Bir ülkenin egemenliğinin sembolü olan bayrağından sonra ki en önemli simgesi milli marşıdır.
Bizim milli marşımızın özel bir adı vardır “İstiklal Marşı”…
Türk Ulusu vatanını düşman işgalinden kurtarmayı ülkü edinmişti…
Bağımsızlığını mutlaka kazanmalıydı.…
Her karışında binlerce şehit kanı bulunan bu vatan esaretten kurtulmalıydı.
Yani “ YA İSTİKLAL, YA ÖLÜM” !
Bu ruh hali ile kurtuluş mücadelesi başlatılmıştı. Ancak şartlar çok çetindi.
Kurtuluş mücadelesinin bu zor şartlarında, milletin duygularını anlatacak, birlik ve beraberliği sağlayacak bir marşa ihtiyaç olduğu düşünülmüştü.
Zamanın Maarif Vekâleti ( Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından bu amaçla bir yarışma açılmış, birinciliği kazanacak şaire 500 lira ödül verileceği açıklanmıştı.
Yurdun dört köşesinden beş yüzden fazla şair yarışmaya katılmış, hiçbir marş istenilen duygu ve düşünceleri ifade edememişti.
Mehmet Akif yarışmada ödül olması nedeniyle bu yarışmaya katılmamıştı.
Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey istenilen özellikte bir marşın ancak Safahat şairi Mehmet Akif tarafından yazılabileceğine inandığından, 5. Şubat 1921 de kendisine bir mektubu yazar.
Bu mektubun yazılmasının üzerinden bir ay bile geçmeden milletin istediği İstiklal Marşı Mehmet Akif tarafından yazılır, kahraman orduya ithaf edilir. Bunun akabinde yarışmaya katılan şiirlerden yedi tanesi seçilir, seçilen şiirler arasında Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşımız da vardır. Şiirler T.B.M.M getirilir.
Hamdullah Suphi Bey, gür sesiyle Meclis kürsüsünde İstiklal Marşı’nı okur.
“ Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet
Hakkıdır, Hakka tapan milletimin İSTİKLAL”
Mısraları ile bu marş, Meclis üyelerinin şiddetli ve heyecanlı tezahüratına vesile olur, Meclis alkış sesleriyle dolar. Mecliste 12. Mart.1921’ de oylanan ve çoğunlukla kabul edilen İstiklal Marşı Hamdullah Suphi Bey tarafından tekrar okundu, marş ayakta dinlendi.
*
Mehmet Akif; ödül olarak ayrılan beş yüz lirayı, o zaman fakir çocuk ve kadınlara örgü öğretmek, bir geçim sağlamak amacıyla kurulmakta olan Darü’l Nisaiyye’ye bağışlamıştır.
Her karışı şehit kanları ile sulanarak kazanılmış vatanımız üzerinde okunan, böylesine bir öz geçmişi olan İstiklal Marşımızın okullarda okutulup okutulmamasının tartışılıyor olması çok düşündürücü ve kaygı vericidir.
Lütfen araştırır mısınız?
Dünyada hangi ülke milli marşını tartışmaya açmıştır!!!
Paltosu bile olmayan!
Ama ödülü reddeden şairimiz!
Ruhun Şad olsun!
|