Ey yükselen yeni nesil İstikbal sizindir.
Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizsiniz!
Mustafa Kemal ATATÜRK
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a ayak bastıkları anda esen rüzgar bugün de ruhumuzda aynı şiddetle esmektedir.
Samsun ufuklarından, şahlanarak doğan ''Ya istiklal ya ölüm! ''ilkesi bize bugünün Türkiye'sini getirmiştir.
Atatürk Çanakkale'de ''Size ölmeyi emrediyorum!'' diyerek, geçilmez kıldığı Çanakkale Boğazı'nı destan olarak, tarihe mal etmiştir.
Gençliğe güvenmiş, yarının büyükleri çocuklara değer vermiş, kadının yerini genişletmiş ve erkeğinin yanında yer alması gerekliliğini işaret etmiştir.
Samsun'da Bandırma Vapuru'nun yanaştığı sahilde sembolik bir anlatım vardır. Atatürk ve 18 dava arkadaşının Samsun'a ayak basmaları temsil edilmiştir. Dünyada ilk olarak geliştirilen wax-works tekniği adı verilen, sıcak ve soğuk koşullara uygun balmumu heykeller, sanatçı Adil Çelik tarafından yapılmıştır. ‘’İlk Adım’’ olarak adlandırılan bu kompozisyon görenleri bir kez daha geçmişe götürmektedir.
Atatürk’ün Kurtuluş Harekatı başlatmak için adımını attığı asıl iskele, Samsun şehri düzenleme çalışmaları esnasında, deniz kayalarla doldurulduğu için, sahilden 250 metre içeride kalmıştır. Bu iskelenin yerinin belli olması için, mimar Seçkin Viter tarafından dayanışmayı simgeleyen birinci ‘’İlk Adım’’ anıt yapılarak 1969 da açılmıştır.
İkinci ‘’İlk Adım Anıtı’’ Atatürk’ün doğumunun 100. yılında da, Kurtuluş Mücadele’sinin başlama noktasını işaret etmek üzere; Hakkı Atamutlu tarafından yapılmış, 15 mayıs 1982 günü halka açılmıştır.
19 Mayıs 1919 sabahı, 08.15 de zor bir yolculuk yaparak Samsun’a ulaşan, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını; Mustafa Karakaş ve Kerim Reisoğlu İsmail açık denizde demirleyen, Bandırma Vapuru’ndan kayıkları ile iskeleye taşımışlardır. Yurtsever soyadını alan Kerim Reisoğlu’nun ve Mustafa Karakaş’ın da birer balmumu figürünü de meydanda görmek mümkündür. Ayrıca meydan boyunca sıralanan rölyefler ve bilgiler, tarihe ışık tutmaktadır.
Canik Bölgesi’nde Samsun Valiliği’nce çevre düzenlemesi, valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığınca, aslına uygun ölçülerde yaptırılan Bandırma Vapuru bulunur. Doğu Park sahili içindeki alana yerleştirilen, müze gemi 19 Mayıs 2003’de ziyarete açılmıştır. Bandırma vapuru içinde yer alan 13 balmumu heykel de yine heykeltraş Adil çelik tarafından, özel olarak çalışılmıştır.
Samsun Şehri Milli Mücadele’nin ilk adımının atıldığı şehirdir. 19 Mayıslarda Türkiye’nin kalbi Samsun’da atar. !9 Mayıs 1919 rüzgarına sarınmak isteyen, her Türk ferdinin ömründe bir kez bile olsa 19 Mayıs gününü Samsun şehrinde geçirmesi gerekliliğine inanıyorum.
‘’Ben Samsun’u ve Samsun halkını gördüğüm zaman, memleket ve millete ait bütün tasavvurlarımın, kararlarımın her halde yerine getirilebilir olduğuna kuvvetle inanmıştım. Samsunluların hal ve durumlarında gördüğüm, gözlerinde okuduğum vatanseverlik, fedakarlık, ümit ve tasavvurlarımı müspet bir inanca götürmeye yeterli olmuştu.’’
Mustafa Kemal Atatürk (24 Eylül) Samsun
Harika ÖREN
|