Dünyada çocuk hakları günü kutlanıyor.
Bir yandan da savaşlar ve terörizm hükmünü sürdürüyor. Okullar basılıyor, yakılıyor. İnsanlar kin kusarken bebe- çocuk ayırt etmiyor; acımasızlık diz boyu...Bombalar patlıyor, açlık, yoksulluk Pakistan, Afganistan, Irak ve Gazze, Libya'da; küçük bedenlerin parçalanmış, çaresiz bedenlerine ulaşıyor.Canavarca duygularla çocuklar, şiddet, mobing (psikolojik şiddet) cinsel istismar, sağlıksız beslenme ve eğitim, suça meyillendirilme ile karşı karşıyalar.
Türkiye'de Çocuk Hakları konusunda sağlık ve eğitim alanında, Sağlık Bakanlığı öncülüğünde önemli adımlar atılmıştır. Engelliler yasasının uygulanması, 0-18 yaş çocuklarının sağlık güvenceleri, aşı, kız çocuklarının okula gönderilmesi, beslenme ve sağlıklı yaşatma alanlarında hızlı gelişmeler görmekteysek de bu konuda emekleme döneminde olduğumuz açıktır.
Türkiye Anayasaları 1921 yılı itibariyle çocuklarla ilgili bakım ve korunmalarına odaklanmıştır. Ama BM İnsani gelişmişlik Endeksi, 187 ülke arasında 92. sırada olduğumuzu göstermektedir. Sağlık, eğitim ve sosyal harcamalarda dünya ortalamasının altında yer alan ülkemiz de çocuğun haklarının net görüneceği yeni bir Anayasa'nın oluşması ve hayata geçirilmesi şarttır.
Şehir çocuklarının sorunları giderilemezken, köy çocuklarının durumu daha da vahimdir. Çocuk anneler ve çocuk gelinler sorunu hala ortadadır. Adli makamlara yansımayan, aile içi ensest hala varlığını sürdürmektedir. Okula gönderilmeyen çocuklar vardır.
Aile ve Çocuk Koruma Hizmetleri yaygınlaştırılmalı, öncelikle aile bilgilendirilmeli, anne-baba eğitim almalıdır. Çocuğun birey olduğu kabullenilmelidir. Bunlar artık süratle yapılmalıdır.
Sokakta yaşıyan 20 bin civarında çocuk vardır. Sokaklardan toplanamayan çocuklarımızın bir kısmı hırsızlık, adam öldürmesuçlarından gözetimde; bir kısmı da madde bağımlılığı ile boğuşmakta,organ mafyasının elinde telef olmaktadır. Tutuklu kadının çocuğu ise, nedense hapishane ortamında büyümek zorundadır.
Bu çocuklar bizimdir.
Çok çocuk değil, iyi, sağlıklı, örnek, çağdaş çocuk yetiştirmek önemlidir.
Çocuklarımızın:
*Özgüvenini kırmayalım
*Özel olarak hırpalamayalım ve gereksiz ağlatmayalım.
*Örseleyip, itip kakmayalım, dinleyelim.
*Dokunulmasını istemediği yerlerine dokunmayalım ve kendimize dokunmaya zorlamayalım.
*Duygusal gereksinmelerini önemseyelim, dinleyelim.
*Pornoğrafik malzemeye veye davranışa maruz kalmasını önleyelim, bilinçlendirelim.
*Temiz bakalım, gereksinmelerini karşılayalım.
*Eğitim zamanlarını başka işler yaptırarak göz ardı etmeyelim.
*Eğitimini önemseyip, okulda aşağılanması veye kendisine vurulması durumuna el koyalım.
*Tıbbi yardım gereğinde yardım edelim.
*Zarar görebileceği alanlarda ve durumlarda bulunmasını, denetimimizle engelleyelim.
Çocuklarımız geleceğin Türkiye'sini oluşturacak bireylerdir. Bu açıdan bakınca çocuk yapmak işin en kolay tarafıdır. Önce bireysel sonra toplumsal olarak hakkıyla çocuk yetiştirmek bir sanattır.
Dünya Çocuk Hakları günü kutlu olsun.
|