Ülke gündeminin en önemli maddesi hiç şüphe yok ki Anayasa değişikliği ile ilgili halk oylaması.
Başta siyasi parti temsilcileri olma üzere, birçok sivil toplum kuruluşu halk oylamasında ne yönde oy kullanacağını belirledi, açıkça da ilan ediliyor.
Ortalık öylesine toz duman ki!
Halkımızın kafası çok karışık.
Anayasamızın bazı maddeleri değiştirilecek, gerekçesi ise yürürlükte ki Anayasa darbeciler tarafından hazırlatılmış, bu darbe Anayasası değişmeliymiş. Akla ve mantığa çok yatkın, hatta kulağa hoş geliyor.
Böyle değerlendirilince insanın hiç düşünmeden “ EVET” demesi gerek.
Ancak; yapılan değişikliklere bakılınca pek de demokratikleşmeye uymadığını görüyoruz. Demokrasilerde bir Anayasanın olmazsa olmaz şartı; Kuvvetler ayrılığı prensibidir.
Yasama, Yürütme ve Yargı birbirinden bağımsızdır.
Yasama meclisin, yürütme hükümetin icraatlarını kapsar. Bağımsız yargı demokratik rejimin teminatıdır. Yapılacak değişikliklerle görüyoruz ki; yargı bağımsızlığı tehlikededir. En önemli değişiklikler Anayasa Mahkemesi ile Hâkim ve savcıların bağlı olduğu üst kurulda yapılmaya çalışılmaktadır. Yapılmak istenilen değişikliklerle hükümetlerin yargı üzerinde ki etkisi arttırılmaktadır. Askeri Yargı da değişiklik yapılıyor; çünkü Türk Milletinin göz bebeği ordumuz uzunca bir süredir yıpratılmaya çalışılıyor. Ülkesine en üst rütbelerde hizmet etmiş askerler ihbar mektupları, günlükler ve gizli tanıklar gibi gerekçelerle yargılanmaya çalışılıyor. Askerlere sivil mahkemelerde yargı yolunu açmayı amaçlamaktadır.
Gün gelir devran döner, bu hukuk herkese gerekir!
Çok dikkatimi çeken başka bir konu; Memurlara verilen “Toplu Sözleşme Hakkı” , toplu sözleşmeye oturulacak, anlaşıldıysa tamam, anlaşma sağlanamazsa, uzlaşma kuruluna gidilecek! Grev hakkı yok! Memurların disiplin cezaları yargıya taşınabilecek, hangi memur aldığı küçük cezalardan dolayı büyük harçlar ödeyerek dava açabilir?
Amaç eşitlik, hak ve adaletin gerçekleşmesi ise; Milletvekili dokunulmazlıkları da meclis çalışmaları ile sınırlandırılmalı, dokunulmazlıklara da dokunulmalıdır. Milletvekili olma şartları da yeniden düzenlenmelidir. Örneğin; sabıka kaydı olan vatandaşımız, işe giremiyor, kamu personeli olamıyor. Ama Milletvekili, Bakan, Başbakan, Hatta Cumhurbaşkanı olabiliyor. Bunlarında değiştirilmesi gerekmiyor mu?
Yapılacak Anayasa değişikliği ile hangi demokratik hak arttırılacaktır?
Hiçbir hak artışı, özgürlük artışı söz konusu değildir!
Darbe Anayasası demokratikleşmeyi getirecek biçimde değiştirilmelidir, yargı bağımsızlığı, insan hakları, hak ve özgürlükler gözetilerek yapılacak değişikliğe hiç kimsenin itirazı olmayacaktır.
Hukukun üstünlüğüne…
Yargı bağımsızlığına…
İnsan hak ve özgürlüklerine inananların…
Oylarına sahip çıkarak “HAYIR” demeleri gerek!
|