Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk kez kapılarını açtığı gün olan 23 Nisan’ı çocuklarımıza armağan etmiştir.
Bağımsızlık Mücadelemizin önemli dönüm noktalarından biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümünü hatırlanması açısından 23 Nisanın önemi hepimiz için büyüktür. Bu önemli gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak, 23 Nisan 1935 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır.
Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin millî bayramı halini gelmiştir.
23 Nisan 1921 yılında TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan Hakimiyet-i Milliye bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 23-30 Nisan’ı Çocuk Haftası ve haftanın ilk gününü de çocuk bayramı ilan edildiği 1929′dan itibaren kutlanmaya başlanmıştır.
Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı altında bir araya getirilmiştir.
Hakimiyet-i Milliye bayramı , Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışını kutlamak amacını taşırken ; Çocuk bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacına taşınmıştır.
23 Nisan ulasal Egemenlik ve çocuk bayramı yurduma ve çocuklarımıza kutlu olsun.
Değerli türkçe öğretmeni Senol Yıldız beyefendi ve Oelde Çevresi Türk Veliler Derneğinin hazırlamış oldukları 23 NİSAN ETKİNLİĞİ Oelde, Nordrhein-Westfalen kutlama töreni çeşitli sürprizlerlerle doluydu.
Ayrıca DITIB Rheda Folklor Ekibi ve Yunan Grubu programda muhteşem gösterilerde bulundular.
Yine programda Alman ve türk sınıfı öğrencilerinin oluşturduğu koro gösterileri ile anlamlı duygusal ve keyifli izlenimler vardı ve tabiki çeşitli sürprizler. Öğrencilerden şiirler, tiyatro, şarkı ve türküler, Yunan Alman, Rus ve Türk çocuk gruplarının gösterileri, Palyaço Pıtır, Müzik Grubu Göçmen Kuşlar`ın solistleri Kumru Toksöz ve Yılmaz Aydın ile coşkulu, neşeli bir gün yaşandı.
Kalabalık davetlilerinde bulunduğu kutlamamızda türk ve alman mutfağından zengin büfe de hazırlanmıştı.
Ben Şair ve yazar Nevin Işık ta dahil olmak üzere memleket, özlem ve 23 Nisan şiirlerimle etkinlikte sahne aldım. Değerli Solist Kumru hanımın şiirimde düet katkısıyla yorumladığı O benim Babam şarkısıyla İlk aşkım ( Babam ) şiirimde ben şahsen çok duygulu anlar yaşadım.
20 Nisan Cumartesi 23 Nisan kutlamasında unutamıcam ve hala etkisinde olduğum bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Değerli Solist Kumru hanımın şiirimde düet katkısıyla yorumladığı O benim Babam şarkısıyla İlk aşkım ( Babam ) şiirimden sonra bir alman bayanın ( Claudia Preckel 'Gulabo' ) yanıma gelerek gözleri yaşlı bir halde,
''şiirinizin sözlerinin sadece bir kaç kelimesini anlamış olsamda (Babam ) yorumunuzdan çok çok etkilendim, mümkünse Almancaya çevirmenizi rica ediyorum, benimde annem vefat etti ama ruhu yaşıyor yani annelerimiz babalarımız vefat etmiş olsada onların ruhu bizlerle yaşıyor, babanızın ruhunu şad ettiniz sizi yürekten kutluyorum inanın şiirinizin sözlerini anlamamış olsam dahi yorumunuzdaki ifadeyi hissettim ve göz yaşlarımı tutamadım''
Din, dil ırk ayrımı ülkemde almış başını gidiyor ( Türk değilsen müslüman, müslüman değilsen türk değilsin ) gibilerinden ve müslüman olmayan inançlılarada 'GAVUR' diyerek onların inançlarına olan saygısızlığımızı ortaya koyuyoruz.
2011 de müzisyen kardeşlerim Kadim&Sevda'nın vokallikleri ilede renk kattıklar ve müzik stüdyolarında kaydı yapılan, Münster Başkonsolosluğu Noterliğinden telif hakkı aldığım CD' lerimin ve yine şair Ayşe Yayman Selçuk Sen in TUNÇ yayıncılıktan çıkartıkları benimde yer aldığım Şiirler seçkisi&Şairler Antolojisi kitaplarımın tamamını dernek adına satın alarak büyük destekte bulunan 23 NİSAN ETKİNLİĞİ Oelde, Nordrhein-Westfalen etkinliğinide düzenleyen değerli hocamız Senol Yildiz beyefendiye ve değerinin üzerindeki bir meblayla 1 CD 1 kitabımı satın alan Palyaco Pitir beyefendiye yürekten teşekkür ediyorum.
Bizler gurbetçiler her ne kadar yabancı bir ülkede yaşıyor olsakta NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE nin özgürce arkasında durabiliyor, tarihimizi, kültürümüzü edebiyatımızı yaşatabiliyoruz.
Darısı inşallah ülkemin başına diyerek,
Değerli türkçe öğretmeni Senol Yıldız beyefendi ve Oelde Çevresi Türk Veliler Derneğine bu anlamlı gün için teşekkür ederken kendilerini şahsım adına yürekten kutluyorum.
Almanya Bielefeld’ten gül kokulu sevgilerimle.
***
KUTLANSIN BAYRAMLAR SEVİNÇ VE COŞKU İLE
Gözleri vardı deniz mavisi, çağlardı okyanuslar gibi
Saçları ay sarısı, hilal olurdu gece yarısı
Elleri, yüreği gibi pamuktan yumşaktı
Güneş kadar yakardı, sevgi dolu bakışları
Kalbi vardı, mertliğe, dürüstlüğe, sevğiye saygıya
Motiv motiv sevgiler saygılar işleyen
Sayfaları vardı, yazardı altın kaplama kelemi
İçine her insanı sığdıran satırlarında
Ayırmazdı güneylisini kuzeylisini, ne de doğulusunu batılısını
Yoksa oturduğu sofrasında, hor görmezdi
Kaşığı gümüş tabağı altın kaplama
Bardağı kristal, olmayanıda.
Gözlerindeki insanlığa çakan, şimşek gibi tebessümleri
Çakardı köylüsüne şehirlisine
Körüne topalına vede sağırına dilsizine.
Aynı sıraya oturturturdu, kadınını erkeğini
Şapka çıkarırdı yarının geleceği bu günün çocuklarına
Ve vede de cumhuriyetin kadınlarına.
Canı vardı sen gibi ben gibi, o gibi, onlar gibi
O feda ederdi canını ölüm pahasına
Kucak açtığı halkına.
Onuda yaratmıştı senin gibi benim gibi, yüce yaradan
Oda doğmuştu bir anadan babadan
Lakin bir ayrıcalığı vardı, vatanı armağan etmişti türk ulusuna
Bir güneş gibi doğmuştu
Zübeyde hatundan, pembe evin sarı odasında
1881 Selanikte, adı konmuştu Mustafa Kemal diye
Ve veda etmişti vatanına bayrağına
10 kasım 1938 bir Perşembe sabahında
Anılası kahramanlıkları ile, ülkeyi emanet ederek türk ulusuna.
Armağan etmişti yine,
O çok sevdiği yarınların geleceği bu günün çocuklarına
1934 de layıkı olan ünvanı türk ün Atası Atatürk soy adıyla
23 Nisan 1920,de kutlansın bayramlar coşku neş’e içinde diye.
Nevin Işık…23/04/11
|