü.
Müjdat Gezen Sanat Merkezi ( MSM) İstanbul'da tiyatro ve yazarlık eğitimleri veren bir kurumdur. Üç yıl süren tam burslu eğitimi, MSM, gönüllülerinin bağışları, merkezin sanatsal faaliyetlerinden ve kurslardan elde edilen gelirlerle verir. 60 yıldır halkla iç içe olan Müjdat Gezen sanata gönüllü eleman yetiştirir. Şimdilerde defterleri inceleniyor. Dahası, öğrenci velileri telefonla aranarak sorguya çekilmekte.
Kimsenin vakti yok, durup incelikleri anlamaya; gel de anma!
‘’Bir Millet ki sanattan sanatkardan mahrumsa tam bir hayata sahip olamaz. BİR MİLLETİN SANAT YETENEĞİ GÜZEL SANATLARA VERDİĞİ DEĞERLE ÖLÇÜLÜR. ‘’Der, Atatürk.
Harika Ören
İzmit 11 Haziran 2022
|